"Обществото изисква прозрачност в работата на институциите"

Президентската институция ще подкрепя усилията на гражданското общество
12 фев 2014 17:02, Елка Василева
14
"Обществото изисква прозрачност в работата на институциите"
Франьо Матушич и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Изграждането на справедлива съдебна система, свободата на медиите и приемането на адекватно изборно законодателство са във фокуса на вниманието на българското гражданско общество и то ще изисква ефективни решения, независимо дали тези области са обект на наблюдение от страна на ПАСЕ или не. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна на "Дондуков" 2 с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Франьо Матушич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че България очаква скорошното приключване на постмониторинговия диалог с ПАСЕ. „Не крием своите проблеми, но настояваме за обективна оценка на положените досега усилия от страната ни. Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни“, каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи още, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на гражданското общество у нас за повече прозрачност в работата на държавните институции, както и за приемането на качествено изборно законодателство.

По отношение на мотивите си да предложи провеждането на референдум заедно с изборите за ЕП по въпросите за въвеждането на мажоритарен вот, задължително гласуване и възможност за дистанционно гласуване, държавният глава коментира, че тези въпроси са обект на дискусии в гражданското общество и затова очаква парламентът да вземе в скоро време отношение по направеното предложение.

От своя страна Франьо Матушич заяви, че Комисията по мониторинг на ПАСЕ оценява както постигнатото от България, така и наличието на политическа воля за завършване на процеса на предприетите реформи. Той изрази и високата си оценка за приноса на България за насърчаването на интеграцията между държавите на Балканите и за подкрепата на европейската перспектива за страните от региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Станишев трябва да благодари на своя приятел Ким Чен Ум от С.Корея , че му помогна на него и Мая Манолова да направят най-демократичния изборен кодекс в света. Все пак Северна Корея е призната демократична държава. Апропо днес колкото и да ви е неприятно в този сайт Ц.Цветанов навря в миша дупка Гл. прокурор и Зам. му Сарафов с официална справка от ГДБОП. В същото време сложи и Дилян Пеевски на място с документи. Айде чао червени лъжци.
11
0
 
0
 
! Отговори
ASI преди 10 години
porednata LAJA i OBESHTANIEПрезидентската институция ще подкрепя усилията на гражданското общество
10
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 10 години
Мръсен,противен евреин сме си избрали за президент,крадец и национален предател.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обществото изисква прозрачност в работата на институциите"-----------------------------Ееее а как ще крадът? Много хитро ще трябва да го мислят
8
1
 
2
 
! Отговори
www преди 10 години
ПЕЙ СИ ПЕНКЕЛЕ ЧЕ КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША???
7
3
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Аз искам прозрачност на Росен Плевнелиев , а не да се крие като мишка по неудобните въпроси !
6
3
 
4
 
! Отговори
Iva Hikova преди 10 години
Какви усилия ще подкрепя Роско, нали го виждаме какво прави - едно голямо НИЩО за хората! Сега с тоя референдум се е вживял като спасител на нацията, а къде беше когато хората протестираха срещу скъпия ток?! Срещу монополите?! Срещу олигарсите?! Защитаваше всичкия тия порочни практики къде с вето, къде със сезиране на КС, къде със скандал...
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев,прозрачност и работа на институциите обществото ще види тогава,когато вкараш поне един виновен политик за престъпления там,където му е мястото!!Всичко останало е приказки от рода:Обществото иска,ама ние си знаем какви сме и дали да му дадем!!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 10 години
"Президентската институция ще подкрепя усилията на гражданското общество" - Гражданите ли ще подкрепи Плевнелиев, или олигарси като Джордж Сорос, които отдавна търсят влияние в България? Да не се опитва изобщо да ни заблуждава, няма да му мине номера!
3
1
 
5
 
! Отговори
Моника преди 10 години
"Вярвам, че добрата комуникация е в основата на постигането на резултати, но не мога да приема България да се превръща в редовното удобно извинение за вътрешните проблеми на други европейски страни, каза още държавният глава." Той винаги вярва и ни говори и ни съветва, а реално той самият какво прави, нищо, за да не постигне някоя от тези задачи и цели, или забравих това не е в неговите правомощия, но да налага вето и да обслужва интереси му е позволено.
2
5
 
8
 
! Отговори
ужас преди 10 години
Ирландската пастирка в действие.Това смешно човече ни е президент.Смешно,смешно ама и алчно.За 15 годинки що имоти е натрупал,ще му стигнат за няколко живота-като се прероди следващия път какъв ли ще бъде.Казват че алчността е порок,така че да му мисли.А иначе да спи спокойно,не е той човека който ще оправя демокрацията в България,нечестно избран е и не му отива някак.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Празни конюнктурни срещи, от които нищо не излиза. Само се харчат едни народни пари за командировки. И все пак е прав, че е време да приключат с мониторинга си. Н сме боксова круша,.