Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност

"Не са важни отделните играчи, а отборът да играе добре", смята Орешарски
Обновена: 21 дек 2013 10:35 | 21 дек 2013 10:00,
129
Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност
Пламен Орешарски Снимка: БТА

„Гледах справка за обществената подкрепа към правителствата в 28-те страни на ЕС. Цифрата 20 на сто доверие към кабинета не е лоша, има и по-лоши резултати". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в „Годината" на Дарик радио.

По думите му данните показват, че има сложни процеси в Европа. Има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза още премиерът.

„Бяхме засегнати от кризата - тя завари страните в Европа неподготвени, с големи публични дългове и големи дефицити", припомни Орешарски.

Според него фактът, че кризата в Европа продължи по-дълго, отколкото в останалите части на света, е довел до допълнително напрежение в обществата.

„Следващата година ще излезем от политическата нестабилност", увери Орешарски. Той обясни, че догодина ще има позитивни резултати от работата на кабинета. Орешарски е убеден, че хората ще оценят резултатите.

Според него през първите шест месеца на управлението кабинетът се е справил много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре, коментира Орешарски. Той отказа да отличи „голмайстора" на отбора, тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател".

Премиерът отказа да посочи дали има министри, от които е очаквал по-добра работа, но подчерта, че ще има подкрепа за проблемните сфери.

Той за пореден път се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!".

Въпреки това той обясни, че в протестите имат и хубава страна, тъй като „филтрите в обществото стават по-чувствителни".

Пламен Орешарски допълни, че има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени, от "Кой?".

„По-сериозните въпроси са свързани за начина на управление през последните четири години и за някои от тези хора, които сега морализаторстват, когато се провалиха във всички аспекти", смята премиерът.

Според него европейските избори догодина ще са измерител на структурата на обществените нагласи.

По думите му с намаляването на цената на тока от 1 януари ще се стимулира потреблението. Орешарски е убеден, че със спада на нощната тарифа за бита с десет на сто, ще може да се увеличат постъпленията в НЕК. Заемът на енергийното дружество е планиран близо година и цели рефинансиране на стари дългове.

България не трябва да бърза с еврозоната, категоричен е Пламен Орешарски. Той посочи, че страната ни формално отговаря на критериите за членство дори по-добре от голяма част от държавите-членки. Важно е обаче да отговорим на неформалния критерий за сближаване, за да не бъде голям шокът, каза още Орешарски.

Според премиера намаляването на перспективите пред страната ни от Стандард енд Пуърс е съвсем незначително на фона на намаления кредитен рейтинг на целия Европейски съюз. Освен това оценката на рейтинговата агенция е върху периода 2010 - 2012 г., върху който настоящото правителство няма влияние.

Проблемът с бежанците не беше подценен от кабинета, но в първите седмици ни изненада, призна Пламен Орешарски. По думите му може би началните решения не са били най-добрите възможни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 10 години
Ти май ще изпиташ гнева на народа.
102
0
 
5
 
! Отговори
глас от народа преди 10 години
Другарю Обещарски, навремето през 1985 Другаря Тодор Живков гениално предвиди че ще влезем в Развитото социалистическо Общество. Съжалявам но тогава не ми хареса. Не се хареса и на доста други хора. Сега Вашето гениално откритие най-вероятно също няма да се хареса на народа. Обществото е разтревожено от факта че онова което харесва на комунистите - води до мизерия.
101
0
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Вие -Да , Ние-Едва ли.
100
0
 
10
 
! Отговори
АА преди 10 години
Излизаме от полит. нестабилност. Аз, жена ми и детето си заминаваме от тук през Април, както и още 4 двойки наши приятели. Още малко и няма да има недоволни. Тъй като сме интернет ***, платени и т.н. и само спъваме комунизма.
99
0
 
14
 
! Отговори
Dea Atargatis преди 10 години
Поклон пред ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В МОМЕНТА ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ Поклон пред ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СТУДЕНТИ------------------------------------------------youtube/watch?v=GD3VsesSBswИСКАМЕ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ИСКАМЕ НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ ИСКАМЕ АВТЕНТИЧНИ НЕОПЕТНЕНИ ПАРТИИ ИСКАМЕ АВТЕНТИЧНИ СИНДИКАТИ ИСКАМЕ СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ ИСКАМЕ СИ ДЪРЖАВАТА - ЧИСТА И НЕОПЕТНЕНА ОСВОБОДЕНА ОТ МАФИОТСКИТЕ МРЕЖИ НАСТОЯВАМЕ ЗА ДОСТОЙНО ЕВРОПЕЙСКО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НАСТОЯВАМЕ ЗА ДОСТОЙНО ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ Искаме всичко това ДНЕС, СЕГА И ВЕДНАГА !
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това прилича на вица,който Орешарски разказвал за себе си (за най-здравите плочки марка Орешарски,които никога не падали),а всички от БСП много се смели,а аз се чудя какво ли са пушили.А и той самия,изглежда ползва някакви субстанции щом мисли така.
97
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Орешарски!Пълен мандат, а после - още един. До пълното изчезване на мутрите и тиквите от страната.
96
0
 
16
 
! Отговори
Обещано ^2 преди 10 години
Както казва едим мой познат - да обещаеш е джентълменски, ама да го изпълниш си е пълна простащина. Нали така, г-н Орешарски ?
95
1
 
18
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Да, започнахме да излизаме, отново започнаха да ни спират еврофондовете, както по времето на тройната коалиция...
94
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***
93
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е добра новина,осъществи ли се, мандатът ще бъде пълен и следващият дори!!!
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заемите не са пари, дадени за *** раждаемост. Това са пари, взети с по - висока от необходимото лихва, но срещу процент. Не си мислете, че комунистите взимат заеми за социални дейности. Процента е важен!
91
0
 
20
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Само факти:За 6 месеца нови 2.5 млрд лева заеми? Питате ли се ако изкарат пълен мандат тези "експерти" колко ще има да връщат нашите деца. Пари дадени за *** раждаемост не създават БВП. Кой ще гъ връща?БОЖЕ!!!ОСТАВКА!!!
90
0
 
18
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Когато те видя, гледам да не те гледам !
89
0
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Това го разбирам - да си подадете оставката !
88
0
 
25
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Излизаме от политическа нестаболност и влизаме в икономическа катастрофа- ако не ви издуха народа,
87
1
 
22
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Народа ги плюе, те мислят, че дъжд ги вали.
86
3
 
15
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Бай Тошо ви слагаше всички управляващи у левия джеб!
85
0
 
25
 
! Отговори
МРАЗЕЩ БОЛШЕВИКИТЕ преди 10 години
Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилностОбещано: БСП /БКП/ ДОГОДИНА ИЗЛИЗАТЕ ОТ ГЕОГРАФИЯТА И ВЛИЗАТЕ В ИСТОРИЯТА
84
20
 
1
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Искам очтиво да помоля някой гЕРПер да отоговори какво руско, кремълско, ''комунистическо'' или Путинско вижда в БСП, след като тия са същите Брюкселски *** и агенти като гЕРП.То не беше подкрепа за Вашингтон от ВагенинТо не бяха военни части в Афганистан и ИракТо не бяха визите в ЕКТо не беше заем от МВФ.БСП и гЕРП са едно и ето как работят, заиграват с думата ''комунисти'', В България има много русофили и заради гЕРП те се заблуждават да гласуват за БСП, русофобите пък гласуват гЕРП