Национал-демократична партия правят отцепниците от "Атака"

Димитър Стоянов е начело, учредителният конгрес е на 2 юни
Обновена: 25 мар 2012 17:28 | 25 мар 2012 14:39, Елка Василева
151
Национал-демократична партия правят отцепниците от "Атака"
Димитър Стоянов e избран за председател на Инициативния комитет за учредяване на новата Национал-демократична партия. Снимка: БТА

Евродепутатът Димитър Стоянов беше избран за председател на Инициативния комитет за учредяване на новата Национал-демократична партия.

Сред учредителите са депутатите, напуснали "Атака" - Борислав Стоянов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов, Валентин Николов и Петър Хлебаров, както и Капка Сидерова.

Учредителният конгрес на Национал-демократичната партия ще бъде на 2 юни, в който са заявили желание да участват 1500 души.

Днес в НДК се състоя първото заседание на Инициативния комитет и беше приета учредителна декларация. По думите на Димитър Стоянов на заседанието е имало 90 души. Сред присъстващите бяха също Спаска Митрова и общински съветници от Варна и Свищов.

Димитър Стоянов отбеляза, че в новата партия ще говори гласът на консенсуса. Отворени сме към всички партии, които изповядват патриотични цели и идеи, посочи той. Национал-демократичната партия няма да работи с ДПС, защото я смята за антиконституционна, обясни Стоянов. Той отрече да са подписвали споразумение за бъдеща подкрепа на правителството.

Още по темата

Попитан от кое европейско политическо семейство ще търси легитимация новата партия, Стоянов каза, че са се насочили към консерваторите и реформистите в Европейския парламент. Целим да се присъединим към партии, които се определят като националдемократически, това са например Партията "Право и справедливост" в Полша, чешките консерватори, Словенската национална партия, Партията на истинските финландци, посочи Стоянов цитиран от БТА.

Новата Национал-демократичната партия ще защитава националните интереси с демократични средства, заяви депутатът Борислав Стоянов. По думите му е отминало времето на истеричния и газиран национализъм.

Колегата му Огнян Тетимов отбеляза, че тук ще бъде истинският национализъм, а не фалшивият на партия "Атака". Трябва да имаш талант, за да съсипеш партия с 21 депутати в Народното събрание, двама евродепутати, вестник, телевизия, каза той по адрес на лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Той не е роден за политик, той е роден за "България търси таланти", добави Тетимов.

Капка Сидерова каза, че още четирима депутати смятат да напуснат ПГ на "Атака", но дали ще дойдат в новата формация, е тяхно лично решение.

Според лидера на “Атака” Волен Сидеров отцепниците от неговата партия изпълняват политическа поръчка на ГЕРБ, за която получават пари.  Всички те са подали декларации за принадлежност към ГЕРБ, които вече са предадени в комисията по корупция в НС. Създаването на нова партия обслужва целта на ГЕРБ „Атака” да не присъства в следващия парламент, твърди Сидеров.

Според него всеки има свобода да участва в учредяването на партии, но било морално първо напуснат Европарламента, Народното събрание, общинските съвети и всички институции, в които присъстват като представители на „Атака”.

Капка Сидерова се раздели с лидера на националистите през есента на 2011 г., след като 20 години бяха заедно.

Скандалите в партията избухнаха с пълна сила, след като Димитър Стоянов поиска оставката на Сидеров. Възникна и спорът кой иска да превземе партията – депутатката Деница Гаджева, за която се твърди, че е в близки отношения с лидера на “Атака” или Капка Сидерова, която вече се е разделила със Сидеров.

След раздялата законната му партньорка беше свалена от поста главен редактор на партийния вестник.

Паралелно със семейните трусове "Атака" остана само с 10 депутати в Народното събрание, което е минималният брой за парламентарно представителство.

След семейнитe драми изплува и въпросът за парите. Бивши съпартийци обвиниха ръководството на партията в злоупотреби с пари от държавната субсидия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убедихте ли се сега че Волен е много прав и искат по всякакъв начин да го затрият-това е истината,и не забравяйте че при избори тия индивиди смехотворци на кой ще си дадат гласовете-на герб разбирас се...
73
0
 
9
 
! Отговори
Васил Василев преди 12 години
Аз, майка ми, баща ми, зетя, дъщерята и няколко приятели също ще правим правим партия.Нали знаете семейните партии са на мода.
72
2
 
14
 
! Отговори
Полковника преди 12 години
Събрали се няколко предателя и направили партия. МРЪСНИ ЧЕРВЕИ, които продадоха идеите и душите си за пари. Скоро предадоха всички около тях - защо си мислите, че утре ще се поколебаят да предадат и ВАС.
71
1
 
15
 
! Отговори
Герго преди 12 години
Новата партия на майка Капка и дъщеря Димитричка е производна на АТАКА, нов опит на Гоце ПЪРВАНОВ да освежи функциите на БСП като разлагащата се банда.
70
0
 
15
 
! Отговори
партия и облаги преди 12 години
Това "Национал" не ми харесва никак. И Хитлер е започнал така.Наистина драпат тези хора да имат партия.Ако този Димитър не е в партия, КАКВО ще работи???И не само той!Има партия -има финансиране, може депутат, евродепутат да станеш- много пари( да не говорим за "работата"!??)А иначе да бъдеш икономист, инженер, лекар- работа неблагодарна и малко пари.Но много хора не искат да са в партия. да са зависими.
69
1
 
20
 
! Отговори
Атакист преди 12 години
Маминият син Митко Стоянов е толкова некадърен че тая партия просто няма бъдеще!
68
1
 
13
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Тези да си правят ако ще и сто партии ,но без субсидии от държавата да вадят от джоба си пари като искат партии.
67
0
 
12
 
! Отговори
защо преди 12 години
ЗАЩО В НАШЕТА МАЛКА ДЪРЖАВА ВСЕКИ ДА СЕДНИ И НИ УПРАВЛЯВА ДОКАТО ЗАГРАБИ ВСИЧКО И ПОСЛЕНИЯ ЗАЛЪК НА НАРОДА И ТИЯ СА ОТВРЪТИТЕЛНИ БЕЗ КАПКА СРАМ И ПОЗОР ДА СЕ СКРИЯТ ОТ ПОГЛЕДА НА ХОРАТА ПОЛИТИКА ЩЕ ПРАВЯТ С НАШИТЕ ПАРИ,ХАЙДЕ ХОЛЪМ 1500 ПОДПИСА И ГОТОВО ОТ ДЕМОКРАЦИЯ ВСЕКИ ВЕЧЕ РАЗБИРА ДОКАТО СИ НАПЪЛНЯТ ГУШИЕ,ЗАТОВА НИКНАТ КАТО ГЪБИ МИЛИОНЕРИТЕ А НАРОДА НЯМА И ПРИ ЗА НАСЪЩНИЯ.
66
3
 
19
 
! Отговори
Полковника преди 12 години
Тия смехурковци ги очаква съдбата на Черневци и Сираковци. НЕБЛАГОДАРНИЦИ и мижитурски.САМО АТАКА !!!
65
7
 
3
 
! Отговори
do edna godina преди 12 години
Do edna godina i posledniq 4len ste napusne AYtakata i vsi4ko ste ide po dqvolite,vervaite
64
8
 
7
 
! Отговори
ataka e ayt преди 12 години
Ataka otdavna e razzepena i s na4elo e ayt
63
4
 
14
 
! Отговори
й преди 12 години
няма да успеете да разцепите атака
62
4
 
6
 
! Отговори
Бай ИБан преди 12 години
Когата на времето зададох въпроса си към един висш партиен ръководител на АТАКА.Защо вкарваме в редиците си мутри -Николай Бинев,беше ми отговорено,че той дава много пари на партията и трябва да бъде приет.Какво излезе че,той си купи мястото в парламента и в ЕП.Сега го дръжте за Сидерови,Той много хитро си оплете кошницата и си искара максималните дивиденти от това.Много глупаво постъпи Волене,сега си събирай верисийте.Аз също напускам АТАКА.
61
2
 
12
 
! Отговори
да живее родата преди 12 години
Ние с мама, бате, братовчедо, лелята, чичевете, учинайката и на баба на бълдъзата сестриният син решихме да учредим нова националистическа партия "НМБЧЪСЩБ"-НОВА. Долу всички, да живее родата!
60
9
 
1
 
! Отговори
евала преди 12 години
подкрепа
59
17
 
4
 
! Отговори
az sum ZA преди 12 години
Az sum za novata partiq
58
15
 
2
 
! Отговори
volen e lud преди 12 години
Lud e Volen Siderov, v tova nikoi ne se sumnqva. Tezi sa po normalni,po 4itavi i imat sans,zastoto Volen nqma nikakuv. Qsno e
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия що не ходят да копат и да садят картофи , както ни съветва Гиквата , а пък ние да се наредим на софрата ? Нали мислят за народа ?
56
7
 
2
 
! Отговори
novo na4alo преди 12 години
Nazional demokrati4nata partiq e novo na4alo za nazionalizma. Naso4ena e kum mladite hora i ima budeste,sled otliva ot GERB
55
10
 
1
 
! Отговори
bravo преди 12 години
bravo,pobeda za novata,po dobra ATAKa .