Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
49
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Толкова "недипломатичен" език в дипломацията наистина е рядко срещан. Комунистите и Европа вбесиха.
31
3
 
27
 
! Отговори
OStavka преди 10 години
Te taktichno namekvat za ostavka.
30
5
 
20
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Ами в така наречените хранителни вериги. Имам достатъчно познати касиери, получаващи по 500 лв. за прехвалена немска верига супермаркети. И нито Европа, нито нашите олигарси ще позволят да живеем поне нормално, не богато.
29
3
 
33
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До яко са го закъсалиХа ха ха Тъкмо се чудех дали ще се намери някой, който за 30 сребърника да каже че и тия са платени.
28
38
 
8
 
! Отговори
яко са го закъсали преди 10 години
Явно Филип Отие и Матиас Хьопфнер яко са го закъсали с парите, след като са паднали толкова низко, че да правят реклама на агент Буда!
27
5
 
37
 
! Отговори
Наум преди 10 години
Сега чакаме Мишокът да обясни как незаслужено никой не го обича, а той е еб*ти пича!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 35после да се сменят !
25
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАД ВСЕКИ ГЕРМАНЕЦ - ПО ЕДИН НАДЪРВЕН ТУРЧИН !ЗАД ВСЕКИ ФРАНЦУЗИН - ПО ЕДИН ЗАГОРЯЛ АРАБИН !ЗА ЖЕНИТЕ ИМ - ПО ЕДИН BG-*** !
24
6
 
51
 
! Отговори
пепе преди 10 години
Червените ***, феса и бея, Да си правят сметката, щом европейските дипломати правят толкова директно изказване. Това не е в техен стил и ясно показва колко много им е преляло на европейските структури от тях. Освен това категорично се застъпват за президента, а някои ненормалници му искат импийчмънт. ***, ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ НАЙ-НАКРАЯ!!!
23
4
 
21
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Тези смешковци и понятие си нямат явно за нашата действителност...М. по надолу най-добре го е казал-от 1944 феодализмо-комунизЪма е тук и няма намерение да напуска....
22
28
 
7
 
! Отговори
защо не каже нещо преди 10 години
Германския посланик защо не каже нещо за неонацистите от НСУ, които избиха 12 невинни човека и полицията им не можа да ги хване?
21
5
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Европа също е част от тая верига. Прехвалените западни фирми плащат по 500 лв. за 12 часа работен ден с почивен ден само неделя. И къде това? Да не говорим, че не са виновни те, ами разните му там инспекции по труда, които позволяват това.
20
6
 
30
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
А довечера колко ще са на Цариградско?? 50 000???
19
23
 
7
 
! Отговори
избитите евреи преди 10 години
А защо никъде не се споменава, че големите немски концерни забогатяха за сметка на избитите и ограбени евреи по време на Втората световна война? Че забогатяха за сметка на милионите избити концлагеристи и хора, принудително закарани да работят в Германия?
18
2
 
54
 
! Отговори
м преди 10 години
Господа от Франция ,Германия и целият ЕС .Вижте истината такава каквато е. А именно след 9. септември 1944г.е избита цялата Българска интелигенция от бащите на тъи наречени оправляващи .Техните места са заети от селяни,скотове, необразовани пияндурници и убиици. Това продължава и до днес. ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ЧЕСТНИ ХОРА ВЪВ БЪЛГАРИЯ СА ГОНЕНИ,СМАЗВАНИ И УБИВАНИ И ДНЕС. Само защото са честни,работливи и не искат да са слуги на мафията .
17
29
 
6
 
! Отговори
За наказание ли? преди 10 години
Тези посланици защо не са ги изпратили в Щатите, или в Швейцария, а са на заточение в България? За наказание ли?
16
9
 
41
 
! Отговори
752031 преди 10 години
Кутев ако имаш поне малко доблест се извини на президента, подай оставка и се скрий в северна Кореа
15
22
 
12
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Хайде, хайде. Европа също е част от тая верига. Прехвалените западни фирми плащат по 500 лв. за 12 часа работен ден с почивен ден само неделя. Всички пари се изнасят и след това се чудим как един продавач там получава 1500 евро, а тук 500 лв. Винаги ще си останем роби.
14
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и тези двамата мразят *** безплатно
13
4
 
32
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
до 17. Йотова има по-важна задача сега......тези дни пак ще назначат сестра и за шефка на НЗОК.