Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума
Обновена: 6 яну 2013 19:57 | 6 яну 2013 12:05, Елка Василева
1218
Бойко Борисов:  АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов по TV7.

Той добави, че по тази тема са единомишленици със Сергей Станишев, който умишлено не е подписал договор, знаейки, че проектът е пагубен за България.

„Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор.

Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Борисов.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос. Този въпрос беше подменен под егидата ужким редакция“.

Политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че не референдума трябва да се гласува с „не“. „Първо да кажем, че всички трябва да отидат да гласуват. Защо - защото някой от ваше има или от твое име иска да изхарчи едни двадесет милиарда лева и иска да ни ги плъзне и ние след това да ги връщаме. Иска да ги изхарчи тези двадесет милиарда лева за нещо, което категорично не ни трябва, нямаме нужда от него. Иска да ги изхарчи, за да може да ни продава скъп ток, да забогатява, да си купува партии, политици, да ни управлява и да ни язди докато сме живи ние, децата и внуците ни. Затова трябва да се отиде да се гласува с „не”“, каза Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
829
9
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Абсолютно е прав!!!Ако искаме и пра пра внуците ни да плащат,айде да строим Белене!Сметката е проста - 20 милиарда за строежа,50 милиарда за съхранение на отработеното гориво и 100 милиарда за извеждане от експлоатация!Плюс отравяне навеки на земята ни от хранилищата!ИСКАТЕ ЛИ ГО????
828
0
 
4
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Много общо има между ГЕРБ и ЦСКА- шефовете- титани. Зам. шефовете- дърводелци. Играчите- куци коне. Отговорите им- като на ротативка. Единствената разлика- на ЦСКА им остана вярна публика, на ГЕРБ- дали? И, ако и в двете фирми има референдум- всички ще са против тях! И за това, което искат феновете!
827
0
 
4
 
! Отговори
разочарован от управ преди 11 години
Световната криза доиде от там че по малките държави надигнаха глава и започнаха да стават независими в много области,когато са независими не могат да бъдат управлявани,идеята на евро саяза е да ги сабере под една шапка и тогава им налага условия,затвори това направи онова,така си регулират износа като унищожават малките икономики и им хвърлят по едно парче като награда но разбирасе то се открадва от високите етажи на власта,така че хем нямаш нищо хем губиш всичко
826
0
 
2
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
До ай-кюто, завишеното. Не мога да ти хвана мисълта, чисто граматически. Пък и твойто ай-кю би трябвало да вярваш на хора с явно никакво такова... Мой и твоето е доста завишено.
825
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак казвам,без ток няма да останем,ще се намери кои да ти даде ток но по скъп,а въпроса е дали ще можеш да си го позволиш,АЗ ПОДКРЕПЯМ СТОЕЖА НА БЕЛЕНЕ,нали сме с наи добра финансова политика,и без това крадат 80 процента от ресурса за магистралите да заделят половината от откраднатото и пак ще го построят,но мисля че целта е вече друга,световната криза изкриви представите за икономика и всички си търсят пазари,а ние не сме лош пазар за енергетика
824
1
 
5
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
Не, въпроса е ясен, и не е това! Въпросът е искаме ли енергийна независимост,искаме ли да ни е топло през зиматя, не искаме ли да купуваме нещо, което можем да произвеждаме, даже да продаваме и даже и да печелим! Относно краденето- винаги ще го има, но е радно да преценим колко ще се краде и колко ще остане за нАс! Така,че и на децата е ясна, че от Белене има смисъл
823
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
идеята на цялата световна конспирация е богатите държави да окупират малките финансово и икономически,защо всички големи развити държави имат ръст в икономиката,защото изнасят стока и услуги на по бедни държави при които няма икономика,целта на големите е да си намерят пазари за изност,така че затварянето на тецове аец и спиране на белене е една поредна маниполация,въпроса е защо правителството желае българския народ да страда,ще крадат по малко и пак ще го построят щом трябва
822
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 11 години
Референдум се прави когато поставяш ясни въпроси.Нас понеже ни имат за пълни ***,такъв ни е и въпроса,никакъв.АЗ ИСКАМ ТАКЪВ ВЪПРОС":Искаш ли да се построи АЕЦ БЕЛЕНЕЗА 20 МЛН. ЛЕВА?".И вече всеки може да си каже мнението.А сега прах в очите.Някояпечатница на някой депутат ще си вземе милиони,както винаге за наша сметка.А власттапак ще си вземе решение,каквото си иска.
821
1
 
