Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков

Твърди, че през 2009 г. страната ни е била изправена пред банкрут
Обновена: 21 ное 2013 14:05 | 21 ное 2013 09:13,
129
Кабинетът на ГЕРБ не падна заради мен, настоя Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Бившият финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков настоя, че правителството на Бойко Борисов не е паднало заради него.

Смята, че причината за напускането му са били 800-те млн. лева, които отказваше да даде на земеделските производители.

"Финансовият министър отговаря за хазната, тя да е силна, аз отговарях за това добре", категоричен бе пред БНТ отстраненият ковчежник №1 на държавата, който си тръгна на 18 февруари, а два дни по-късно Борисов хвърли оставката на целия кабинет пред парламента.

Още по темата
"Ние управлявахме в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щеше да се срине българският лев", върна се той в началото на управлението на ГЕРБ.

По думите му тогава, през 2009 година, е имало огромни опасения от срив на българския лев и банкрут на България.

"Това тогава като финансов министър не можех да го говоря, но сега мога, защото имаше големи шансове в края на 2009 година да се срине българският лев. Точно затова решихме на доста по-големи реформи да тръгнем и доста по-агресивна финансова политика да водим, иначе просто като малка държава, свързана с еврото, съседка на Гърция, бързо-бързо щяхме да отидем към тези държави, които банкрутираха", отбеляза той пред БНТ.

Симеон Дянков призна, че продължава да се чува по телефона с бившия премиер Бойко Борисов и с други бивши министри от кабинета на ГЕРБ, но не като колеги, а като приятели.

Откровенията си той направи снощи в Брюксел, където представи книгата си "Кризата в еврозоната отвътре".

В нея той коментира впечатленията си от поста, който е заемал у нас и как след напускането на правителството се е почувствал вцепенен.

Бившият вицепремиер признава и за провала на някои от предприетите реформи, особено в областта на здравеопазването. Той отбелязва, че трима министри в сектора са напуснали постовете си безславно и унизени, тъй като в случая са били засегнати широки интереси, включително икономически, предвид това, че бюджетът за здравеопазване в нашата страна е вторият по големина след средствата за пенсии.

Симеон Дянков разказва как в началото на 2013 г. правителството е имало намерение да изтегли голям заем, за да повиши покупателната способност чрез увеличаване на пенсиите и заплатите на служителите в обществения сектор в навечерието на предстоящите избори. Когато попитал кой ще плаща заема, получил  отговор "следващото правителство".

В анализите си той търси отговори на въпросите дали кризата в еврозоната е намерила най-добрите политически и експертни решения, какво е довело до нейното овладяване, как подобни сътресения биха могли да бъдат избегнати занапред.

Днес Симеон Дянков е ректор на Новата руска икономическа школа в Москва и гост лектор по обществена политика в САЩ, в управленската школа "Джон Кенеди" към Харвардския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
20
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
До РениРени Лостов никой не го плюе напратив той сам се издъни с последните си две години от управлението си и веднага ще ти кажа защо мисля така не забавяй какво направи той с точковата система и как разгони фамилията на всички работещи на които им предстоеше да се пенсионират и хора работили по 30 години в момента взимат по 150 лв.Tова за което ти говориш за първите две години от управлението му
68
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шимон Дянков-Фроинд,аз като ,един (доволен) българин от твоето управление ти пожелавам Дянков,Мри в мъки ционистко долно влечуго и каквото направихте и правите ти и твоето ционистко племе на българскя народ ,Да ви се върне същото на тебе и на всички чиф*ти двойно,тройно ,петорно и десеторно на главите ,на вас и целия ви ционистки прокълнат род. Да Бъде,Амин!!!!!!
67
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков да се не меси .Ние какви финансисти си имаме....Данчо ментата (най-добрия , разбира от всичко (щом лиже *** на Доган))
66
15
 
8
 
! Отговори
Рени преди 10 години
Аз отдавна съм в Лондон и съм business developer, та незнам какъв щаб ви е в главата. Като избраха царя просто си заминах. Неразбирате че вече 24г все комунистите управляват, и единствен Костов колкото и грешки да направи, е единствения направил и нещо за държавата. Защо не плюете по Луканов?? Главния виновник за банкрута и упадака на държавата??? Защото Костов резна мутрите и трябваше някак да се настрои обществото срещу него и естествено повечето се потдадоха на манипулацията и си го плюете.
65
0
 
