Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност

"Не са важни отделните играчи, а отборът да играе добре", смята Орешарски
Обновена: 21 дек 2013 10:35 | 21 дек 2013 10:00,
129
Обещано: Догодина излизаме от политическата нестабилност
Пламен Орешарски Снимка: БТА

„Гледах справка за обществената подкрепа към правителствата в 28-те страни на ЕС. Цифрата 20 на сто доверие към кабинета не е лоша, има и по-лоши резултати". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в „Годината" на Дарик радио.

По думите му данните показват, че има сложни процеси в Европа. Има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза още премиерът.

„Бяхме засегнати от кризата - тя завари страните в Европа неподготвени, с големи публични дългове и големи дефицити", припомни Орешарски.

Според него фактът, че кризата в Европа продължи по-дълго, отколкото в останалите части на света, е довел до допълнително напрежение в обществата.

„Следващата година ще излезем от политическата нестабилност", увери Орешарски. Той обясни, че догодина ще има позитивни резултати от работата на кабинета. Орешарски е убеден, че хората ще оценят резултатите.

Според него през първите шест месеца на управлението кабинетът се е справил много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре, коментира Орешарски. Той отказа да отличи „голмайстора" на отбора, тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател".

Премиерът отказа да посочи дали има министри, от които е очаквал по-добра работа, но подчерта, че ще има подкрепа за проблемните сфери.

Той за пореден път се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!".

Въпреки това той обясни, че в протестите имат и хубава страна, тъй като „филтрите в обществото стават по-чувствителни".

Пламен Орешарски допълни, че има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени, от "Кой?".

„По-сериозните въпроси са свързани за начина на управление през последните четири години и за някои от тези хора, които сега морализаторстват, когато се провалиха във всички аспекти", смята премиерът.

Според него европейските избори догодина ще са измерител на структурата на обществените нагласи.

По думите му с намаляването на цената на тока от 1 януари ще се стимулира потреблението. Орешарски е убеден, че със спада на нощната тарифа за бита с десет на сто, ще може да се увеличат постъпленията в НЕК. Заемът на енергийното дружество е планиран близо година и цели рефинансиране на стари дългове.

България не трябва да бърза с еврозоната, категоричен е Пламен Орешарски. Той посочи, че страната ни формално отговаря на критериите за членство дори по-добре от голяма част от държавите-членки. Важно е обаче да отговорим на неформалния критерий за сближаване, за да не бъде голям шокът, каза още Орешарски.

Според премиера намаляването на перспективите пред страната ни от Стандард енд Пуърс е съвсем незначително на фона на намаления кредитен рейтинг на целия Европейски съюз. Освен това оценката на рейтинговата агенция е върху периода 2010 - 2012 г., върху който настоящото правителство няма влияние.

Проблемът с бежанците не беше подценен от кабинета, но в първите седмици ни изненада, призна Пламен Орешарски. По думите му може би началните решения не са били най-добрите възможни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Догодина ГЕРБ ще престане да съществува и България ще е много по-стабилна и прогресираща.Хората няма да имат проблем с плащането на сметките,защото доходите ще се увеличат.
62
4
 
17
 
! Отговори
GRRR преди 10 години
Самозабравил се ***, подавай ОСТАВКА и дим да те няма!!!!!!!!!
61
4
 
10
 
! Отговори
забелязвате ли няма преди 10 години
платените позитанско атакrсти в форума.. да ни обесняват колко много е свършило за БЪЛГАРИЯ правителството на ХУНТАТА
60
3
 
13
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Такъв *** бушон като тоя рядко се намира. Ясно е, че учители са му баба Ванга и Вапцаров, но най-вече агент Гоце. Какво тук значат някакви си протести, 20 % ?!. Само след десет дни и излизаме от политическата нестабилност. Важното е да се осребрят големите шлемове
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че излизаме ... и вече без теб и онези комуто служиш!
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре, другиден, следващата седмица, следващия месец, догодина, после, после, после, утре , утре, утре докога ще сучете другарки и другари превърнахте България в Мангалия!
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ? КОЙ? КОЙ?
56
3
 
