Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"

Бойко Борисов е летял 422 пъти за 4 години
Обновена: 2 юли 2013 18:06 | 2 юли 2013 18:05,
158
Лов, риболов и други хитрости с "Авиоотряд 28"
Снимка: Булфото, архив

Полети с правителствения "Авиоотряд 28" на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени – това е установил Доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски.

Докладът беше разгледан днес по време на поредното заседание на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28". Проверката, извършена от Главния инспекторат към МС, е обхванала времето от 01.05.2011 до 01.05.2013 година.

От нея става ясно, че многократно са постъпвали заявки за търговски полети. Авиоотрядът няма право да извършва търговска дейност, а само полети със специално предназначение. В звеното са постъпвали неколкократни искания от БФС.

С правителствените самолети са летели ЦСКА и Локомотив София. Двата клуба не са платили задълженията си и се водят дела. Заявки е пускала и адвокатската кантора на Тодор Батков. Една от тях е с искане за ползване на вертолет за изпълнение на демонстративни полети. “Батков-и-С-ие“ са пуснали заявката заради “организиран лов с група от седем видни руски бизнесмени в ДЛС “Кормисош““.

Проверката обаче е установила, че темата на заявката е сменена и са представили на тогавашния премиер Бойко Борисов докладна, че ще бъде извършен полет за подобряване на летателната подготовка на екипажа и в крайна сметка Борисов е подписал грешна резолюция. "Авиоотряд 28" е на прякото подчинение на министър-председателя и той дава разрешение за полетите.

Авиоотрядът е летял и без резолюция на министър-председателя, но повечето полети, макар и нерегламентирани, са ставали с подпис на премиера.

Пример за полет без резолюция на премиера е по маршрут София-Бистрица, Бистрица-Бистрица, Бистрица-София. Заявката е от “Еф Хиск Камера“ ЕООД за заснемане на сериала “Под прикритие“.

Заявки за полети са постъпвали и от Министерството на културата за заснемане на филми от известни филмови компании. Заявка от тогавашния културен министър Вежди Рашидов е постъпила заради снимките на филма “Непобедимите“.

422 полета с министър-председателя в онзи период Бойко Борисов са извършени от 2009 до 2013 година. Това показва справка на Венцислав Лаков от "Атака". Той е направил справка в РВД ( Ръководство въздушно движение). Йордан Цонев от ДПС пък отново наблегна на несъответствията в списъците с лицата, които са летели. Много често по списък се води, че на борда е бил само Борисов, дори без охраната си. Цонев намекна, че това е доста съмнително. РВД, Летище София и "Авиоотряд 28" не успяха да уточнят кой отговаря за това да има списъци на пътниците.

Кое е това длъжностно лице, което не може да каже кое лице е било на борда и кое не. Това е несериозно. Тук се опитваме да правим цяла България на будали, избухна Цонев, като обясни, че не може екипажите да не помнят кого са возили. Ако питам един таксиметров шофьор кого е возил вчера, той ще ми каже, направи паралел Цонев.

Бившият и настоящият изпълнителен директор на летището също бяха на днешното заседание, за да разяснят как се следи пътникопотокът на ВИП-а на летището. Бившият директор Веселин Пейков уточни, че вътре в самия ВИП няма камери, но отвън има, и записите са иззети от прокуратурата.

На летище София има стотици и ние можем да записваме само за един месец, заяви Пейков. След месец информацията се трие. Бившият и настоящият директор бяха категорични, че летище София не отговаря за списъка на пътниците, а само за лицата, които преминават през ВИП-а.

Лаков вече се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров за сътрудничество между комисията и обвинението по повод двете досъдебни производства, които се водят за дейността на Авиоотряда.

Атанас Балджиев, временно изпълняващ дейността директор на правителствения "Авиоотряд 28", също се яви на заседанието. Вече напусналият директор Пенчо Пенчев не се яви, тъй като по същото време е бил на разпит по повод едно от досъдебните производства за Авиоотряда.

Утре и Балджиев е на разпит. Около час след началото на заседанието Пенчев се обади по телефона на Балджиев и след инструкции за мястото, на което заседава комисията, стана ясно, че разпитът му е приключил и той се присъедини около 16.00 часа.

"Авиоотряд 28" се състои от екип от професионалисти, които си вършат работата коректно и точно, заяви Пенчев.
Списъкът на пътниците се прави при чекирането. Където са ни дали пътнически манифест, ние сме го приложили, заяви Пенчев.

