Орешарски видя опасност от рецесия

Премиерът обеща да няма нов ремонт на бюджета
16 авг 2013 15:16,
113
Орешарски видя опасност от рецесия
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

По думите на Орешарски има опасност от рецесия.

Още по темата
През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че за някои от обикновените хора рецесията вече е настъпила. Според него основният проблем е разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
16
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Видя си гъ*а без огледало...Агентът на ЦРУ и Световната Банкия - с лична награда от държавният департамент на САЩ - Орешко, BEST FINANCE MINISTER OF THE YEAR 1997 - се усети че го изпържват. Типичен селски ерген-амбициоз, зазубрил две-три бпошурки от времето на Татчър и Рейгън, тръгнал да гради кариера на мизерията на българина..
10
5
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
И като си помисля колко автобуси дойдоха от провинцията в защита на Орешарски, не мога да проумея той да говори за рецесия! Кой сега плаща за протестите? Станишев и Доган!
9
5
 
40
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Ние сме били на дъното на икономиката и трябва да се оттласнем,че да изплуваме.Да подобрим бизнес климата.Как !!! С помощи,с трохи и с простотията ,която ни залива от всякъде ? Къде са инвеститорите г-н Орешарски,къде са новите работни места ,къде са свежите пари в икономиката!!!!!!!!!! Тогава може и да мислим да се отлепим,но кога ще изплуваме не се знае.
8
3
 
28
 
! Отговори
CNN преди 10 години
"Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът."Започнете първо със "събираемостта на приходите" от автобусите, които докарахте в София, щото нали не били безплатни екскурзиите... Един от контрапротеста каза, че бил платил 15 лв. за разходката, пък не му били дали още нито билетче, нито касов бон.
7
8
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да ни е честита и актуализацията, и рецесията! Орешарски излиза по-*** и от Борисов! В момента когато се гласува актуализацията, той говори за рецесия! Имаме си тъпо *** премиер, онова *** финансовия министър дори няма визия за такъв!
6
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможноРазбирайте като - ще теглим докато сринем цялата държава :-)Тия недомлъвки и подготовки за следващи ходове сме ги гледали...
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
she revete za dqnkov malumnici prostii ama togava veche vsichko she e svurhiloo
4
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А и как иначе с тези у парламента?Те винаги водят до рецесия.
3
11
 
34
 
! Отговори
jj преди 10 години
Справедливост за Дянков! Дянков за Финансов министър!
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох боже...тоя чупи тъпометъра
1
9
 
45
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Айде стига бе, не може да бъде!Г-н Орешарски, недейте така, ами 250 000 работни места!?