Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA na ES,NE na OLIGARHIQTA.Balgarite zaslujavat da sa s gordo vdignati glavi,redom do drugite si evropeyski bratq.Oligarsite ne mislqt za Balgariq,te gledat na balgarite samo kato evtina rabotna raka.Dokoga 6te pravim bogatite o6te po bogati,tap4eyki telata na samoubili se ,ot4aqni na6i sagrajdani.Gazeyki na6ite mayki,i ba6ti s ni6tojnite im pensii.Pla6tayki na doktori pod masata,ni6to,4e si pla6ta6 zdravni osigurovki,DOKOGA?
51
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега, когато Франция и Германия официално подкрепиха президента и протестите, много ми е интересно как ще реагират комуно-***. Най-вероятно ще кажат, че това е груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава. И може после да ги обвинят, че страните им са далече от демократичните ценности на Европа. Ама много ми е интересно какво ще издемагогстват червените ***!
50
28
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
do koga 6te slu6ame Germaniq I Francia kvo kazali,4e te utre mogat da rekat da si izberem tur4in za premier,i nie kvo 6te go napravim li
49
9
 
45
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Народа не ги искаЕвропа не ги искаПрезидента не ги искаСиндикатите не ги искат..............кой още трябва да не ги иска , че да се махнат?
48
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Франция и Германия са страните които най-много източват богатствата на България и евтината работнма ръка на България. На всяко 1 евро като помощи крадат по 10 евра от българите. Подкрепят Плевнелиев, защото той е част от европейската олигархия управляваща България.
47
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големите европейски страни никога не са демонстрирали онази славянска любов на която сме свикнали, но им свалям шапка. Винаги са били прагматични в отношенията си и нямат никакво намерение да ни носят на ръце, и да си мислим, че те са ни виновни за положението в което живеем, това си е присъщо за нас народомислие, нали все чакаме някой да ни оправи. А що се отнася до общото им изказване е крайно време да ни светне червената лампа, че това е прагматичен шамар а не братска целувка.
46
2
 
6
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До изпълняват партийно а ти получи ли 30 сребърника ?
45
1
 
14
 
! Отговори
Недоумяващ преди 10 години
Е как така първо ще си назначат олигарси ,а сега ще ги загърбват?Ще им вземат и и парите дето им ги дадоха/
44
13
 
5
 
! Отговори
aninimen преди 10 години
az nemoga da razbera kvi sa tiq 4e se mesqt v na6ta darjava,6to nqkoi ot na6ite ne napravi takiva izqvleniq za tqx nali 6te ima nota
43
2
 
23
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Имам достатъчно познати касиери, получаващи по 500 лв. за прехвалена немска верига супермаркети. А ти колко искаш да получават? Не, че нещо, ама учителите, които учат децата всеки ден и си късат нервите, вземат някъде толкова.
42
28
 
12
 
! Отговори
изпълняват партийно преди 10 години
Тези клоуни, Филип Отие и Матиас Хьопфнер, изпълняват партийно поръчение от ЕНП! Аз искам оставка на цялата ЕНП! Да бъде забранена за призив за сваляне на едно законно избрано правителство!
41
2
 
7
 
! Отговори
do 48 преди 10 години
Zavisi ot prejiveniq katarzis. :D :D :D
40
22
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Франция и Германия да направят партийните си финансирания прозрачни, а ние ще се оправяме с хаоса и мутрите. Ако, искат да помагат толкова сърцато, да върнат половиния милиард, с който ни отрязаха за регионално развитие и си го разпределиха в ценрална Европа.
39
12
 
5
 
! Отговори
aninimen преди 10 години
mi nali to4no tiq bqxa iskarali svedeniq 4e Borisov e mutra sega iskat da ni go natrapqt,veroqtno e v texen interes
38
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоталитарния режим на БСП ДПС и АТАКА няма да подаде оставка и е осебено поласкан от всекидневните манифестации на пролетариата.
37
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да ги загърбят,като самите те са олигарси.Можеш ли да загърбиш себе си?
36
12
 
28
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До EС е с Бойко!малко грешиш, ЕС е с България
35
10
 
35
 
! Отговори
Хан Крум преди 10 години
Българи, наши вековни врагове и недоброжелатели (от киевския княз Светослав до настоящия цар) искат да ни откъснат от Европейския съюз и цивилизована Европа и да ни приобщят към евро-азиатската мракобесническа политическа карта. Ще позволим ли това?
34
9
 
40
 
! Отговори
EС е с Бойко! преди 10 години
Какво си мислите? ЕС няма да остави техните пари в ръцете на крадците от ДПС и БСП.
33
24
 
18
 
! Отговори
имат офшорки в Кипър преди 10 години
Филип Отие и Матиас Хьопфнер също имат офшорки в Кипър!