България на кръстопът – между хаоса и консенсуса

Фондация "Фридрих Еберт" зове за повече морал в политиката
4 дек 2013 20:34,
40
България на кръстопът – между хаоса и консенсуса
Снимка: архив, Булфото

България се намира на кръстопът, изборът е между постигането на консенсус и успешно развитие на държавата от една страна, и хаос, последван от силна ръка, независимо какъв морал и минало има - от друга.

Това каза Пенчо Хубчев, представител на фондация "Фридрих Еберт" и модератор на форум "Политически дебати" на тема "Накъде върви България?", организиран в пресклуба на БТА.

Той призова всички партии в парламента, а и извън него, да спазват законите и да имат повече морал в бъдещите им действия.

"Призовавам опозицията да спре саботирането на работата на парламента, институциите трябва да започнат да търсят общи решения на проблемите на страната като бедността, корупцията и бежанците", каза експертът.

Пенчо Хубчев призова и правителството да се вслушва внимателно в аргументите на протестиращите, на опозицията и на обикновените граждани и изрази мнение, че връщането на пушенето в затворени помещения би било грешка.

По думите му фондацията твърдо подкрепя правителството на Пламен Орешарски, "защото е лeгитимно и съставено от добри професионалисти", а премиерът и заместниците му не принадлежат към управляващите партии.

Според него искането на протестиращите за морал в политиката е безспорно, но и доста закъсняло.

"Оставката на правителството няма да реши проблема, след предсрочни избори ситуацията може да се повтори и дори да се влоши", смята Хубчев.

По думите му за решаването на този проблем са необходими промени в законите и постигането на консенсус.

"Затова призовавам протестиращите да формулират ясно какви промени в законите искат и да започнат диалог с правителството, мисля, че то е готово за такъв диалог", каза още той.

На същата дискусия проф. Петър-Емил Митев обяви, че политическият процес в България е достигнал до патова ситуация.

"Нито правителството може да убеди обществото, че управлява успешно, нито опозицията успява да убеди хората, че са необходими предсрочни избори", настоя той.

Според него поука за властта след напрегнатата политическа година може да бъде, че всяко правителство ще бъде принудено да отчита потенциалът на гражданската активност.

Има няколко възможни пътища напред, смята доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Един възможен изход е постигане на общо съгласие между неолигархичния обществен елит - политически, духовен, културен и икономически.

Втора възможност според него е появата на истинска политическа алтернатива.

"Третият вариант е стъпка по стъпка да се правят неуверени компромиси, коалиции, примесени с корупция, много стъпки напред и назад, докато в огъня на кризата не се създаде възможността за възникване на нещо ново", смята политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
каква е тази фондация,кой я финансира и какви цели има са да формира обществено мнение.Както БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ .Хем български хем хелзински хем пък комитет.Остава да се нарече и револ'юционен .ТА КОЙ финансира тези самоизбрали се хорица които раздават морал и справедливост в една суверенна държава.
12
1
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Избийъти всички мусюлмани. Няма такоав нещо като добър мюсюлманин
11
0
 
3
 
! Отговори
верни преди 10 години
България е на кръстопът но вярната посока е една , там от където изгрява слънцето и дава топлина и живот - ИЗТОК, ИЗТОК и пак ИЗТОК
10
4
 
9
 
! Отговори
4-ти вариант! преди 10 години
А четвъртия и най-вероятен вариант е на хората да им писне и да изметат парламента барабар с депутатите и загражденията им! Те май това желаят...!?
9
6
 
11
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Една шайка от убийци и крадци-бспдпсатака не трябва изобщо да бива допускана извън затвора. Какъв консенсус с престъпници!?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо трябва да се почне от чалгаджиите и нелегалните емигранти, трябва да бъдат върнати в Сирия!
7
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Изтърваха България шайка бандити нарекли се депутати на прехода и сега. Измамници, един дол сте. Направо се чудя какъв народ сме... ДУМИ НЯМАМ Работата им се състои да намират начини да ни взимат още пари и още. Такси тук ... такси там.... няма единна електронна система точно заради това.
6
1
 
11
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
Ще ви освободя мой народе от 23 годишната тирания но това е за последно събуди се вече!
5
4
 
6
 
! Отговори
Best of Nasko преди 10 години
Реформи
4
10
 
14
 
! Отговори
НОРМАЛНО! преди 10 години
СОЦ-*** ТРЯБВА ВЕДНАЖ ЗА ВИНАГИ ДА УМРЕ!ЗА ДА СТАНЕ ТОВА --НЕОБХОДИМ Е ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА!"ФАЛИТА"- ОЗНАЧАВА КРАЙ НА ФИНАНСИРАНЕТО НА ПРОДАЖНИТЕ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ!ЛИПСАТА НА ПАРИ-ОЗНАЧАВА КРАЙ НА ВЛАСТТА НА КОМУНИСТИТЕ!НЕОБХОДИМ Е "МОРАТОРИУМ" ,ВЪРХУ ДЪРЖАВНИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ от ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ПАРТИЯ!ВЪРХУ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА И БЮДЖЕТ ТРЯБВА ДА СЕ УСТАНОВИ ТОТАЛЕН КОНТРОЛ от ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧИ!ОБРАТНОТО ОЗНАЧАВА "КОМУНИЗЪМ" и ПЪЛЕН "СОЦ-***" В ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОПА!
3
5
 
17
 
! Отговори
край преди 10 години
Супер лозунг. Партиите са проводници на влиянието на олигарсите върху държавата. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА и САМО 120 ДЕПУТАТА. Това ще прати ще отслаби властта на партиите и съответно на олигарсите. "експерти" от телевизора лъжат че мажоритарните избори са нещо лошо - лъжат. МАЖОРИТАРНИЯТ ИЗБОР е еманация на демокрацията а не квази изборите при които потвърждаваш листи с анонимни послушковци.
2
16
 
11
 
! Отговори
k5110 преди 10 години
Сега няма хора-факли,защото *** не им плащат вече за това!!!А и добре ги изиграха с обещания за гасене!!!!!!С 5лв. не са станали по=богати,нали?!!!Комунистически лъжи и маниполации......О С Т А В К А
1
3
 
19
 
! Отговори
az преди 10 години
Bulgaria e na krystoput da se razpadne i da iz4ezne kato takava