Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година

Промените за кредитите минаха на първо четене в НС
Обновена: 7 мар 2014 11:53 | 7 мар 2014 09:36, Камелия Цветанова
51
Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година
Снимка: Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент -  SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В регулацията на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами не знам някое симейство което има доход до 1500 лв,да може след 1 година да си погаси заема ако е например 50 000 хиляди евро.Да може ако е човек на дпс и бсп,и му отпуснат някоя субсидия,иначе всичко е прах в очите.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Истината Няма как закон да влезе в сила със задна дата. За съжаление.
3
9
 
44
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Само отбележете , че има едно голяма НО промените ще важат само за новоотпуснати кредити.Тоест всичко теглено до сега по старо му , а новите кредите ще бъдат с по някой друг процент , по висока лихва , за да си покрият рисковете банковите институции.С две думи , няма защо да се радвате.Всичко е прах в очите
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а след това кво прайм.аааа започваме да го духаме
1
8
 
32
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Браво, чудесно решение! Вървим в правилната посока!