Бойко Борисов: АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!

Указанията за членовете на ГЕРБ ще бъдат да гласуват с "не" на референдума
Обновена: 6 яну 2013 19:57 | 6 яну 2013 12:05, Елка Василева
1218
Бойко Борисов:  АЕЦ "Белене" не трябва да се строи!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, заяви премиерът Бойко Борисов по TV7.

Той добави, че по тази тема са единомишленици със Сергей Станишев, който умишлено не е подписал договор, знаейки, че проектът е пагубен за България.

„Това е една от малкото теми, по които ние с бившия премиер сме единомишленици – че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи. Ако е искал да я строи, просто е щял да подпише договор, в който като във всеки договор ще има цена, обосновка и др. Той умишлено не го е подписвал години наред, за да не се случи“, посочи премиерът.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочи Борисов.

Премиерът обясни, че извън референдума ГЕРБ е за изграждането на седми реактор в Козлодуй и удължаване живота на пети и шести реактор.

Указанията за членовете на ГЕРБ обаче ще бъдат на референдума да гласуват с "не" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Борисов.

От своя страна Диан Червенкондев (ГЕРБ, заместник-председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС) заяви, че най-важното е гражданите да гласуват на референдума. „Нашата задача е да направим този вот информиран. Хората да знаят какво да гласуват. Дали „ да” или „не”“, каза Червенкондев.

Явор Куюмджиев, председател на Националния съвет на БСП по енергетиката и енергийните ресурси, каза обаче, че политиците от ГЕРБ „направиха едно престъпление като спряха проекта „Белене” и още едно закононарушение, когато подмениха въпроса. Защото не трябва да забравяме, че референдумът беше иницииран от подписка, събрана от близо 800 000 български граждани под един друг въпрос. Този въпрос беше подменен под егидата ужким редакция“.

Политологът Огнян Минчев също изрази мнение, че не референдума трябва да се гласува с „не“. „Първо да кажем, че всички трябва да отидат да гласуват. Защо - защото някой от ваше има или от твое име иска да изхарчи едни двадесет милиарда лева и иска да ни ги плъзне и ние след това да ги връщаме. Иска да ги изхарчи тези двадесет милиарда лева за нещо, което категорично не ни трябва, нямаме нужда от него. Иска да ги изхарчи, за да може да ни продава скъп ток, да забогатява, да си купува партии, политици, да ни управлява и да ни язди докато сме живи ние, децата и внуците ни. Затова трябва да се отиде да се гласува с „не”“, каза Минчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
769
0
 
1
 
! Отговори
версачи преди 11 години
Хората от миллета ще решим резултатата от референдума. Ще ни цакате с отични кабели, а?
768
12
 
3
 
! Отговори
Кунка преди 11 години
Само продажните *** не поделяте мирогледа на на Бойко Борисов. Той е нашият Премиер, нашият Лидер, имайте поне малко уважение.
767
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аец ,,белене,, ще се построи .въпросът е кога.докато робуваме на чуждоезични англо-саксонски интереси,ще гинем.на никой от тези,,господа,,не му пука за нас.да не се лъжем,че някой ни мисли доброто и милее да има българия от преди 50 години.сами решаваме съдбата си.
766
4
 
4
 
! Отговори
до 1069 преди 11 години
Казваш, че площадката в Белене е върху разлом. Хайде, разкажи за някое опустошително земетресение, унищожило градчето. Навярно то е било многократно наново изграждано. Това , че атомната е защитена от удар от въздуха дори на самолет /като на 11.09./, нищо не е. С природата шега не бива.Хайде, разкажи нещо. Кой знае какви страхотии са ставали там по земетресенията.
765
3
 
10
 
! Отговори
до Боко преди 11 години
Защото твоят идол лъже. Както винаги. Няма никакви 22 млд лв. Всеки може да провери - Белене ще струва 9 млд?. От тях половината ще бъдат за текущо обслужване на централата. Това са 60 години и е включено в цената, която въпреки тая сума е 30 пъти по-малка от фотоволтаичната. От останалите 4.5 млд, един и половина вече са вложени.Изграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ ще струва още малко повече от три млд евро.СМЕШНО Е ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРОЕКТА.Нека ББ каже как я калкулира тая цена.
764
9
 
3
 
! Отговори
За 990 преди 11 години
До до 978 Отработеното гориво драги, никога не е използвано за производство на ток отново. А Площадката на АЕЦ Белене е върху разлом. Спряха я когато Горбачов дойде на власст и спря кранчето на диктатора Живков. Точка по въпроса. Много тъпо червено парче си.
763
3
 
1
 
! Отговори
за 1063 преди 11 години
Ами то има лесно да провериш колко даваме и колко получаваме от ЕС, *** кат си просто кумуне няма как да знаеш :))Явно си гробар, значи най-върл ***. И също е лесно да се провери колко сме взели и колко дали на ЕС, откакто сме негови членове. МНОГО ПОВЕЧЕ СМЕ ДАЛИ, другарю, много повече.
762
1
 
