Дюни ли са или не са – Найденов разширява проверката

Теренът е на 500-600 метра от първа линия, изненада се министърът
Обновена: 4 яну 2013 15:06 | 4 яну 2013 10:23,
241
Дюни ли са или не са – Найденов разширява проверката
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Дали са дюни или не са. Това ще проверява министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов, който рано тази сутрин инспектира спорния терен терен в Несебър, заради който избухна скандал в края на миналата година.

Той беше изненадан, че теренът е на 500-600 метра от първа линия. "Ако този терен е дюна, то тогава и всички останали околни застроени терени са такива и ще разширим проверката", заяви Найденов пред bTV.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая.

Найденов се появи националните телевизии да обясни спорния казус.

Още по темата

Възможно е целият квартал "Черно море" на Несебър да е вдигнат върху терен, подобен на този, строителството върху който предизвика скандал, заяви пред Нова телевизия Мирослав Найденов.

Аз смятах, че това е терен на първа линия и смятах, че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс, добави министърът.

„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето”, добави Мирослав Найденов, цитиран от bTV.

Той обясни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как „това от горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

„С писмото се поисква от общината становище, за да бъде изключен теренът от горския фонд и да се включи в устройствения план по урбанизация. Има становище на екоминистерството, че не са защитени територии и не е необходима екооценка, следва и заповед на тогавашния кмет за включване в устройствения план”, обясни как е станало изключването на земята от горския фонд Найденов.

Пред медии Димитър Петров - първоначалният купувач от 2007 г., заяви, че е купил терена за 1 140 000 лева. Допълнително обаче той е похарчил още 2 милиона за инвестиционния проект. Едва след това той е препродал мястото. Станимир Стоянов каза, че е купил земята от него за 4 милиона.

Засега строителството върху терена е спряно доброволно. Ако се стигне до разваляне на сделката, Стоянов ще отнесе въпроса в съда.

"Ако се окаже, че има нарушения и престъпления през годините, ще сезираме прокуратурата", закани се министър Найденов. Той добави, че от БСП му поискали оставката именно заради намерението му да провери не само въпросните 29 дка, а целият застроен район наоколо.

Дюните край Несебър ще бъдат запазени, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той призова БСП "да спрат да бъдат нагли и да отидат да видят какво са направили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
доц. д-р Гербер преди 11 години
На инжинера Бойчо Георгиев да не му се вярва и на дума от казаното.Въздигнал се чрез ГЕРБ, този пълен нехранимайко само знае да обикаля по банкети, обича да служа мазна чалга и се е възприел, като пазител на закона, а не като обикновена *** мутра, каквато винаги е бил. Накарайте го да си покаже дипломата и ще ви се приплаче, какви льольовци ни дават акъл и "пазят" закона.До физкултурника и пожарникаря дори се мъчи да го докара на интелигент."Плачи Земльо" му е любимата песен. Плачете сега.
186
0
 
0
 
! Отговори
Трапер преди 11 години
Ех защо не бях там с пушката тоя нерез щях да го е--
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само в България като се ос+рем търсим специализирани органи и експерти да установят туй дето се е размирисало в гащите ни *** ли е. След три дни чудото отшумява и какво се е установило, вече никой не се интересува.
184
0
 
0
 
! Отговори
LILI преди 11 години
ZA DIUNITE E IASNO NO V TOZI MOMENT 05 01 2013 V GR SIMEONOVGRAD DO STADIONA SE RAZORAVAT DIGITE PREDPAZVAIKI KV ZLATI DOL OT NANODNENIE TOVA E DELO NA MITKO MOM4ILOV MESTEN ZEMEDELES ALO OBA SIMEONOVGRAD KAK EE
183
0
 
1
 
! Отговори
Слънчев бряг преди 11 години
Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление 120/30 юни 1958 на Министерския съвет на НРБ. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарка. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви, като инвестиците надхвърлят 150 000 000 лв.
182
0
 
