Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
57
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Станишев: Критикуват ни само Франция и Германия, навсякъде другаде е тихо!
11
5
 
39
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Стилът на Станишев е такъв, че и да ги чуе, ще търси от девет кладенеца вода да покаже, че видите ли, те сигурно критикуват правителството по политическа линия, а всъщност всичко е под контрол, може да не съм прав, но досегашното му поведение ме навежда на тази мисъл.
10
21
 
7
 
! Отговори
Георги преди 10 години
До 8088-Парата я дава българския народ,а Евросъюза я насочва към ,,правилните хора''!
9
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ех, къде е йотова да ги светне, че протестират добре охранени *** които по цял ден са в нета
8
32
 
5
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хахахаха, не се бяхме сетили, благодарим отново за пълноценните съвети, незнам без вас на къде щяхме да ходим. Долу ЕС, долу ПЕС долу всички, време е за революция мирна при това.
7
8
 
60
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Сега Станишката пак ще се направи, че не ги е чул...
6
0
 
40
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
ubuntu,имат си на идея и именно затова гледат да запазят тези, които не са такива, защото те са бъдещето, а не едноклетъчните нацепени батки, дето мечтата им е петнайсетгодишно БМВ и Галакси С3.
5
10
 
49
 
! Отговори
752031 преди 10 години
Сега очакваме партията да измисли поредната идиотия от рода " *** то не е точно така", "*** ние вече преживяхме катарзис" Другари когато европейски политици използват толкова категорични изрази дори и вие трябва да млъкнете и да чуете народа. И спрете да плюете Президента, защото оценката която му дават от Европа е категорична подкрепа
4
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До abcмайтапиш се нали?
3
7
 
58
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
То толкова хубаво са го написали посланиците, че просто няма какво да се коментира.
2
25
 
76
 
! Отговори
abc преди 10 години
аз ви казвам че по-свестен Президент не сме имали в последните 15-20 години... не напразно го подкрепят
1
9
 
100
 
! Отговори
ubuntu преди 10 години
Европа си няма идея с какви заклети пенсионери и попфолк *** си има работа