8
 
! Отговори
Radiacionen top преди 11 години
Станишев е виновен- ясно. Ама, Бойко не мога да го разбера- първо не иска, после иска, после пак не иска... Ако беше жена- щеше да си носи гащичките на рамо. Тикво, просто влез в интернет, елементарно, прочети за какво иде реч, поинформерай се, че явно нито добри съветници имаш, нито твърдо мнение за каквото и да било, камо ли за важен въпрос като Белене. И на теб да ти вярвам- хахахаха! Аз ще гласувам за АЕЦ и против теб лятото- дано се намери дотогава някой, за когото да гласувам за!
820
3
 
4
 
! Отговори
solaris преди 11 години
Много сме интересни хем трябва да се строи,защото България има нужда от него,хем нямаме пари за това,хем е започнат,а искаме от Русия те да ни го построят,ама да е наш ?!!!!!! Е КОЙТО ПЛАЩА,ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА,незнам кой какви сметки си е правил,ама като неможеш да свършиш нещо,поне не го започвай,този рефендум няма да издържи,нужни са 5.5 милиона гласа,повече от 2 милиона няма да има,даже са много,досега Боко добре се движи,макар да е тиква и прави повече отколкото другите преди,но ще видим.
819
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако не се построи след 15г държавата остава без собственна енергетика,без ток няма да останем въпроса е дали сме готови да плащаме 10 пъти по скъп ток които ще внасяме или ние ще го произвеждаме,то всичко се краде поне част от парите да ги вкарат в инвестиция защото сега плащаме по 200-300лв ток а децата ни ще плащат по 2000,мисля че поне в едно нещо трябва да останем независими,каква беше логиката да ни карат да затваряме тец и аец,само една,да станем зависими от други държави
818
0
 
1
 
! Отговори
Хехе преди 11 години
Сега ще се види колко е броя на герберите. Всичкото НЕ ще е от тях. По това може да се гадае и какъв ще е резултата на изборите. Вече се виждат и новите малки нароили се партиики ,които да се наместят на мястото на ГЕРБ ,ако нещата станат лоши. Една от тях е "България за гражданите" ,която призовава същото каквото и ГЕРБ.
817
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нищо предложено от комунисти не участвам!
816
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как от 7-8 милиарда станаха 20 бе или и тоя е учил на боко комуниста математиката - хората направиха отценка за 8 млрд а боко вика не по мои сметки излиза 20 млрд
815
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОКО, ТИ СИ ЗАПРИЛИЧАЛ ОТДАВНА НА ДОН КИХОТ!!!!!!ТРЪГНАЛ СИ ДА СЕ БИЕШ С ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ!
814
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че нова АЕЦ няма да се строи това е ясно и на малките деца, защото освен че нямаме нужда от нея, нямаме и 24 милиарда, освен това там е и земетръсна зона. Независимо какъв ще е резултата от референдума централа няма да се строи, но жалко за 14-те милиона, които ще бъдат хвърлени на вятъра заради прищявката на Станишко & Компания червени капиталисти! Или може би това не е прищявка, а отчаян опит другарите да направят нещо за да замажат очите на Москва за дадените от нея и вече похарчени пари за ядрените лобита в България. Иначе може да има пуцане. Луканов си отиде точно заради това, че не можа да спази обещанието си към руснаците за прокарване на заробващ газов проект, а и парите не ги върна!
813
0
 
0
 
! Отговори
pi4 преди 11 години
iskam qsno i publi4no da se zaqvi sled kolko godini 6te se izplati tazi investiciq. Leka i uspe6na sedmica :)
812
0
 
0
 
! Отговори
Stiga преди 11 години
Borisov: 1. Ako ste sreshtu AETS Belene, zashto dopuskate antikonstitucionen referendum? Vie na parlamentarna republika li ste premier ili ne?2. Predi dve godini vi obiasnihme che shtom niama podpisan dogovor durjavata niama zaduljenie da stroi Belene. Ne platihte za nashie konsultacii , no platihte i plashtate na lujci da protakvat vyprosa.3. Horata ne sa ***. Ne gi zalugvaite s tozi bezumen referendum, a sprete vednuj zavinagi Belene.Osven tova kakyv reaktor? I tam e edna kasha.
811
0
 
1
 
! Отговори
Планът преди 11 години
bgsviat.narod.ru/играят си с животите ни мили сънародници.
810
1
 
0
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Прочетете това!google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fbgsviat.narod.ru%2F&ei=vG_qUNniDcml4gTaiYCwCA&usg=AFQjCNEDlil5kAZIgGdJR79lT67U9aggAA&bvm=bv.1355534169,d.bGE