3
 
! Отговори
Боко преди 11 години
Защо т.нар. държава България не пусне в свободна продажба акции на АЕЦ Белене на стойност 20млрд. лв?! Който иска да се строи и смята, че това е печелившо предприятие да си купи колкото иска, но без държавата ни да поема никакви ангажименти да купува непременно ток от него и ако иска да позлва изградената електропреносна мрежа да си плаща за това. АЕЦ- Белене АД е като всяко друго частно предприятие и ако е на печалба, то и вложилите в него ще печелят, но ако се срине ще загубят, това е то пазар
761
3
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 10007Ужасно е да прочетеш, че един диктатор и национален предател бил родолюбив управник. Слава на Бога, не успя да ни направи 16та Република на СССР, но се опита. Държава заградена с бодлива тел като в Ауслиц как се нарича? Неговият ученик и масажист на ушите му си мечтае да направи същото.
760
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ami kato se plahta tolkova mnogo za rabotata na AEC HTE RABOTIM tam i niama da vzemame za cial mesec po 300 lv. a tam hte gi vzemame na den po tolkova tova mai si e problema 4e taka hte stignem evropeiskia standart mnogo barzo......predi imahe i brigadi mladegki i leninski sabotnici i vsi4ko si varvehe.......
759
3
 
3
 
! Отговори
до 1057 преди 11 години
До нов - магистралите 80% ги плащат от Европа , ако за Белене платят от Европа ще я построим , няма преблеми.Сигурен ли си в това? Ако да, кажи колко пари е дала Европа на БГ за магистралитге. Май до сега нищо. Ще ги дава до 2020 година. Значи, ще има да вземаме. Като се позамисля, наистина ще има да вземаме.
758
5
 
4
 
! Отговори
статистика преди 11 години
до 1051 - Америка - комунисти - 1% , Германия - комунисти - 1% , Япония - 0% , Австралия - 1% - затова хората си живеят добре и не бягат в други държави.
757
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Знаете ли не става въпрос въобще за БСП, ГЕРБ или друга партия, а всичко е заради интересите на две велики държави борещи се за световно господство. Политическата заблуда референдум е инструмент легално България да е зависима от други. Слаб и гладен народ е нужен на всички наши политици, иначе досега не само нов АЕЦ щяхме да имаме.
756
2
 
3
 
! Отговори
до нов преди 11 години
До нов - магистралите 80% ги плащат от Европа , ако за Белене платят от Европа ще я построим , няма преблеми.
755
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, колко ли плащат на платените коментатори от ГЕРБ. Като оня, дето се пише "Странджата" и във "Дневник" вместо написаният му от шефовете коментар, постнал инструкцията. Сигурно заплащането е добро. Защото и най-*** нещо да каже ББ и веднага се появяват множество коментари в негова защита. На другият ден казва напълно обратното и се пишат още повече коментари ... пак в негова защита. И такива са сложени да ни обработват умовете.
754
3
 
5
 
! Отговори
нов преди 11 години
Значи магистрали може , а Белене не може, що за логика.Да не стане пак така, от ЕС да ни задължат да я строим, за да се осъществи европейската стратегия за едрените електроцентрали.Германия се отказва от тях сага и Б-я автоматично прави това за да падкрепи решенията на Меркел.Проблемо не е в този вид централи , а в тяхната надеждна работа и сигурност.Това са технически въпроси на които науката и инжинерите трябва да дадат развитие.Това ми звучи не получим ли рушвет няма да има строителен окбект.
753
1
 
3
 
! Отговори
NEPOSTOQNSTVO. преди 11 години
SHAKESPEARE E KAZAL, NEPOSTOQNSTVO TVOETO IME E JENA. NO E IZBURZLA. TAKOBA NEPOSTOQNSTVO NA MNENIQ I RE6ENIQ DOSEGA V STRANATA NE E IMALO.DNES RE6AVAT EDNO, UTRE DRUGO, POSLE TRETO I NAKRAQ GO OTMENQT. TEZI GODINI SE NASLU6AH NA TOLKOVA TUPOTA OT TAZI KREATURA BORISOV , 4E SI KAZVAM, NIMA E TOLKOVA GLUPAV NA6IQT NAROD, NIMA ISKA O6TE 4 GODINI S NEGO DA SE GAVRQT EDNA 6EPA LUJCI, NAGLLECI, MARODERI, DALAVERADJII, BIV6I MUTRI, KOITO ISKAT SAMO EDNO, VLAST ZA DA GRABQT. IMA LI DOSTOINSTVO NARODA?
752
6
 
