Трайна корупция в енергетиката видя Янев

Четирима ексминистри ощетили държавата в големи размери
Обновена: 11 фев 2013 15:09 | 11 фев 2013 11:15, Веселина Йорданова
121
Трайна корупция в енергетиката видя Янев
Яне Янев. Снимка: РЗС

Има трайни корупционни практики в електроразпределителните дружества, заяви лидерът на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев пред Нова телевизия.

Янев ще включи в дневния ред на председателстваната от него антикорупционна комисия тази седмица изслушване „на собствениците и на централните ръководства на монополистите в електроразпределителните дружества“.

Още по темата

Според него потребителите трябва да са наясно какво се случва с тези електроразпределителни предприятия през последните пет години, какви са печалбите им, колко от тези пари са инвестирали за тяхната инфраструктура.

Днес ще бъдат занесени 35 тома документи на главния прокурор. По думите му от тази документация се вижда по недвусмислен начин, че НЕК, въпреки че е имала лиценз за търговия на електрическа енергия, в крайна сметка не се е възползвала, а е преотстъпила това право на швейцарска фирма, която е ощетила държавата в особено големи размери  – над 90 милиона лева само за периода 2004-2007 година. Тази практика е продължила и следващи периоди – 2007 г,. 2008 г., 2009 г.

И е повече от ясно, че има няколко изключително тежки корупционни схеми. Първата е свързана с това, че на практика тази фирма е получавала електроенергия в пъти по-евтино, отколкото би следвало да е пазарната цена. Освен това се вижда, че са правени по настояване на Европейската комисия тръжни процедури, които са фиктивни или по-скоро фалшиви. Към тръжните документи са прилагани факсове на фирми с добра репутация в Европа, които изобщо не са знаели, че са участници във въпросния търг, даде пример той.

По думите му има и други крупни нарушения, които са свързани с продажбата на 8 милиарда киловатчаса електроенергия на обща стойност над 380 милиона евро. И това е установено от експертиза от трима от най-добрите вещи лица, преподаватели, двама от тях в Техническия университет, каза Янев и допълни, че тази експертиза е хвърлена на трупчета в някой склад в прокуратурата.

Янев напомни, че Националната електрическа компания е 100 % държавно дружество. Всичко се контролира от съответния министър, тъй като той е принципал. И Милко Ковачев, и Миро Севлиевски, и Румен Овчаров, и Трайчо Трайков са действали по една и съща схема. Тоест са ощетявали държавата в особено големи размери. И няма как те да не са замесени във всичко това, смята Яне Янев.

Според Младен Червеняков от БСП проблемът, който стои пред страната, е може ли да се преразглеждат вече приключили прокурорски дела, да се дава оценка на дейността на съдебната власт от страна на другите власти.

"Това е може би 30-та парламентарна временна комисия, която се създава в рамките на този парламент. И още първата беше създадена за проверка на държавата. Видяхме какви са резултатите от действията на тези комисии", коментира той.

Червеняков призова в тази предизборна кампания да се говори за сериозните неща – как по-бързо да излезем от кризата, да решим проблема на хората, които днес са по улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
chervenite kxmeri shte ytepat be de si xyknal
96
0
 
2
 
! Отговори
Споко преди 11 години
Яне, нали затова те избрахме. Да има ред, законност и справедливост. Ред няма в тая държава, разграден двор е. Законите не важат милионерите в Бг. Справедливост - и тя е за който може да си я купи в съда. Ако видя поне едно повдигнато обвинение в съда на висш политик или прокурор/съдия от твоята комисия за корупция, може и да гласувам пак за теб. Иначе само празни думи си за мен като останалите 239 разбойници в парламента.
95
1
 
3
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА ОТРЕПКИ, преди 11 години
БЯГАЙТЕ ОТТУК !!!
94
0
 
7
 
! Отговори
минчо преди 11 години
наближава видов ден
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя куку няма ли кой да му сложи усмирителна риза? Че и да го въдвори на 4-ти километър?
92
1
 
