Трябва да насърчим икономиката, отсече Орешарски

„Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна“
24 сеп 2013 19:09,
26
Трябва да насърчим икономиката, отсече Орешарски
Антонио Таяни се срещна с Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Мерките на правителството за създаване на по-добри условия за бизнеса и подкрепата за малките и средните предприятия беше един от акцентите на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по промишленост и предприемачество Антонио Таяни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изтъкна решенията на кабинета, с които се облекчава административната тежест. Той отбеляза и промените в Закона за обществените поръчки, които подобряват достъпа на малките и средни предприятия до тях.

Министър-председателят определи като прекрасна инициативата на зам.-председателя на ЕК – да се организират мисии по целия свят, които да търсят възможности за инвестиции и по този начин да се подкрепи европейската индустрия.

„Необходима е реиндустриализация на Европа и на страните членки“, заяви комисар Таяни.

Премиерът Орешарски отбеляза, че това е една от целите на кабинета, която е отразена и в Управленската програма на правителството. „Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна. Трябва да се насърчават икономиката и растежът. Това е в интерес на фискалната стабилност“, отбеляза министър-председателят.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева подчерта, че мерките на правителството отчитат ефекта, който те ще имат върху малките и средни предприятия.

„Всичко, което правим, трябва да е полезно за тях“, отбеляза Бобева. Тя добави, че са предвидени и антимонополни мерки, които да насърчат конкуренцията.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обърна внимание на подготовката на Национална стратегия за насърчаване на малкия и среден бизнес.

Още по темата
 „За нас е важно предприятията да се насърчат към високотехнологично производство“, отбеляза министърът. Той акцентира върху значението на иновациите и на предприемачеството, както и на обучението на младите хора в тази посока.

Комисар Таяни потърси подкрепата на премиера и за друга своя инициатива - за проследимост на произхода на стоките, която е от значение за борбата срещу фалшификатите. Премиерът Орешарски изрази положителна нагласа към инициативата и отбеляза, че това е важен елемент за конкурентоспособността на европейския бизнес.

„Необходимо е да се даде нов живот на управлението на реалната икономика“, каза още комисар Таяни. Той изтъкна, че на заседанието на Европейския съвет през февруари ще бъдат обсъждани именно решения, които ще дадат нов тласък на икономиката.

Таяни изтъкна колко е важно участието на премиера Орешарски на срещата на правителствените и държавни ръководители, за да се чуе стратегията, по която се работи с редица министри от ЕС.

По време на срещата вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира с комисар Таяни необходимостта да бъдат ускорени съдебните процедури, за да се улесни бизнесът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Пламен ОрешарскиТаяни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със социални помощи, увеличаване на майчинските и 250 лв. за пръви клас помощ на ***, освен да стимулирате кварталните хранителни магазини, в малките населени места, не виждам какво друго можете да направите.Дори и тези фирми, които вече са стъпили на българския пазар, не тръпнат от желание да увеличават бизнеса си, напротив изнасят се.С ниско квалифицирано, неадкаватно, неподлежащо на интергация, застаряващо население, емигранти незнам къде я виждате тази изгряваща "коледна звезда"
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
откриване на работни места?? намиране на инвеститори?? повишаване на доходите??амиии... БСП са били силни винаги само в опозиция..това да очернят някого, да скалъпят компромати, вотове на недоверие и т.н. единствените доходи които ще се вдигнат са на *** многодетни майки, за които раждането всяка година е бизнес...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми ,освен да изтеглиш още 2 милиарда ,не виждам как ще я насърчиш.....То ,май само това умееш- да взимаш кредити Като пернишки шофьор на софийска маршрутка си Орехаров,Овчаров ли ,Чобанов ли , къвто си там ,*** !
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха добър ден !!! не вървяла икономиката... къде са ви инвеститорите? къде са ви стимулите?? освен да стимулирате *** размонажаване , нищо друго за 100 дена... затова Народът реши: омитайте се и вземете с вас вашите турски приятели и психопатите-предатели Атака
19
0
 
1
 
! Отговори
Болшевик преди 10 години
Ленин го е казал - национализация на заграбеното,после всичко от начало и така докато не разберем,че трябва да се краде с мярка.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как се прави икономика с хъхрещи *** и неграмотни турци ???защото всичко що-годе грамотно и читаво отдавна се изнесе.А пък хъхрещитe като идат на гурбет (да крадат) и пак ви ги връщат !
17
0
 
