Обещават край на бюрокрацията по европрограмите

7 г., 7 оперативни програми и едни 7 млрд. лева, които ни чакат
Обновена: 1 окт 2013 14:07 | 1 окт 2013 13:44,
25
Обещават край на бюрокрацията по европрограмите
Снимка: БТА

"Държавата ще предприеме конкретни мерки, за да се справи с бюрократичните спънки при кандидатстване по европейските програми", обяви в Пловдив вицепремиерът Зинаида Златанова.

В града под тепетата тя се срещна с представители на бизнеса и управляващите органи на програмата, за да представи възможностите за кандидатстване за новия програмен период от 2014 до 2020 година.

За тези 7 години България ще може да усвои 7 милиарда лева по 7 оперативни програми, пресметна тя.

"Както се вижда от сегашния програмен период, бюрокрацията много пречи и е един от факторите за ниската усвояемост на европейските средства", категорична е Златанова.

По думите й в момента за всяка оперативна програма имаме различна уредба и се кандидатства с различни документи.

"Трябва да уеднаквим правилата и да се установят ясни срокове", каза още вицепремиерът.

Според нея, премахването на бюрокрацията зависи от българското законодателство, а не от европейскито.

От 2014 до 2020 година ще има нова оперативна програма "Образование и наука", която ще бъде насочена към научните среди, а тази за "Добро управление" ще обедини съществуващите програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ".

С оперативните програми ще се обедини и тази за "Развитие на селските райони" и програмата за рибарство и аквакултури.

"Възможностите за бизнеса са големи, като ще имаме програма "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси 2014 -2020 г.", коментира пред Dnes.bg Велизар Петров от Областния информационен център в Пловдив.

В момента бизнесът и общините ги мъчи проблемът с купищата документи при кандидатстване за всяка оперативна програма, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
4
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Първото правителство, което истински работи. Браво!
21
3
 
4
 
! Отговори
ррррррррррр преди 10 години
"едни 7 млрд. лева, които ни чакат" и няма да мирясаме докато не ги цапардосаме!
20
2
 
7
 
! Отговори
HaHa преди 10 години
Чували сме го много пъти такива обещания - ще открием 250 000 работни места, ще отменим данъка върху лихвите, ще разрешим пушенето в заведения... :) Не държа да се пуши...просто поредното обещание. Както казваше Черномирдин - искахме да стане както трябва, а стана както винаги :)
19
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ще намалим бюрокрацията по вземане на рушветите. Ще посочим ясни правила, кой колко и на кого да дава. Не може така без правила.
18
1
 
9
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Бежанцитеот Сирия прескачат оградата на границата ни с Турция, видях ги! Никакъв контрол, направо разградена територия!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това със сигурност ще бъде изпълнено ! Вервам им !Щото европрограмите ще бъдат спрени, то е ясно ,че няма да има и бюрокрация по тях.
16
3
 
9
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
"ОБЕЩАВАТ"?!?! Ааа ха ха ха........ Откога "ОБЕЩАНИЯТА" значат нещо за БГ политиците?!?! Ха ха ха ха....... И аз ви ОБЕЩАВАМ................ На всички.............. ВСИЧКО........... ОБЕЩАВАМ!!! Само ме изберете "у гоУемата игра" в така наречения "Парламент"..... по добре казано обаче "БИТАК ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ" :) !!! Те по скоро да вземат да "ОБЕЩАЯТ" да крадат по малко "евро кинти" от тези "Евро програми" !!!!!!!!! ;)...........
15
1
 
10
 
! Отговори
акуд преди 10 години
до следващата банкерка която някой няма да я издържи
14
3
 
12
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Заради това правителство няма да влезем в Шенген, защото България не е държава, а разградена територия, която няма граница и пропуска бежанци на границата с Турция без никакъв проблем. Влезем ли в Шенген границите с ЕС се отварят и тия бежанци ще отидат от България в целият ЕС. Няма да ни допуснат до този Шенген заради БСП, ДПС и "Атака".
13
3
 
13
 
! Отговори
Боце преди 10 години
Тоз крокодил не го показвайте на снимка, защото плаши децата.И това ми било министър *** off!!!
12
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
В България европейски проекти се правят изключително трудно.Първо материята е доста трудна и непривична за българина.Нормалните фирми са бедни и трудно се справят, близките до властта крадат от държавата и европроекти не им трябват, пък и европейците хващат далаверата и следват неприятности.Правих такъв проект, пишман станах.През минестерствата оглавявани от българи нещо може и да мине, но турците и ибрикчиите на дпс под 30% рушвет не слизат и обезсмислят всичко.Ще си стоим бедни защото сме ***
11
2
 
6
 
! Отговори
До номер 9 преди 10 години
Така е да, но аз казвам за истинските, тези които започват, както трябва...нормално....никога не съм харесвал другите..., тези които го правят по втория начин...дали ще се провъзгласиш за антифашист или ще си купиш диплома, това е едно и също, и само храни егото и ***, и избива комплекси....от това качеството на човешкия материал в страната не се повишава!
10
3
 
23
 
! Отговори
eeha преди 10 години
По "Обещанията" ще ги познаете! ОСТАВКА!
9
6
 
5
 
! Отговори
До До номер 2 преди 10 години
Не си много прав. Спомни се, колко много техни потомцци бързо-бързо след 9-ти септември се изпожениха за партизани, политзатворници, ятаци със сборното наименование антифашисти, защото те веднага си узакониха официално привилегии апартаменти, вилни места, автомобили, пътуване в чужбина, влизане в университет с двойка диплома.... Така че не ни ги славослови. Предпочетоха смърдливите крака и просташко поведение, но да живеят охолно и да им влачат вкъщи кашони шоколад от американските помощи за училищата след Втората световна война.
8
2
 
16
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Т.е. да дойдат вашите обръчи от фирми да крадат, нали?
7
3
 
22
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Абе каква бюрокрация? Даваш 10 % предварително, прави ти се проекта, одобрява се при следващите 20 % и си готов. Като вземеш парите пак се отчиташ където трябва и си купуваш джип, яхта и хотел.
6
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Премахването на бюрокрацията е основен проблем - новото правителство трябва да иразчисти обръчите от фирми на ГЕРБ, които 4 години свикнаха да печелят всичко наред няма да ес оправим!
5
2
 
27
 
! Отговори
До номер 2 преди 10 години
Браво колега, изкефи ме! Така и не го разбраха, да! Много си точен и прав! Едно време, истинските български бизнесмени са започнали както трябва, но...имали са само десетина години...Образовали са се, образовали са и децата си ...и точно когато е трябвало децата им да се върнат и да продължат да се развиват е дошла втората световна и после болшевиките са им разкатали фамилиите и в буквалния и в преносния смисъл на думата. Изтрепали са ги! И не са спрели и до момента да гонят техните потомци!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е изборите минаха, време е да спрете с обещанията, а да свършите работа!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е последното нещо, което ще изпълнят.