Прословутият полет на "Бистришките тигри" е бил осъществен по устна заявка, а официалната писмена е била получена няколко дни по-късно, стана ясно още днес. По думите на Пенчев забавянето на официалните заявки не било единично явление.

Нямаме право на търговски полети, но сме изпълнявали такива с футболни отбори, които обаче не са търговски, защото ние не продаваме билети. Ние сме имали резолюция от премиера, заяви Пенчев. Основно той застъпи тезата на бившия премиер Борисов, че полетите са помагали за навъртането на достатъчен брой летателни часове на екипажите.

Ние питаме две-три прости неща. Не можем да установим кой е трябвало да знае кои са лицата, които са придружавали министър-председателя и определеното от него длъжностно лице, заяви от своя страна Цонев. Тука има 50-60 полета, на които пише “Няма списък“. Има празнота от информация и ние се чудим как да я получим, каза още депутатът от ДПС, който иронично обясни, че членовете на комисията са изкривили очите си от играта на пинг-понг с подаване на информация.

По време на днешното заседание бяха разпитани и Диян Динев, шеф на РВД, и Венцислав Марков, финансов директор на РВД. По време на дискусията стана ясно, че и РВД няма списък с пътниците. Дружеството трябва да разполага само с основното ВИП лице на борда и дестинацията. Възможно е да се заяви и бройката на пътниците, но това не е задължително.

По време на днешното заседание стана ясно още, че братът на Крисимир Велчев от ГЕРБ - Владимир Велчев, отговаря за координацията между НСО и Авиоотряда.

Повечето полети са под мотото “Лов, риболов и други хитрости“, заяви Йордан Цонев, гледайки списъците с дестинациите на полетите.

Припомняме, че миналата седмица бяха образувани две досъдебни производства по сигнали на премиера Пламен Орешарски и на военния министър Ангел Найденов.

Комисията гласува да се удължи срокът й на работа. Първоначално тя трябваше да работи един месец, но поради многото документи за разглеждане членовете на комисията решиха да работят с един месец повече.

Необходимо ни е още време и един месец е абсолютно разумно време, обясни Лаков. На следващото заседание да бъде поканен бившият премиер Бойко Борисов, предложи Венцислав Лаков. По негови думи така ще се разбере "от извора" как са извършени полетите.

Стюардесите също ще бъдат поканени по предложение на бившия транспортен министър и депутат от ГЕРБ Ивайло Московски. Те обаче ще се явят следващата седмица след Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: проверкаАвиотряд 28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Бат'Бойко е летял поне веднъж на три дни за наша сметка. Сега да го накарат да си плати за разходките, поне за тези, за които е можел да пътува и с кола.
90
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До FBI - 97пич кефиш .. тоя сега за собствено удоволствие ни се прави на батман отново и се разпорежда като със собственост с 95 избрани от народа наречен: "материал" - народни представители и така показва на всички кой е .. тези времена не отживяха ли? - стига нека не му позволяваме да докаже твърдението си за качествата на Българина, наричай го "материал" .. бъдете здрави и лека вечер на всички!
89
15
 
6
 
! Отговори
AAA преди 10 години
E,и!? Имали възможност, ползвали го. По добре е да се ползва от една партия, от колкото да е к.рвата на коалиция.
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tctctc bravo!!a iska oshte 422 puti!!i se surdi sega mai!
87
18
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До АнонименКолега, в доста бели държави биха касирали изборите при такава нагла инсинуация в деня за размисъл. Нещо повече, понеже това е обида за гражданите и посегателство върху правата им, БСП и ДПС и ТВ7 биха били сринати със земята от засегнатите, но в БГ това не става.
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не е ли по- добре цялото отрядче, барабар с техниката да се закрие ! Нещо, като пълните мажоритални избори, които само 5 % разбират какво представляват, но 95 % дават акъл подскачайки по площадите !
85
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колеги коментиращи .. само ще напомня, че доста влиятелни личности в Европейския съюз подадоха оставка и ни се чуха и видяха за едно обикновенно преписване в дипломните си работи или ползване на служебен автомобил... няма друга такава държава с такива БЕЗОЧЛИВИ, НАГЛИ, ЛИЦЕМЕРНИ и САМОВЛЮБЕНИ управляващи.
84
0
 
10
 
! Отговори
гфг преди 10 години
Абе тея какво си губят времето да разпитват разни пилоти, стюардеси, министри.... Я да препитат форумните писачи, че те за всичко са компетентни, знаят кой къде летял, къде пикал, ритал, еб*л....
83
1
 
9
 
! Отговори
сдфгсдфг преди 10 години
"полетите са помагали за навъртането на достатъчен брой летателни часове на екипажите"Колко му е, няколко литра бензин, то да не е автомобил. Нека си летят, че да не забравят как се управлява, после без тренинг ще вземат да се бутурясат някъде и да затрият някой премиер, току виж и някой друг министър, какво ще правим тогава.
82
3
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Кеф е да си имаш частна държава, някои бедняци си имат частни градове само
81
12
 
7
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Джедай Мастър И как ще прецениш ти с пилешкия си акъл дали е трябвало да отиде да реже ленти с кола или е било по-изгодно с Ми 8? А? Как ще прецениш дали е трябвало самолета да прави празни курсове за нальот или е било по-добре да свърши заедно с това някаква полезна работа? Или Лаков ще го прецени, дето обясняваше, че пилотите вече били опитни и нямат нужда от тренировъчни полети? И трябвало да тренират противозенитни маньоври. Глупости.
80
3
 
10
 
! Отговори
авиатора преди 10 години
Навсякаде по света се правят такива полети.С командоси,тайни агенти и др, А кой се е возил на нащи самфлейчета френско производство? Емирите от залива и малкото останали диктатори по света си ползват самолетите за кеф. Решават че им се ходи нейде и юруш.На всеки авер дето не му се плаща билет му се праща самолет.Да спомена че има мода сред богатите да се правят секс партита в самолет на 10000м.Идеята е че ниското налягане издува силикона и вдървява меките чепове на чичаците.Готино е на власт!
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nese zanimavayte s gluposti tova sa nasrcavane na edno pravitelstvo kak drugite sa krali i zloupotrebili s vlastta ako te doydat na vlast ste e sastata rabota GERB pone napravi patista drugite kakvo napraviha carya okrade bg imal zemi i kakvo li ne sas bsp idps zaedno kajete mi nesto svyastno koeto sa napravili za stranata si bez da sa krali socialnata politika zle 4-ri casa osigurovki rabota 10casa zasto da sa po bogati mneniata i misleniata sa mnoo razlicni zasto polovinata ot mladite
78
4
 
27
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До Шoпне е точно така, въпросът е доколко се е налагало да лети в качеството му на официално лице и доколко заради личните Му прищявки например, за да рита мачле. В последния случай не става дума за преценка, а злоупотреба.
77
27
 
12
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Ами регламентирано е, че АО28 е да вози правителството, не е регламентирано колко.Колкото е преценил, толкова го е ползвал.Да видят другите колко са го ползвали и тогава да сравняват.Занимават се с пълни глупости.
76
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
400 poleta po 500 km vseki e 200 000 kmot Sofia do NY e <10000 km. edin bilet struva 1000$da plat Borisov 20-30 000 dolara na Aviootriada i ne mu se brkaite pove4e v otgovornoto opozicionno deistvia. ako negi plati dnes, turgas mu 10 % sedmi4na lihva i mu gleas gerbera kak se radva na pismo ot nepoznato gerberast4e izprateno mu v zatvora, maina!takiva zolumi i razhistenia Cvetanov ne pravil zaqstoto ima obrazovanie za bega4 i e stigal po-skorosto i ot nai-otriadniia otriad
75
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe bokluci takiva izobsto li ne se zamisliate ce ako doidat oresharski na vlast ste letiat 500pati kakvo napraviha predisnoto pravitelstvo predi GERB togava niamase koy kolko letyal honorara na ahmed dogan za sankov kama may go zabravihte i drugite zloupotrebi s vlas mislete v pravilna posoka ne se ozlobiavayte za minaloto gledayte za po dobro badeste?
74
15
 
8
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Щом без Пеевски не можете да вкарате ББ в затвора, за оплакване сте.
73
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Заявка от тогавашния културен министър Вежди Рашидов е постъпила заради снимките на филма Непобедимите."Пуу, да го бяха взривили тоя самолет с тиквата вътре, макар че щеше да ни липсва... (самолета)
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То щото всичкото останало ни наред, та това остана. В днешния ДВ, има обнародвано ПМС, за отпускане на милион и нещо, чрез преструктуриране на бюджета, за ремонт и техн. обслужване на Фалкона от отряд 28. Сега какво ще кажат, че са се боричкали в него и са му съдрали тапетите и са му изпили керосина и маслата, та сега трябва да инвестират.