Вече няма да има тефтерчета с телефони за подслушване!

Йовчев одобри шефското място на Цветан Китов в ДАТО
21
Вече няма да има тефтерчета с телефони за подслушване!
Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

Вицепремиерът Цветлин Йовчев гарантира, че с новите мерки в Държавната агенция "Технически операции" вече „няма да има тефтерчета с телефони“ и злоупотреба със СРС-та.

Включително са предприети мерки за контрол къде се намира и е позиционирана всяка една от мобилните техники във всеки един момент от време. Ще има много ясна отчетност. Дори ако някой си позволи да злоупотреби, то след това ще бъде много ясно и лесно доказуемо кой, кога и по какъв начин е направил това, заяви Йовчев пред БНР.

Още по темата

По думите му реформата върви съобразно планираното към момента и това е стъпка, която трябваше да бъде направена. „Това беше едно добро решение, което позволи, от една страна, да се намали концентрацията на власт, която е в ръцете на министъра на вътрешните работи.

От друга страна, със законовите промени се създават доста по-добри възможности както за парламентарен и граждански контрол, така също и за по-добра ефективност в прилагането и използването на СРС-та“, каза Йовчев относно Бюрото за контрол на СРС-тата и новия председател на ДАТО.

За избора на Цветан Китов за председател на Държавната агенция "Технически операции" Цветлин Йовчев подчерта: "С много от колегите, които в момента са на позиции, съм работил и ги познавам отпреди. Едва ли може да се върви в тази посока, че всеки, с който съм работил или познавам, може да се тълкува като моя кандидатура. Нямам тази власт".

Вътрешният министър обаче категорично застана зад тази кандидатура. Според него Цветан Китов „е безспорен професионалист, много добър експерт и който за кратък период от време доказа, че може да реформира тази служба“.

Йовчев подчерта, че служителите от СДОТО са преназначени в ДАТО и са запазили всичко, което са ползвали като технически средства, съоръжения,  автомобили.

Промени се подчинеността на тази структура и те са самостоятелни. По отношение на ресурсното осигуряване на експертния състав те запазиха всичко. За разлика от преди, сега има много по-строг регламент по отношение на това кога и по какъв начин могат да се ползват автомобилите, подчерта той.

Йовчев заяви още, че ролята на силовия вицепремиер и неговите правомощия не се простират до това да влияе върху работните процеси във всяка една от организациите. Вицепремиерът има единствено функции и възможности да влияе при взаимодействието на отделните организации, за да осигури по-добра координация, по-добро взаимодействие, както и в процеса, когато се извършват реформи, които касаят повече от едно звено, за да има възможност да организира тези процеси и реформи, обясни той.

На въпрос кой разписва СРС-та в преходния период, до избирането на новия председател на ДАТО, Йовчев поясни, че това е бил заместник-председателят, който сега стана председател на структурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Цветлин ЙовчевДАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари