Отчетоха 92% избирателна активност в затворите

Областните администрации още пазели бюлетините от вота
5
Отчетоха 92% избирателна активност в затворите
Снимка: архив, Булфото

Избирателната активност в затворите е била 92% на парламентарните избори и 73,5 на сто в арестите, стана ясно на заседанието на Изборния борд към премиера. За изборите на 12 май е имало секции в 12 затвора и в седем ареста, съобщи Даниел Стоянов, председател на УС на Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица.

Общият брой избиратели в затворите и в арестите е бил 1507 души. Най-много гласували - 338, са били в ареста на националното следствие на бул."Г.М.Димитров" в София.

Открити са подписи на осъдени лица и на починали граждани в подписките за регистриране на партиите. Сигналът е в прокуратурата и очакваме резултат от проверката, каза още Стоянов.

Секционните избирателни комисии не са били добре подготвени - съществуват рискове, които не са били добре отчетени, смята Емануела Цонева, член на борда. По думите й над 16 хиляди бюлетини са отчетени, че "не съответстват на определения образец" и зад този термин стоят грешки на комисиите. Тя определи като системен проблем разпластяването на бюлетините от кочаните и полагането на печат върху тях. Самите печати на СИК не са били маркирани, имало е опити те да се изнасят от помещенията на комисията.

Цонева поиска промени в изборното законодателство, които да гарантират отпечатването, движението и съхранението на изборните книжа. 

Пример за нуждата от ред е фактът, че МВнР е поръчало над 700 хиляди бюлетини, а в списъците в секциите в чужбина е имало около 88 хиляди души. В страната са разпространени около седем милиона бюлетини, а в чужбина над 450 хиляди бюлетини, съобщи Цонева, цитирана от БТА.

Михаил Константинов, член на Изборния борд, заяви, че членовете на СИК и на РИК са посочени от партиите и ако са лошо подготвени това е отговорност на политическите сили, които са ги излъчили. Той подчерта, че не може да се назначават случайни хора и срещу "жалки пари" те да свършат перфектна работа. Константинов предложи тези хора да имат лиценз и по-достойно възнаграждение.

След изборния ден бюлетините се пазят от областните администрации и те още чакат пояснения от ЦИК и от прокуратурата дали да продължат да ги пазят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Ха! преди 10 години
Странно! А как е установено, че са гласували за БСП, а не за ГЕРБ или за друга ПП?!?!?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересен електорат докара БСП на власт.С гласовете на затворници и турци Станишев е пак на яслите!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста гласоподаватели за престъпната организация бсп е имало в затворите.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недопустимо е хора които са престъпили законите, колкото и кекави да са те, да избират законотворци и управляващи! Като излезнат от затвора да им се възстанови правото....
1
2
 
23
 
! Отговори
wwwwwww преди 10 години
ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ХОРА БЕЗ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА ГЛАСУВАТ? ЛИШЕНИТЕ ОТ СВОБОДА МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРА И ДА НЕ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ ТАМ , ЗАЩОТО НА "СВОБОДНИТЕ ГРАЖДАНИ" НЕ ИМ Е ПО ЛЕКО!