11
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
До danitz3даде къде са тия пари че никой не ги видя и кой стандат на живот се подобри че нещо не ми е ясно само се говори че се дават нито образованието ни образование нито здравеопазването ни здравеопазване, ми онзи ден се върнах от Дания ми то няма нищо общо с там където ама наистина се раздават пари , ама и се събират никой не си и помисля да исигурява на 4 часа 2 часа или на половин час
64
2
 
10
 
! Отговори
макето преди 10 години
Дянка публично се обзаложих (печено ягне с-у яйце от врабче) дека ке паднете още 3-4 месеца преди Боко да си подаде оставката и то само заради твойте бръщолевения
63
1
 
7
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
До Хвалете го, КалинкиМи извадете я тази истина, де!
62
1
 
8
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
деформаторите - има още блокове в Козлодуй - и за тях гласувайте племе щом искате да изчезнете.
61
8
 
13
 
! Отговори
danitz3 преди 10 години
До АнонименДемагогия е да раздаваш пари, които ги няма, наляво и надясно, за да си купуваш временно подкрепа. Разиграва се ежедневно пред очите ни в момента. Това на Дянков си има друго име.
60
2
 
19
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
А такааа, Съвсем целенасочено водят страната към поредната национална катастрофа - така лесно ще могат да изкупят земите ни на безценица - ще могат да добиват и крадат злато, вода, дървесина и много други - ще могат да добиват шистов газ тровейки земите, водата и въздуха - когато тук няма единен народ, който да не допусне това - това е и причината да пълнят тук толкова много ислямисти. В този процес участват всички управлявали партии - пак гласувайте за бсп и творенията й герб, пръмова и т.н.
59
7
 
23
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
Правителствово на ГЕРБ падна защото от тях се искаше да понапънат малко олигархията и то по точно енергийната мафия обаче БОко токвата го достраша да не го издухат с някой гранатомет и затова подаде оставка
58
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно как е нарекъл книгата си- Геноцид в мирно време или как да прецакаш собствения си народ?Дянков е статистик некадърник, изпълняващ заповедите на Череп и кости и Златния милиард!
57
7
 
24
 
! Отговори
до 63 - brankoood преди 10 години
И какво му беше хубавото? Че източи Здравната каса? Че изхарчи натрупаните милиарди от всички преди него? Че малките фирми фалираха (или са пред фалит)? Че раздаваше щедри бонуси на ГЕРБ Калинките?Какво от описаното ти харесва най-много? Нека позная - последното !
56
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо недоразумение. Демагогия до небесата. Беден ми е речника да изразя отношението си.
55
13
 
29
 
! Отговори
Хвалете го, Калинки преди 10 години
Ако истината за този излезе, ще повръщате поне 1 месец само при за мисълта за него. Този е топ *** в годините след 1989 !
54
28
 
15
 
! Отговори
brankoood преди 10 години
Въпреки, че много хора го плюят Дянков беше добър финансов министър, или поне най-подходящият в онзи момент на пика на кризата.А в сравнение със сегашния е просто като ангел небесен :D
53
15
 
30
 
! Отговори
Да, не е само той ! преди 10 години
Прав е ! Не само той се оср*. И Тиквата, и Ц.Ц., и И.Ф. и хиляди герберастични Калинки също се оср*ха. Не са на власт от доста време и още мирише. Мястото за такива индивиди е само едно - затвора !
52
19
 
6
 
! Отговори
станишко преди 10 години
55Червена чугунена кратуно! Все още се напикавате от страх само като чуете името наКкостов, нали, тикво червеникова, банкянски сорт! Само че, с имоти за милиони се оказа не Костов, а безродникъ Бисеров - теляка и лакея на оня *** в баянските сараи! Не можете и да си мислите, да се сравнявате с Иван Костов, кратуно чугунена, сикаджийска марка Никога! Престъпните правителства на кървавата комунистическа партия 3 пъти катастрофираха държавата, както и уродливото им отроче ГЕРБ!
51
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** гадина, която докара един народ да рови в кофите с ***. Само че там в кофите няма нищо за ядене. Има нахалството и наглостта да изпълзява от дупката си. *** мръсен!Този не е за затвор, а за пребиване публично с камъни. Точно той направи така че ГЕРБ да падне, само че това Рапона няма и да го разбере.
50
2
 
14
 
! Отговори
КостOFF преди 10 години
До 54 Рени...Ти моето момиче си от щаба на КостOFF нали ?И неговият ред ще дойде мила, не се притеснява :)