6
 
! Отговори
багерист преди 11 години
То вече няма дюни булдозера мина
181
0
 
4
 
! Отговори
Ловец преди 11 години
Изтървахме прасето по дюни
180
0
 
8
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
Г-н Министре! Вие може да сте летували всяко лято на Ривиерата, но аз летувах именно на тези дюни, които сега ги няма. До тях и сега стърчат огромните почивни станции на оръжейните работници. До тях минава улица "Дюни", на която живееше покойният бивш кмет на Несебър Живко Ботев Георгиев, лек му пясък! Лек им пясък и на дюните! А Вие с цялата си тъпотия ще ми питате БАНските старци това дюни ли е било или не. Лек пясък и на ГЕРБ!
179
0
 
8
 
! Отговори
Целта на политика е преди 11 години
докато е на власт да окраде колкото може повече, за да има за охолен живот след като го махнат от пост. Охолният живот включва имоти в чужбина, хотели по морето и Банско, яхти, ку..ви и т.н Правото на народа е да гласува на следващите избори за други - ненаядени, които тепърва ще се облажват и живи ще ни дерат кожите , блееее...! (маТриал)
178
0
 
9
 
! Отговори
гербераст преди 11 години
Е-е-е! Стига още!Насрахме се от гафове и простотии! Давай,Мирка,спасявай и замазвай,че ще ни люля кован заек с дървена жилетка на изборите! Дерзай!
177
4
 
2
 
! Отговори
ДАВАЙ МИРО...!!! преди 11 години
.....покажи червените прашки на Партията ....непрани още от 2007г.!ИЗВАДИ УСРАНАТА ПРАШКАТА И НА сърГЕЯ....в Ст.Оряхово -Бургаско!ТОГАВА ,ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕБ !!!
176
0
 
8
 
! Отговори
Гербер преди 11 години
Моля ти се г-н Найденов. Направи нещо. Голяма гадост е. Хем сол ще ядем, хем тояги и накрая и изборите ще загубим. Махай Боянова. Голям нервак е и не знае какво прави и говори. Тя ще си намери по-добра работа.
175
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
ДОКОГА ЩЕ ГИ ТРАЕМ ???
174
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 11 години
Найденов това не са дюни тове е детски пясъчник давай строете да видим после кой ще идва на море
173
0
 
2
 
! Отговори
damata преди 11 години
Ей, тоя шо*пар ша вземе да открие топлата водар, бе!Ликувай народе -няма да ходим вече мръсни!
172
1
 
12
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
УТРЕ МОЖЕ ДА ИЗРАВНЯТ И ВИТОША И ДА ДОКАЖАТ ЧЕ НЕ Е ПЛАНИНА
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе кви Дюни бре,тва е песок :) Крадлива *** ***
170
0
 
8
 
! Отговори
Прасчо преди 11 години
Найденов отърва отговорността за откраднатите напоителни тръби а сега дюните и ни лук мирисъл ни лук ял .Добре ама един път стомна за вода ,втори път стомна за вода третият път народа стомната ще ти я счупи на главата тъй да го знаеш !!!
169
0
 
21
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Народе, корупцията е пред очите ви. Ако отказвате да я видите, значи заслужавате тиквата.
168
13
 
1
 
! Отговори
НЯМА СКАНДАЛ! преди 11 години
...ПО ДОКУМЕНТИ ОЩЕ ОТ 2007 -г......ТЕРЕНА НЕ Е ДЮНИ , А СЕ ВОДИ "ГОРСКА ПЛОЩ"--ИЗКЛЮЧЕНА ОТ ГОРСКИЯ ФОНД!!!ИНТРИГАТА СКОВАНА ОТ ***---ИЗОБЩО НЕ СРАБОТИ!!!!..АКО ИМА "ПРЕСТЪПЛЕНИЕ" ---ТО Е НА ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГОРИТЕ, ПОДГОТВИЛО Т.Н."ДЮНИ" ЗА ЗАМЕНКИ ПО "СТАНИШЕВСКИ"....!!!КРИСТАЛНО ЯСНО Е!!КАКТО И ДА ГО ИЗВЪЪРТАТ.....В ДЪНОТО НА НЕЩАТА Е "ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ" ОТ ПАРТИЗАНО-20..ХА,ХА,ХАААААААААААА...!НАЛИЦЕ Е --НОВ ОПИТ ЗА ПРИПИСВАНЕ НА "КОМУНИСТИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ"...НА ДРУГ.