Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев

Президентът пресметна, че плащаме три пъти по-евтино от датчаните
Обновена: 28 май 2013 16:12 | 28 май 2013 13:47,
789
Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев
Снимка: БТА

Длъжни сме да преосмислим начина, по който адресирахме енергийната тематика в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор участва в откриването на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България.

"Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни", попита президентът и добави, че е абсолютно убеден, че отговорът се крие в правилните или съответно неправилните приоритети.

Плевнелиев определи като "приоритет на приоритетите" на бъдещото правителство този, свързан с нова енергийната политика на България - устойчива, с мисъл за следващите поколения и с мисъл за ефективност.

Още по темата
Той отбеляза, че най-евтината енергия е икономисаната и имаме "златен шанс" да санираме жилищата в страната.

"Неслучайно служебното правителство постави като много съществена тема създаването на единен национален орган за управляване на мащабната българска програма за енергийна ефективност, която искаме да започнем", каза Плевнелиев и отбеляза, че досега винаги е работено на "парче", което не е добре.

Държавният глава посочи, че е доволен от факта, че държавата си е поставила ясни цели, като посочи, че те са изпълними до 2020 г. и ще бъдат изпълнени.

"Дали сме заявка за 16% дял възобновяеми енергийни източници до 2020 г., 20 на сто подобряване на енергийната ефективност и с 20% намаляване на емисиите от парникови газове", похвали се Росен Плевнелиев.

В присъствието на еврокомисаря по въпросите на климата той заяви, че в ЕК винаги сме виждали много обективен и коректен партньор, а не началник или някой, който само да ни сочи проблемите.

На свой ред  Кони Хедегор отбеляза, че в страната ни енергията се използва много неефективно и за дадена производствена нужда е необходима 4-5 пъти повече енергия в сравнение със средното потребление в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


789
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
44
 
! Отговори
Ferdo преди 10 години
Тоя г-н президен ние ли го избрахме??? Не се чува като приказва. Датчанина взема 1500 евро минимална заплата, докато тука е 150 евро - 10 пъти по-малко. Нашият ток е 7 пъти по-скъп от този на датчаните... Хич го нема ей тоя, сами какви ги избираме начи...
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък с неговите "кръчмарски" сметки. Ако тока на датчаните е 3 пъти по-скъп, то и доходите им са 4-5 пъти по-високи, съответно те на база доходите си плащат по-евтина цена от нас за ел. енергия. Германия и Англия съответно положението е същото. И хляба им е два пъти по-скъп от нашия, но те с една средна заплата могат да си купят 1000 хляба например, а ние 500.
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и Роската кух, ама пък президент, чуди се народа!
15
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе *** и нищожество !Колко получава българина - мизерия , да не може да си плащаме тока , и да не ни стига за храна !
14
3
 
29
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Плевнелиев1. ТОКА НЕ СЕ КУПУВА, ЗАЩОТО Е СКЪП...2. АЕЦ-БЕЛНЕ СТРУВА 6,3 МИЛИАРДА С ИНФЛАЦИЯТА И СПОРЕД HSBC... ТОКА МУ ЩЕ ИМА СЕБЕСТОЙНОСТ 2,42 ЕВРОЦЕНТА (Затова БУДА-лите скрха даклада)3. ТАКА ЩЕ КУПУВАМЕ НИЕ... И ЩЕ ИЗНАСЯМЕ НА ПЕЧАЛБА...- А ПРИ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НЕРЕНТАБИЛНИТЕ ВЕИ-та ТРЯБВА...!!! ДА ФАЛИРАТ...!!!- ПРОСТО , НО НЕ ЗА ПРОСТИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ....
13
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА ФОНА НА ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ТОКА Е СКЪП БЕ ПЛАЗМОДИЙ. НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ДЕМОНИЗИРАШ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ. ЗАЩО НЕ СЕ ОПИТАШ ДА ПОЖИВЕЕШ С ДОХОД 500 ЛВ ДА ВИДИМ ДАЛИ НЕ ТИ Е СКЪП. НАЛИ ТВОЙТЕ КОРИФЕЙ ОТРЕПАХА БИЗНЕСА И ЗАМРАЗИХА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ, ОПОТРЕБЯВАН КА....П...У..Т НЕЩАСТЕН
12
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нащият ток по евтин от този на датчаните ,заплатите им колко пъти в повече са от нашите.че и срама нямате като пишете
11
3
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е истина. Тоя ли шушляк ни е президент? Кой още трябва да ви каже, че плащаме най-скъпия ток в ЕС в съотношение към доходите ни. Дай ни датски заплати и никой няма да протестира. И ти си бил един бизнесмен, не е истина. Аз иск тоа ми да е на цената на датския но и заплата ми да е като на датчанин. *** нещастен.
10
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той тока и евтин да е, заплатите като стигат само за него някак си не се връзва. Другарю Плевнелиев. Волен може и да е луд ама добре им го каза. Да направят депутатските заплати минимални та да ги видим няма ли да се борят за увеличения и още ли ще твърдят, че не може.
9
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Говори много, не казва нищо! Що е то?
8
41
 
13
 
! Отговори
j преди 10 години
Червени ***, сами заробвате собствените си деца, 100 години крадете и насаждате олигофренската ви червена идея. Продадохте ресурсите и производството на Доган Местан Ибрям, изнесохте милиарди капитал зад граница. А когато дойде ГЕРБ секна ви далаверата и скочихте като мършави кучета. За 3 години аз видях какво постигна ГЕРБ, стократно повече от колкото вие във прословутите ви петилетки. Скрийте се в землянките си долни мазни плужаци.
7
0
 
34
 
! Отговори
BG преди 10 години
Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни",pogledneta standarta na tezi darjavi G-n PREZIDENT i toga komentiraite 4e toka ni e bil nai evtin v ES
6
0
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..... "Енергията в България е най-евтина в Европа.....", НО ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НАЙ-НИСКИТЕ В ЕВРОПА!!!!!!!!!!!!!!
5
0
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
президентчето, я го сметни това "три пъти по-малко" в процент от дохода и пак ще си говорим ... сигурен съм че много добре знаеш как да го сметнеш, ама така звучи по-друго, нали! лаладжия
4
0
 
78
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ, - България е европейската страна с най-ниски разходи за час труд - едва 3.5 евро, съобщи Евростат. Средните разходи за час труд в ЕС през 2011 г са били 23.1 евро на час, а в еврозоната - 27.6 евро на час. В Румъния 4.2 евро, в Литва - 5.5, а в Латвия - 5.9. Най-високи са разходите за труд в Белгия (39.3 евро), Швеция (39.1), Дания (38.6), Франция (34.2) и Германия (30.1). ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЙТЕ, СУРОВИНИТЕ И ПАЗАРИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИХА СЕГА ПОМИСЛЕТЕ КОЛКО ДА Е МРЗ, ТА РАБОТНИКА ДА НЕ ПРИПАДА ОТ ГЛАД НА РАБОТНОТО СИ МЯСТО?!?!?!?!- ЕТО ЗА ТОВА ЕВРОПЕЙЦИТЕ СЕ П
3
2
 
119
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Президент, живял съм в Дания. Моите сметки или вашите не излизат? И в Дания и в България плащам една и също сметка за ток при една и съща консумация. Електроенергията е по- скъпа в Дания, така е. Но цялата сметка е същата.
2
1
 
159
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** долен, а получаваме 30 пъти по-малко от датчаните.
1
1
 
160
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2-3 пъти по-евтин ток,но с 10 пъти по ниски заплати,как ви се струва,а?