9
 
! Отговори
qqw преди 11 години
Вече не е важно дали ще има АЕЦ или не!Референдума е дали да има ГЕРБ или не!Гласувайте с ДА на референдума за да няма повече ГЕРБ!Ако искате още четири години да живеете така както през последните три па даже и по-лошо гласувайте за ГЕРБ!Гласувайте с ДА на референдума! Спасете България!
751
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I. Цени на електрическата енергия от производители. 1. АЕЦ-Козлодуй ........цена Лв./Мвч..........11.68 = 1.168ст. (според доклада на англичаните тока от АЕЦ Белене ще е 2,42 стотинки)2. Тец Бобов Дол............................................65.08 = 6.508ст.3. Марица - И-2..............................................40.50 = 4.050ст.4. Варна.........................................................71.88 = 7.188ст.- НО ЕТО И ИСТИНАТА - ЗАЩО Е СКЪП ТОКА!!! 1. ЦЕНА на тока от Американската ТЕЦ-Марица 175.00 = 17.5 стотинки2. Цени на ВЯТЪРНИ електрически централи:2.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа .......... 189.00 лв/МВтч.=18.9ст.2.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа......... 172.00 лв/МВтч.=17.2ст.3. Цена на електрическата енергия, произведена от ФОТО централи:3.1 с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч................ = 82.3ст.3.2 с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч............. = 75.5ст.II. Цени при продажба от "НЕК1. Цена, по която дружеството, продава на ел. разпредел. д-ва .....71.04 лв./МВтч = 7.104 ст., а на Турция я продаваме по 5.5 ст... И ТОВА Е НА ПЕЧАЛБА!!!- Няма никаква логика, при цена на атомния ток (40% от добива) от 1.17 стотинки и маришкия (55% от добива) средно от 6.00 стотинки, да купуваме тока за 17 стотинки. Посредници правят от 300 до 1000% печалба...!!!
750
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Междувременно, през последните 25 години след катастрофата в Чернобил Украйна е изградила 9 нови атомни реактора, като общият им брой в момента е 15, и не е променила плановете си за въвеждането в експлоатация на още 22 реактора през следващите 20 години. Не изостава и Беларус, която през октомври миналата година подписа договор с Русия за изграждането на два нови реактора. На свой ред, след катастрофата във Фукушима, японският премиер Йосихико Нода заяви че е необходимо отново да спечелим доверието на населението към производството на атомна енергия.Това означава, че Япония не си и помисля да отмени програмата за изграждането на 17 нови ядрени реактора през следващите двайсет години. Нещо повече, на 29 септември 2011 тя подписа договор с Виетнам за изграждането на втория от общо четирите реактори, които виетнамците възнамеряват да въведат в експлоатация до 2025. През февруари 2012, от 144 административни окръзи и 20 префектури, разположени в радиус 30 километра около атомните реактори вав Фукушима, които все още са изключени след земетресението, само 23 се обявиха против повторното им пускане, докато останалите го подкрепиха.От друга страна, и в останалата част от света хората се държат по същия начин. Така, президентът на САЩ Барак Обама удължи с двайсет години срока на експлоатация на 68 от 104-те американски ядрени реактора, през февруари 2012 одобри изграждането на два нови реактора, а през септември 2011 сключи договор с Русия относно подкрепата за развитието на атомната енергия, използвана за граждански цели. Няколко дни по-късно руснаците включиха към своята електроснабдителна мрежа 33-тия си ядрен реактор.На 5 октомври 2011 финландското правителство взе решение за разполагането на седмия поред за страната ядрен реактор (във Финландия действат 4 ядрени реактора, приключва изграждането на петия, който трябва да влезе в експлоатация през 2013, а строителството на другите два ще стартира, съответно, през 2012 и 2014). През миналата 2011 в света са били въведени в експлоатация шест ядрени реактора, от тях един в Иран (строителството му стартира преди седем години). Пак тогава Аржентина завърши изграждането на третия си атомен реактор, чието строителство започна през 2006. През февруари 2012 пък, Южна Корея включи в своята електроразпределителна мрежа два нови ядрени реактора.Италия и Германия не са част от този общ хор. Показателно е обаче, че ние, италианците строим в чужбина това, което забраняваме да се строи на наша територия. Така, през октомври 2011 компанията Ansaldo стана партньор на британците в производството на компоненти за новите ядрени реактори от които Великобритания се нуждае. Германия пък, която закри 8 от своите 17 ядрени реактора, водена от ирационалния страх, залял страната след аварията във Фукушима, беше принудена да одобри енергиен план, предвиждащ въвеждането в експлоатация на нова ТЕЦ, работеща с въглища (т.е. изключително неекологична) с мощност 23 гигавата до 2020, както и вноса на електроенергия, произведена от руските АЕЦ.На 27 февруари 2012 Русия стартира изграждането на нова атомна електроцентрала Балтик 1, която се намира не чак толкова далеч от Германия. Тя ще произвежда електроенергия, предназначена за износ на немския пазар. Тоест, последният парадокс на недоверието към атомните електроцентрали и, че в резултат от него ще бъде изградена поредната АЕЦ (без да броим новите неекологични ТЕЦ-ове, работещи с въглища).