23
 
! Отговори
UK преди 10 години
Прав е! Догодина избори и край на политическата криза :)
55
2
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Търсете сметка на държавата за това, че не се създават работни места! Искаме работеща съдебна система и присъди за тези, които позволиха ограбването на България! Всички висши кадри от Държавна сигурност на съд!
54
3
 
15
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Сами сме си виновни за тая карикатура премиер и целия цирк наречен упарвляващи. Докато не разберем, че в нас - народа е ножа и хляба няма да се оправим. Тоя Оглушарски колкото и да се прави че не чува ще му припари ако на улицата излязат 200 хил. Тогава не полиция, не армия, никой не може го опази и него и престъпната му коалиция. Но от нас си зависи.
53
5
 
15
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До БГ 18 Мисленето му е Ирационално, младежо, всички го плюят, а той мисли, че роса го роси!
52
10
 
2
 
! Отговори
EDIN преди 10 години
До МАРИДържавата отдавна е разсипана !Рязането на лентички на тоалетни и тротоари няма да ни доведе до по-добри дни, за това по-добре восъчното лице от *** лица без интелект !
51
5
 
12
 
! Отговори
55 преди 10 години
Аха значи ще си подава оставката...
50
4
 
15
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Докога тоя с восъчното лице ще ръси глупости и ние трябва да го слушаме. То се разбра че ще расипе държавата-крайно време е да си прави седенки на село и да се маха. Ама май иска младите и образованите да се махнат от държавата, а пък той да си краде с комунистите и да се целуват по митингите разни ***
49
11
 
7
 
! Отговори
EDIN преди 10 години
Бойко Борисов попитал Лиляна Павлова как се казва жената на Индира Ганди !
48
0
 
12
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До ДимоОбъркали сте се господине, това беше по по-старите опорни точки, те вече се изхабиха!
47
1
 
18
 
! Отговори
най смешното преди 10 години
най свешното даже е тъжно че ония предишни преди ХУНТАТА били подслушвали и ЦЕЦО СЛУШАЛКАТА БИЛ МИЛИЦИОНЕР А ТОЯ овчев СЕГА Е С ТРИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМ БЮДЖЕТ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ И СЛЕДЕНЕ..........ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ НЕ СЛЕДЯТ АЙПИТАТ ОТ ХУНАТТА ЩОМ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГИ ПРИВИКВАТ ДА ГИ ПЛАШАТ ТОВА НЕ ЛИ Е МИЛЦИОНЕРЩИНА ТИП КПСС ДРУГАРЯТ СТАЛИН И ХУНТАТА НА МАФИЯТА ОТ КТБ
46
1
 
17
 
! Отговори
ПРОРОКЪТ преди 10 години
НЕЗАБРАВЯЙТЕ !ИСТИНАТА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е:РАБОТА НАВЪН , ДЕЦАТА В ЕВРОПЕЙСКИ УЧИЛИЩА И ПАРИТЕ В ЧУЖДИ БАНКИ!БЪЛГАРИЯ Е САМО ЕДНО ГОЛЯМО СЕЛО на ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА!"НИКОЙ ПОП-- НЕ Е СТАНАЛ ВЛАДИКА , В СОБСТВЕНОТО СИ СЕЛО"-/нар.пог./СВЕТА Е ГОЛЯМ И ШИРОК И ...ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ!НЕ СТАВАЙТЕ РОБИ НА "РОДНИТЕ ЧЕРВЕНИ ***"!ТОВА ЩЕ ВИ УБИЕ ,БАВНО НО СИГУРНО!!
45
0
 
19
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Татяна Дончева, която е бивш депутат, дългогодишен член на БСП, но и един от най-острите ѝ критици, е подала заявление за напускане на партията по собствено желание.
44
2
 
23
 
! Отговори
Цвети преди 10 години
Нямате ли капка морал? ДОКОГА?