Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година

Промените за кредитите минаха на първо четене в НС
Обновена: 7 мар 2014 11:53 | 7 мар 2014 09:36, Камелия Цветанова
51
Погасяваме ипотечен кредит без такса след първата година
Снимка: Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене поправките в Закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи.

Промените предвиждат предсрочно погасяване без наказателна лихва на жилищни и ипотечни кредити след първата една година, а през първата година наказателната лихва да не може да е над 1%.

Забранява се на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно - такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент -  SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR.

Друга промяна предвижда възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В регулацията на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предупреждавам, че отново има огромна кражба на данните от кредитни карти в цяла България, както го изживяхме преди две години. Засегнатите хора са стотици! А скапаните банки пак не правят нищо и си траят, защото или ще си вземат парите от картодържателите или пт застраховката. Какво им пука? те са винаги печелившите!
24
3
 
19
 
! Отговори
М преди 10 години
Закон за фалит на физически лица няма да има защото ще обявят 70 % от населението на Бг за фалирали.По бързите кредити явно само се пуска дим.Че нали тези, които ги дават са придатъци на банките.Променяте закони- ефект никакъв.Навсякъде реклами за бързи кредити- забранете ги!Обявете всички договори за нищожни!Нека обикновения гражданин да си заплати кредита с нормални лихви и такси!Това е безумие- от нужда теглиш 400 до 2,3 хиляди и животът ти става черен.Връщаш от двойно до петорно.До кога?
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойкот на евроизборите,активност 5 %..
22
4
 
11
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
С приятелката ми имаме общ доход от около 4.5К лева и скоро ще теглим кредит. Мислим вниската на месец да е 1000-1200лв. Ако остават пари отгоре, а и при бонуси защо да не внесеш 1-2 вноски в повече за годината?(не сме калинки,в it работим)
21
3
 
38
 
! Отговори
германка преди 10 години
хайде стига глупости бе в ГЕРМАНИЯ лихвата е 2.78% и е без такси и глоби за предсрочно погасяване след 1-ата година ,САМО ТУК В БЪЛГАРИЯ ДЕРЕТЕ КОЖИ-СТОЙТЕ СИ В БГ-***...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 22 Като имаш зор - плащаш... не е приятно, но това е деиствителността. Включваш си таксата в цената на апартамента и готово
19
5
 
13
 
! Отговори
ипотека преди 10 години
Тази поредна идиотска намеса на Държавата в ПАЗАРА е прах в очите на хората. Абе, аланкоолу, нали всички такси и комисиоНи (това за неграмотниците от днес.бг) просто ще влязат в цената на кредита. Какво ще стане - просто ще се отпускат при по-неизгодни за хората условия, ДЕМЕК ЩЕ ПОСКЪПНАТ. Освен това аз например имам кредит и в момента мога да рефинансирам и погасявам предсрочно. А това за таксата през първата година-не знам кой успява да си върне ипотеката в рамките на година - *** НАРОД!!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 7 Отговори Анонимен преди 22 минути Кредит = робство. Бъдете разумни.============= Теглиш ипотека и си купуваш жилище, плащаш 20-30 години, алтернативата: Спестяваш 20-30 години и рискуваш инфалция или да те оберат (понеже мразиш банките си държиш парите в дюшека).... как ти се струва? А и в същото време плащаш наем.... как е, а?
17
2
 
9
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Е то хубаво, ама откъде да вземем парите за предсрочното връщане на тоя кредит?!...Това е по-важния въпрос за решаване: Стратегия за Икономическо оцеляване и за повишаване качеството на живот на Българина, който уж живеел у Европата...
16
2
 
21
 
! Отговори
onq преди 10 години
В крайна сметка останаха куп нерешени неща, защо след като ти вземат жилището продължаваш да плащаш, мисля това е бе най-важната част касаеща решение, фалита на физическо лице също е важна тема досега обаче депутатите се правят на глухи.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има държави в Европа където на банките им е забранено да пускат реклами за ипотечни кредити където фигурират деца (както се прави в България). Децата представляват невинност, а не сатанизма свързано с кредити.
14
0
 
4
 
! Отговори
ZABOBOL преди 10 години
MOLQ NQKOI DA MI OTGOVORI:TOVA SHTE VAJI LI I ZA VECHE TEGLEN I REDOVNO OBSLUJVAN IPOTECHEN KREDIT OT 2008G.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 12 Лихвите по влогове при нас също са най-високи в целия ЕС. Също в целия ЕС лихвите по ипотеки са 1,5 пъти (средно) по-високи от ливите по влоговте. У нас по ипотечните ГПР се върти около 6,5-8,5 лихвата по годишен влог 4- 5,6%... "Далаверата" е ако имаш роднина в Холандия или Белгия (там са под 3% ипотеките) да ти тегли заем, а ти да му връщаш парите... Или ако той има спестявания - да ти ги даде тук, в наша банка на лихва...
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам и Станкулова си е продала д*пенцето за лихварите. "Притъмняло ли ви е"? Бе, я майната ти!
11
2
 
26
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Хубаво е, че премахват сума и такси, които банките си ги определят. Такса - обработка на документи, такса разглеждане на кредит, такса за управление на кредита, такса на таксата...Че тези неща са нормална дейност на банката. Още малко ще ми искат и такса за чистачката, дето им чисти офиса.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лихвите за ипотеки са все още най-високи при нас от ЦЯЛА Европа. Чакайте наследство, спестявайте пари от заплати ако трябва 20 години или живейте под наем ако нямате пари за апартамент, но бягайте далеч от банките поробители! Това е жестока измама.
9
1
 
13
 
! Отговори
м преди 10 години
И така с бързите кредити- обирджийството ще продължи.На господата не им пука , че бързите кредити се теглят от най - бедните и от най- закъсалите.И затова ще се изплащат с лихви и такси по 2-5 пъти.На кой му пука, че живота на тези хора става невъэможен.Някой трябва да печели от това- кой ли е той?
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кредит = робство. Бъдете разумни.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До **** Ако нямаш доходи - няма да ти отпуснат кредит, не се прави на улав. Без ясни доходи кредит ще получиш точно от лихвари и много ясно че ще ревеш после. Който дава кредити при ниски лихви иска документи че имаш доход които ти позволява да си връщаш кредита - аз работя на ТД, осигуряват ме на реалните доходи и потребителския ми кредит е с ГПР 8.0%, разни "лизингови" къщи дето дават само с лична карта - искат по 28-35% ГПР
6
0
 
30
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Напротив това е ключово условие.Ако махнат наказателна такса това означава че утре банката като не ти харесва можеш да отидеш при конкурентите и да рефинансираш.Банките най ги е страх от други банки.Освен това доста хора след като получат кредита след това се случва да може да се върне предстрочно.