1
 
! Отговори
Ангел Катушев преди 10 години
освободят свежи пари, за да се покрие междуфирмената задлъжнялост и да се започне отново вътрешния инвестиционен процес! Монополи, чужди и смесени компании, нередовни фирми няма да имат право да бъдат бенефициенти, а предприятията, които наемат хора с увреждания, неквалифицирани и от малцинствата и им предложат работа след тази бригада, да бъдат стимулирани с данъчни преференции! Проектния срок на програмата ми е 5 години! Какво мислите?
16
2
 
3
 
! Отговори
Ангел Катушев преди 10 години
Една идея, която не чух от нито един икономист или финансист за цели 5 години откакто е кризата: Временно връщане на задължителната бригада за гимназисти и студенти! 1 месец годишно като приоритет ще са държавните и общински предприятия, а после и закъсалите частни. 1- 1,5 месеца работодателя ти покрива квартира и храна / независимо държавен или частен сектор /, спестяване на близо 10 % разход за заплати и повдигане на конкурентоспособността на националната ни икономика!Така според мен ще се осв
15
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
МУХЛЮ,НАТИКА СУМА ТУРЧИЛЯ В УПРАВАТА !НЕ ВИ ПУКА ЗА ИКОНОМИКАТА А САМО ДА СИ НАПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ И ЗАТРИЕТЕ ПО- СКОРО БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С НЕНАСИТНИТЕ ДПС И *** ОТ АТАКА
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха добър ден !!! не вървяла икономиката... къде са инвеститорите? къде са ви стимулите?? освен да стимулирате *** размонажаване , нищо друго за 100 дена...
13
1
 
9
 
! Отговори
Бял роб преди 10 години
Хей нищо добро не правите за нас работещите българи. Защо ?
12
0
 
10
 
! Отговори
Ленин преди 10 години
Евала пич, ама хората асфалт не ядат! Ти се изказваш като при соца - да се, ще се, трябва, необходимо е, ... Само дето го няма подлогът!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
А сега за мантрата на червените кхмери за 200к фалирали фирми. При 2 млн работещи в България , и 200к фалирали фирми означава че или почти всички са останали без работа или тези фирми са били кьорфишек,т.е. работещи в сферата на услугите и търговията, които реално не правят икономически растеж.
10
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 години
Ами направете го!Какво само приказвате-да насърчим икономиката.4 месеца -нищо,никъде...
9
6
 
1
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Ако погледнем реално, бежанците насърчават икономиката. Държавата отпуска 1000 кинта на хлавава месечно. Тези пари отиват за храна, консумативи дрехи и други необходимости, които се доставят от български фирми(дори и приближени да са няма значение). А ако изкрънкаме и някой милион от ЕС това си е чиста инвестиция, макар и не много дългосрочна.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ДА ИМА ФИСКАЛНА СТАБИЛНОСТ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО НЕ СМЕНИХТЕ ШЕФА НА НАПА-А, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ НАД МИЛИАРД??!! НАЛИ СТЕ ЕКСПЕРТИ?! ИЛИ ЗАЩОТО КАКТО КАЗВА ЕДИН ПРИЯТЕЛ - ПАРИТЕ НЯМАТ ЦВЯТ...
7
1
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
КАК НЕ СЕ РАЗБРА нещо елементарно:ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ на икономиката ни В МОМЕНТА Е ВЪТРЕШНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ.Икономиката ще живне ,когато има разплащания и когато тези, които не разплашат ,бъдат принудени да го направят!ТОВА Е ПРОБЛЕМ ЗА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ В СКАПАНАТА НИ ДЪРЖАВА,управлявана от подлизурковци , продажни псевдонационалисти,алчни марионетки на икономически интересиПРОБЛЕМ, заченат по време на началото на ПРЕХОДА и израстнал през последните години до излизане по УЛИЦИТЕ.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От много "НАСЪРЧАВАНЕ" не остана икономика .........
5
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Не се отчайвайте българи,щастието не е в парите.Живейте си живота и да сте живи и здрави-друготоще си го напазаруваме.Целта е ясна,пътя е начертан!
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРЕШАРСКИ---ЕДИНСТВЕНИЯ В СВЕТА ПРЕМИЕР БЕЗ ПОРТФЕЙЛ И КАПКА ВЛАСТ...БЕЗ ПРАВО НА МНЕНИЕ,ОБЕЩАНИЯ И РЕШЕНИЯ....ВСИЧКО МУ СЕ ДИКТУВА И ЗАПОВЯДВА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ ---БСП И ДПС.