Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков

Твърди, че през 2009 г. страната ни е била изправена пред банкрут
Обновена: 21 ное 2013 14:05 | 21 ное 2013 09:13,
129
Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

Още по темата
"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.

По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
22
 
17
 
! Отговори
старец преди 10 години
Дянков е прав - в края на 2009 г. държавата беше пред банкрут. Никой от правителството на ГЕРБ не коментира този факт. Дори Миро мършата и тиквата ББ не си признават, че са сгрешили с подаването на оставката, прехвърлят вината на Дянков, като го сатанизират в услуга на Доган. Истината е, че Дянков спаси България от унижението да моли финансовите институции за заеми, като затегна временно колана на народа и фирмите. Зърнарите свалиха ГЕРБ! Те и сега са едни от кукловодите на властта. Оставка!
88
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този, който и на човек не прилича, и който ни разказваше приказки за пици и полупици, да даде обяснение къде се милиардите от Здравната каса и от кои пари взе да прави ремонт на резиденцията, която управляваше все едно му е собствен дом. Аман от такива.
87
4
 
29
 
! Отговори
Баба Гица преди 10 години
Тая снимка с ангелския ореол около главата му трябва да бъде забранена !
86
25
 
12
 
! Отговори
да за ДЯНКОВ! преди 10 години
Тук са платените драскачи като петното на БКП?БСП. Надали могат и една задачка да решат.Дянков е млад, интеличентен мъж, който управляваше финансите на РБългария като свой дом.ЛЕСНО е да се вземат заеми и да се харчат.Настоящият министър да мисли!! СЪС заеми ВСЕКИ може!Но КОЙ ги плаща?НИЕ.Ако Дянков беше направил така??
85
8
 
28
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Точно заради Дянков падна правителството на ГЕРБ, и разбира се защото Бойко не беше достатъчно прозорлив, макар че се прави на голям тарикат, да вникне, че Дянков вреди на държавата и на ГЕРБ. Ако не бяха неговите малоумия ГЕРБ нямаше да падне и сега нямаше да сме в това положение. Защото там има умни хора, но лидерът им не беше достатъчно умен и прозорлив да ги открие. Дянков беше по-вреден дори и от Цецо
84
7
 
35
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
СТИГА СТЕ МУ ПОКАЗВАЛИ СНИМКАТА НА ТОЗИ МАЗЕН, ЛИГАВ, ГНУСЕН ***, ЧЕ МИ СЕ ПОВРЪЩА ВЕЧЕ ОТ НЕГО. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА МУ ЦИТИРАТЕ КОМЕНТАРИТЕ...ЗАТВОР Е НЕОБХОДИМО ЗА НЕГО, З А Т В О Р !!! МРЪСНО КОЛЕЛЕ. И ДУШАТА МУ Е НЕЧИСТОПЛЪТНА, КАТО САМИЯ НЕГО - МАЗЕН И С ПЪРХОТ ПО РЕВЕРИТЕ НА САКОТО...
83
17
 
13
 
! Отговори
платен БСП драскач преди 10 години
Нашият Орехчо е по-добър икономист от Дянков, нищо, че преподава в смешното УНСС, а Дянков в Харвард и Москва. За какво спазване на финансова политика ми говори тоя, като е къде-къде по-сложно да управляваш икономиката, като взимаш заеми и раздаваш на електоралните ромски и пенсионерски единици като наш Орехчо
82
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето,че и мистър БОНУС проговори!!! А къде са парите на здравната каса?? Изядоха ги мишоците ли?? Хахахахаххаааа!!
81
4
 
18
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До Анонимен 90"За умрелите, или добро, или нищо!"НЕ УМИРА, ТОВА, КОЕТО НЕ СЕ Е РОДИЛО !
80
4
 
29
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
"Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков", а заради глупостите, които вършехме.:)
79
17
 
10
 
! Отговори
А де преди 10 години
До cveta12Аз не помня ГЕРБ да са губили избори!
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на фотографа!
77
5
 
28
 
! Отговори
cveta12 преди 10 години
ГЕРБ загубиха изборите заради теб "умнико" и антисоциалната ти политика дето срина икономиката докрай и вкара хората в още по голяма мизерия!
76
3
 
3
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
До outlawПоправям се веднага - на думи, най-вече:) Но и реално се раздават - по има няма 5 левчета на калпак, на което се намират хора да се радват. Без да се замислят кой през последните 20тина години ги държи системно под вода:)
75
3
 
15
 
! Отговори
Данчо преди 10 години
Как ще се е сритал българския лев? Нали.има валутен борд в който левът е вързан за марката, а тя пък към еврото!!! Или заради бг икономиката щеше да се срине евро зоната и оттам бг лева
74
9
 
13
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Horata ne iskaha ostavka na GERB iskaha po-niski smetki za tok. Ama chervenite shmatki imat mnogo kysa pamet kakto vinagi.
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като послушаха троянската кобила Сталинка и го взеха- така им се пада!Тия новите и те и се пързолиха по глупостите и сега си скубят косите- ко ша праят ся с нелегалните имигранти и семействата им, които ще дойдат? Ами ще ги осиновите, западът не ги иска и няма да ги приеме!
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E KAK DA NE SME BILI TOGAVA PRED ***??? NALI VELIKATA TROINA KOALICIQ OPUSTOSHI VSICHKO I PODPISA TAINO EDNA KAMARA DOGOVORI !!! I SEGA PRODULJAVAT DA IZSMUKVAT VSICHKO,KOETO NI E OSTANALO OT BEDNATA NI DURJAVICA TIQ KOMUNQGI I TURCI !!! EIIII NE SE NAQDOHA EIIIIII MURSHIII !!!
71
9
 
25
 
! Отговори
Късно те изритаха преди 10 години
Напротив Дянков, заради теб падна, просто ти не разбираш механизмите за това. Ти ги разконцентрирваше през цялото време,а човек като е разконцентриран е склонен да взема погрешни решения!Това че си недодялан и некомпетентен е едно на ръка! На тебе не ти млъкна глупавата уста през цялото време-на МВР си щял да дръпнеш парите към твоето министерство щото било по-важното, пускаше разни глупости непрекъснато и се дракаше със всички.Ти си неадекватен! Допреди да влезеш в Герб работеха перфектно!
70
22
 
12
 
! Отговори
.... преди 10 години
Комунистическата *** пак е налазила форума...