За шистовия газ на нов глас

Временна комисия в НС ще проучва добри практики
Обновена: 4 апр 2012 15:28 | 4 апр 2012 14:30,
394
За шистовия газ на нов глас
Протест срещу шистовия газ у нас през януари т.г. Снимка: Reuters

Депутатите създадоха временна комисия, която да разгледа добри практики и законодателни решения за проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда.

От 107 гласували депутати 89 бяха "за", против се обявиха 16, а двама се въздържаха.

13-те депутати на комисията ще анализират и обсъдят ползите и вредите от добива на шистов газ в България. Предложението беше на представителите на ГЕРБ в Народното събрание.

Против него бяха левицата и "Атака". ГЕРБ и сините бяха "за", а от ДПС се въздържаха.

От "Атака" призоваха да се наричат нещата с истинските им имена. Венцислав Лаков поиска да се смени името на "комисия за възобновяване на шистовия газ за компанията "Шеврон".

"Нещата лъсват и след намерението за строене на газова централа в Белене", коментира Лаков.

Той допълни, че парламентарната комисия, която ще разглежда въпроса, ще бъде доминирана от ГЕРБ и "Синята коалиция".

От "Синята коалиция" преди месец внесоха предложение в парламента за отмяна за забраната за проучване на шистов газ на територията на България. Днес отново обявиха, че ще подкрепят проучванията на територията на страната ни.

От "Атака" и левицата от своя страна обясниха, че са против подновяването на темата, по която вече веднъж парламентът се произнесе на 18 януари.

"Няма да подкрепим създаването на тази комисия, защото това е крачка назад", обясниха от „Атака”.

По думите на Лаков по време на посещението си в България държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е натиснала в полза на една или друга компания.

Още по темата

"Същата компания е спонсор на МВнР за приема на Трети март във Вашингтон", обясни депутатът на Волен Сидеров. От левицата нарекоха решението на управляващите лицемерие.

"Политиците, които искат да се види дали има шистов газ, са или невежи, или продажни. Защото те не казват на българския народ цената, която ще плати ГЕРБ", обяви Георги Божинов от "Коалиция за България".

Според Божинов след като държавата даде възможност на "Шеврон" да проучва територията ни за шистов газ, ако бъдат открити залежи, те ще принадлежат на концесионера, а не на държавата.

"Който плати изследването, получава правата върху това богатство", добави червеният депутат.

"Защо управляващата партия се люшка от решението за добив до крайно решение на забрана и мораториум? Защо това махало се движи така свободно? То така свободно се движеше за „Белене“, генномодифицираните организми, така се движи и за АСТА", коментира Божинов.

Левите обявиха, че ще гласуват против, но ако комисията се създаде, ще излъчат свои представители в нея, които да информират обществото.

"Ще подкрепим предложението за създаване на комисията", контрираха ги депутатите на десницата.

"Забраната, гласувана на 18 януари тази година, лишава България от възможността да познава своите подземни богатства", коментира Иван Иванов.

Депутатът от десницата обяви, че с гласуваната забрана на практика се спира проучването за конвенционален газ и нефт.

"Има забрана дори да се проучва в акваторията на Черно море, когато нашата северна съседка Румъния прави такива проучвания", аргументира позицията си Иванов. Според депутата от „Синята коалиция” сегашната ситуация обслужва монополистите, които внасят газ на 500 долара за 1000 куб.м.

От ДПС обявиха, че ще участват в работата на комисията, защото считат, че има сериозни основания да се разгледат всички доводи, които се чуха в залата.

"Налагането на мораториума върху шистовия газ и всички проучвания не може да бъде окончателно решение, а на практика е бягство от решение", коментира Искра Михайлова от ДПС. Според нея основният проблем е, че в България има недостиг на доверие, когато тези решения засягат околната среда и здравето на хората.

След като чуха аргументите на двете части на залата от ГЕРБ взеха думата.

Диан Червенкондев обясни, че дебатът в залата се е завъртял само около мораториума за добива и проучване на шистов газ.

"Отляво започнаха да се яхват страховете на хората. Това, което ние предлагаме, е създаване на една комисия, която да прецени добрите практики. Ако наистина има заплаха за екологията и здравето на хората от проучването на шистов газ, просто тази забрана ще бъде пренесена в Закона за подземните богатства и Закона за опазването на околната среда", обясни депутатът от ГЕРБ.

Комисията ще е с 13 членове - шест от ПГ на ГЕРБ, по двама от левицата и ДПС и по един от "Атака", Синята коалиция и  независимите. Тя ще работи два месеца. Неин председател стана Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Три PR агенции са взели огромни суми, за да тръбят наляво и надясно какво чудесно нещо е шистовият газ. Сумите са получени от компании, които се занимават с добив и имат огромен интерес да изкривят общественото мнение в своя полза."А ОВЧИЦИТЕ нека си пасат тревица то за тях полезно!
315
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Тия "комисионери" от народното събрание пак комисийки. Стига сте цоцали парите на народа за измислици и безсмислици!
314
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато не се създаде върховен административен съд няма да има баланс в тая държава !!
313
0
 
4
 
! Отговори
Рачо преди 12 години
А иначе се правят на загрижени за природата - карат ни да плащаме найлоновите пликчета в магазините, защото замърсявали природата!Мамка им лицемерна!
312
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според публикации в световните медии поне 40 големи енергийни компании търсят шистови газови находища всички големи са на този пазар и работят усилено. Освен британската BP, Royal Dutch Shell търси находища в Швеция и Украйна, Exxon Mobil в Унгария и Германия, а ConocoPhillips и Chevron са в Полша. Eurenergy Resource Corporation ще сондира в Южна Англия.Много компании очакват разрешения за сондажи във Франция. Според оценките на геолозите районът на Гренобъл и югоизточна Франция са интересни с това, че там находищата са много по-плитки, отколкото в Парижкия басейн.Китай също е заразен от шистовата лудост.
311
3
 
3
 
! Отговори
котис преди 12 години
Тук не става въпрос за комунисти или за гербаджии а за престъпници които ще отровят земята Българска.
310
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ще направите като сте против. ккккккк
309
2
 
3
 
! Отговори
Dogdeth преди 12 години
Това се казва КОРУПЦИЯ!!!!! на високоло политическо ниво.Къде е ПРОКУРАТУРАТА?!Страните от БРИКС подписаха споразумение за отказ от долара и за търговия в регионална валутаzahariada.blog.bg/***/2012/04/03/stranite-ot-briks-podpisaha-sporazumenie-za-otkaz-ot-dolara-.933435Пак сме на губещата страна:(
308
3
 
10
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
***,заради вас скоро ще има гражданска война тука................Не разбирате ли че сме в ъгъла и имаме само един ход и той е право през вас..........
307
1
 
10
 
! Отговори
xristo botev преди 12 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!"
306
2
 
4
 
! Отговори
ринго преди 12 години
ей това Боко и тайфата са били по вредни от еничарите по турско бе....тццццц.*** шайката продажници за гювеча са готови с костовисти *** и кви ли не други *** да се прегърнат и да продадат земята Българска .Хора няма по големи предатели в новата ни история от Костов *** и Боко Кофпомпов.Как успяхме да ги изберем тези *** направо се изяждам писна ми от предатели и *** във власта.Ама явно си го заслужаваме.Късопаметно и кьораво и лековерно племе сме.Пфу мамка им..
305
2
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Долу ГЕРБ и сие! Национални предатели, сключили договори, правещи циркове пред хората! Шайка от т.н. политици, които освен да грабят, друго нищо не са направили за вече три години. Ако някой тук има да каже нещо положително, направено в тази държава за последните три години за хората и за подобряване на тяхното социално положение, ще му кажа браво! Само БСП!
304
3
 
5
 
! Отговори
хм.... преди 12 години
От 240 парчета ,107 гласували.........ще гласувам за този дето обещае промени в конституцията , 100 човека стигат да са на заплата 6 пъти минималната........а иначе колкото и да се напъват русосифилистиците и самите руснаци се интересуват живо от технологията фраклингТова е бъдещето плюс шистовия нефт
303
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шеврон вън от България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Вън!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Нагли гадни алчни ***!!!!!!!!!!!!!!
302
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
преди 20 години при бая ти тодара бяхме в първите 30 държави по качество на животно нямаше демокрация"И такъв *** се намери!ами ще се намерисега няма опашки погрижиха се хората да нямат достатъчно пари и стоки бол коя от коя по-*** да те е страх да купиш колбас или млечни изделияняма пари - няма опашкикато си толкова умно трубадурче надемакрацията *** им кажи на ония от щатите дето са правили изследването че не е хубаво да сме след куба може и да променят подреждането
301
3
 
13
 
! Отговори
Шеврон преди 12 години
Следващият том.Разрушители на съвременна България.Нека някой си направи труда да види от сателит, какво представляват терените след добива.На Шеврон не им трябва най бедните щисти в Добруджа.Трябва им след това да се сее само ГМО там. Нали знаете който владее храната той е господаря.
300
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Гледайте GasLand, показаха и случаи на вода, която тече от чешмата и само при запалване на запалка до нея, започва да гори. Така че на Мери й го препоръчвам да го гледа и после да ми разправя, че 0,4% е нищо...изпускането на химикалитре не може да се контролира. Искрено се надявам в БГ никога да няма добив на газ, поне не и с технологията, която в момента съществува, това е абсурдно, тези не са хора...
299
3
 
15
 
! Отговори
Иван Нешев преди 12 години
Ще видим резултата на т.нар."Временна комисия", в която няма нито един инженер, геолог, еколог или пък специалист, не дори по добива на газ, а дори на вода. Явно САЩ натискат нашите управляващи, които постепенно се навеждат и заемат типичната нашенска поза. Не се дръжте с нас като ***, че да не разбираме за какво става дума-за ПАРИ. Нито за САЩ и Шеврон-компания "подпомагала" изборите за президент в САЩ им пука за нас, те си гледат техните интереси, а те не съвпадат с нашите.! НЕ НА ШЕВРОН!
298
2
 
6
 
! Отговори
ТОТЮ преди 12 години
нееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее!...
297
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И докато си спорите, да вметна: НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ ДНЕС, УТРЕ И ЗАВИНАГИ!!! Кампанията за изтощаване на обществото с безкрайни и изсмукани от пръстите аргументи няма да мине. Точка! Отровата мед няма да стане Ще си направят печалбите, а ние ще внасяме питейна вода и ще лекуваме раково болното си поколение и ще псуваме, къде сме били, докато е можело да ги спрем.