Посредниците качват цените на тютюна, оплака се депутат

Нужни са промени в закона, каза Светла Бъчварова
10
Посредниците качват цените на тютюна, оплака се депутат
Тютюнопроизводителите блокираха границата в знак на протест миналата седмица. Снимка: Булфото, архив

Според депутата от БСП Светла Бъчварова са нужни промени в Закона за тютюна.

Един от многото проблеми, които стоят пред тютюнопроизводителите, са посредниците на пазара, които увеличават цената към крайния производител. Те се появиха, след като по време на управлението на ГЕРБ се направиха промени на Закона за тютюна и отпадна изискването за изкупуването му само от лица с право за промишлената му обработка, коментира тя в Пловдив, цитирана от БТА.

По думите й отмяната на съществуващото до 2009 година безплатно даване на семената за тютюнев разсад също е създало проблеми на тютюнопроизводителите. Това доведе до по-некачествен продукт, а оттам и до по-ниската му изкупна цена, коментира Бъчварова.

Тази година ще има 73 милиона лева доплащания от бюджета, с които ще се подпомогнат производителите на 23 000 тона тютюн.

За да може обаче отрасълът да се развива предвид липсата на договорено подпомагане за следващия програмен период не само в България, трябва да се направят спешни промени в закона, каза Бъчварова. Сред предлаганите мерки е и въвеждане на специална програма за помощ за необлагодетелстваните райони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
nitos преди 10 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕ, трябва някой да каже една дума за търговията като цяло......писна ми от всички "бизнесмени".......дали ще продваш тютюн или космически совалки твоята работа е една,... ДА ПРОДАВАШ.....ако имаш ограничения/ твоята работа е една....да ги избегнеш...ако не можеш...направи ги легални.....нали затова е ЕС....всички го използват......капитализма умира,значи със зъби и нокти за новата система, която все още не знаем и НИЕ няма да я опознаем......Господ да богослови децата ни!
7
3
 
5
 
! Отговори
ро ро преди 10 години
Тютюнопроизводителите да се борят за по високи изкупни цени а не за държавни субсидии. И на тях им се плаща на декар от европейските пари и с какво основание им се плаща от националния бюджет. От години държавата печели от техния труд но това не означава само тях да подпомагат. В България управниците не разбраха че страната ще се оправи чрез земеделието и туризма.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ком.2Но като ходиш да пазаруш купиш домати от Македоня, краставици от Тутция и дини от Гърция нали!?В такъв случай тези хора, ще произвеждат и много ясно че ще искат пари.Същите те продават на едро кг. тютюн на около 5 лв., а кутия цигари в магазините се продават на 5 лв.!От тук вече сам си направи сметката! Какво дават и какво не!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Следейки новините, става ясно за всички, че да си прекупвач си е чиста далавера. Някой се бъхти, някой саи, полива и бере. Ти отиваш, товариш, даваш му жълти стотинки, и после праваш на пет пъти по-висока цена. Чудничко.
4
2
 
4
 
! Отговори
bolen преди 10 години
До Волен СидеровТова са нормални хора бе ***
3
2
 
13
 
! Отговори
Колчо преди 10 години
А ще има ли закон за доматите, Закон за чушките, Закон за черешите и др. в които да се забрани изкупуването им от разни прекупвачи. Опс ...... грешка. Болшинството от тези производители не са от електората на ДПС.
2
2
 
9
 
! Отговори
динозаври преди 10 години
по земятя расте и друго....боб, дини, царевица. аре стига с тая отрова, че пари да искате. трябва да давате по скоро.ДИНОЗАВРИ
1
12
 
2
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 10 години
Какви са тези ***? Че и с българският трибагреник.