4
 
! Отговори
антимафиот преди 11 години
великият джеимс яхи извинете бонд с нова политико разузнавателна програма формиране троина експертиза парламент и изведнъж разпад чук чук на вратта дано се отвори голям кабинет малък пич
91
3
 
4
 
! Отговори
коментар преди 11 години
акуд,Кунева каза yes.Ти си против и браво. А сега се хвани и вдигни хората да кажат НЕ на ЕС.
90
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тази снимка гледа все едно, че на фотографа му е станал и няма търпение да го налапа.
89
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 11 години
До Вуйчо Ваньо НЕ ГЛУПАВ А МНОГО ГЛУПАВ СИ ЩОМ МИСЛИШ ,ЧЕ НЯКОЙ НА ТЕБЕ ЩЕ ДАДЕ ОТЧЕТ ЗА ПЕЧАЛБИТЕ СИ.
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя убосник пак ли се показа.бе вържете го тоя да не излиза
87
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 11 години
кунева кой каза YES за затварянето на реакторите в козлодуй и това не беше ли по време на тройната престъпна к00лиция????
86
11
 
9
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 11 години
Аре стига сте го слушали този елементарен човек Яни Янев. той надминава и Бойко с популистките си глупости. Щял да ги привиква в парламента, за да сме разберяли какви били печалбите на монополистите. Ами отворете им годишните финансови отчети и ще видите какви са им печалбите и колко са инвестирали. Мерси, ама не искам точно чалнатия Янев да ми обяснява неща, които сам мога да видя, не съм толкова глупав. А тази власт управлява тези нейни си регулаторни органи, които одобряват тези цени.
85
3
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
СУТРИНТА ЧЕРВЕНЯКОВ БЕШЕ КАТО НАПЪЛНИЛ ГАЩИТЕ."НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРЯВАТ НАШИТЕ ПРОКУРОРИ ТЕ СА НЕЗАВИСИМИ".
84
1
 
8
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ВНИМАНИЕ - КРАДЦИ...!!!М.Никоблов - "Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата"- САМО ТАКА УЕСТИНГХАУС МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ... И СМЕСВАЙКИ СКЪПИЯ "АМЕРИКАНСКИ ТОК" С ЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ..., ДА НИ ГО ПРОДАВАТ НА ЦЕНА...- СЪВСЕМ МАЛКО ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА "ФОТО" ТОКА (по 75 ст. за 20 години)...!!!БЕЗОЧЛИВИ РАЗБОЙНИЦИ...!
83
5
 
15
 
! Отговори
bg преди 11 години
Тиквата постоянно натяква какво са му завещали тройната коалиция и за всичко с тях се оправдава ,но не прави нищо за да оправи поразиите им и да ги изпрати на съд,защо ли ?
82
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янев напомни, че Националната електрическа компания е 100 % държавно дружество. Всичко се контролира от съответния министър, тъй като той е принципал. И Милко Ковачев, и Миро Севлиевски, и Румен Овчаров, и Трайчо Трайков и Валентин Николов и Дельо Добрев са действали по една и съща схема. Тоест последните трима ГЕРБЕРИ ощетяват държавата в особено големи размери. И няма как те да не са замесени във всичко това, смята Яне Янев.
81
3
 
5
 
! Отговори
ДО 96 преди 11 години
НЕ ТОЙ Е *** КАТО ТЯХ.
80
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Три години ГЕРБ се радва на наследството на тройната. Защо не го промени, защо не го оправи?Защо ги избрахме, за да пазят и доят наследството ли?За да лапат и те!!!
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само дето не вярвам нещо да се промени. Започва предизборното пудрене.Четири години какво свършиха? Показно рязаха лентички.
78
5
 
14
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПИТАМ:- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА ОТ ГЕРБ, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 г. за 79 ст. и да отказва от Козлодуй, струваща му 1.169ст?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 стВНИМАНИЕ - КРАДЦИ...!!!