Орешарски видя опасност от рецесия

Премиерът обеща да няма нов ремонт на бюджета
16 авг 2013 15:16,
113
Орешарски видя опасност от рецесия
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

По думите на Орешарски има опасност от рецесия.

Още по темата
През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че за някои от обикновените хора рецесията вече е настъпила. Според него основният проблем е разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
12
 
! Отговори
eko72 преди 10 години
До 26: Правилно, но може би той иска да си сложем коланите на вратъ! И после да ги стегнем.
30
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата нали преди 4 години обеща че България ще бъде средностатистическа Европейска държава. Честито - сега сме средностатистическа Африканска държава. 100 фалирали фирми, 400 000 БЪЛГАРИ оставени без работа, нулеви чужди инвестиции. Има само една страна на целия континент Европа, не на ЕС, която е с по лош показател за жизнен стандарт от нас. Това е Албания. Ето там сме днес ние. До там ни докара цар Тиква. Бял ден да не види.
29
1
 
23
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
За подобряване на бизнес средата е наложително.1 Орязване на пенсиите с минимум 30%/днешната екскурзия политическа доказа ,че пенсионерите имат излишни пари/2 Намаляване на социалните помощи с минимум 50%/днешната политическа екскурзия на *** и турци доказа ,че имат много излишни пари/
28
3
 
21
 
! Отговори
God преди 10 години
Ами да отидем на предсрочни избори и да види оценката на избирателите. Крайно време е да има образователен и възрастов ценз за гласоподавателите, както и да се забрани на нерезиденти да гласуват. Не може най-неграмотната и неработеща част от обществото да определя бъдещето на работещите и плащащите данъци тук.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червената хунта вече е спец в рецесиите, види се.
26
0
 
6
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
До steeefanАми така де и аз това се чудя.
25
2
 
19
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Щом пенсиите ,*** и Турците имат пари за екскурзия до София значи нито са бедни ,нито гладни и не заслужават никакво съжаление.Тези доходи явно са им преголеми щом могат и да заделят пари за политически екскурзии.
24
0
 
21
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
До эллл бэндиКой *** ти слага минуси,това което си написал са предизборните обещания на бсп.
23
2
 
28
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
Орешарски влезе в капана,сега ще започнат да искат и с право по-високи заплати,учители,лекари,миньори,учени,земеделци,пенсионери,да попитам ще имали коледни добавки за пенсионерите.
22
3
 
36
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Орешарски ,каква рецесия те гони.Искам си 1000лв.заплата на жената,500лв.пенсия на бабата,2500000работни места,нали за това свалихте ГЕРБ за да ни подобрите материалното положение веднага.Предател,гаден.Сега какво пак ли затягаме коланите, ми то дупки не останаха.
21
2
 
1
 
! Отговори
Tina преди 10 години
'Щото пък ти не си...
20
1
 
15
 
! Отговори
Dani преди 10 години
Прав е, на избирателите е, но явно самооценката му не ще да е много добра, след като го е страх да се подложи на такава оценка.
19
4
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Този говори само глупости когато няма нещо написано от тримата си шефа.
18
6
 
37
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Г-н премиер, ама вие вместо да се радвате, че актуализацията мина, пак дърпате ръчната. Каква рецесия пък сега, бяхме останали с впечатлението, че като дойдете на власт всичко ще е цветя рози след "геноцида" на ГЕРб
17
6
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Произход и образованиеПламен Орешарски е роден на 21 февруари 1960 г. в гр. Дупница, България, но израства в Бобов дол, откъдето е семейството му...Финансов министър на развиващите се икономики на Европа, английско списание Emerging Markets, 2007Номинация сред 10-те топ-реформатори глобален мащаб, Световна банка, 2008Почетен знак от организаторите на международното финансово изложение Банки, инвестиции и пари за цялостния принос на министъра на финансите към изданието.Специална награда и звание Рицар на книгата от Асоциация Българска книга. Отличието е за ползотворния диало
16
4
 
31
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
мръсните комунистически масови убийци, изверги и анти българите от нациската партия Атака, трябва да бъдат избити до крак !
15
2
 
25
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
то се знае, че ни чака рецесия бре г-н Овършарски, филма сме го гледали няколко пъти ами ти гледам акъла как така Серльо и Мазнйо те кандърдиса отново да се излагаш като финансист, като преди четри години им яде попарата. Мислех те за по-умен ама съм се лъгал
14
4
 
29
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
нагли ***. Народа ви даде оценката ама Вие се правите на глухи и не я чувате.Махайте се по-бързо нагли ***
13
4
 
35
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Опаността за България са червените *** !
12
3
 
26
 
! Отговори
A преди 10 години
Предлагам следното : подобно на рали състезателите , които излизат с нашивки на спонсорите. Да задължим нашите депутати да влизат в парламента по същия начин. На костюмите ...нашивки с лога на всички фирми, групировки и там фин.кръгове.