Да оздравим политическата система, зове премиерът

Той поел властта след мандат на "управленски волунтаризъм"
Обновена: 10 мар 2014 17:38 | 10 мар 2014 11:41, Веселина Йорданова
109
Да оздравим политическата система, зове премиерът
Снимка: БТА

Има необходимост от заздравяване на политическата и парламентарна система, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с медиите „Открито управление“, в която участват лидерите на подкрепящите кабинета партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Орешарски открои като най-остър дефицит на общественото и социално-икономическото развитие спазването на върховенството на закона.

Премиерът изтъкна, че кабинетът му е поел управлението след мандат на „управленски волунтаризъм“, като посочи, че това е било еднолично управление с нарушени принципи на демократичното управление.

Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, отбеляза премиерът.

За ситуацията Орешарски даде един пример - ако през 2009 година раждаемостта достига 81 000 новородени, то тя е паднала до 59 000 бебета - „тъжен рекорд за последните 50 години“.

Още по темата
Орешарски заяви, че е бил наясно с политиките и мерките, които е трябвало да предприеме, но рискът от неуспех е оставал. Рискът бе не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат, уточни той.

Премиерът акцентира на усилията на кабинета за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда и обеща те да продължат с „неотслабващо темпо“.

Ще продължим да работим за подобряване на образованието, за по-надеждни здравни услуги, за електронизиране на административните услуги, каза той. Само за тази година се планират 40 електронизирани услуги.

Кабинетът ще работи за по-равномерно териториално развитие, за по-голяма сигурност на хората срещу битовата престъпност, за изграждане на инфраструктура.

Орешарски посочи и разпределението на капиталовите разходи за управлението на ГЕРБ до края на миналата година: за общини с кметове на ГЕРБ – 86%, а на БСП и ДПС съответно – 4% и 2%. По думите му сега парите от програмата за регионите са разпределени в съотношение 36% за населени места с кметове от ГЕРБ, 24 % - от БСП и 17% от ДПС.

Премиерът посочи, че социално-икономическата обстановката остава трудна. За отминалите месеци управление той отчете подобрена функционалност на редица сектори, включително подобрена събираемост на приходите.

За около 8 месеца усвояването на европарите е ускорено с повече от 20%. Овладяхме бежанската криза, следим внимателно състоянието, за да не допуснем безконтролно нахлуване на бежанци, отчете още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Минков преди 10 години
Орешарски много точно набеляза приоритетите, и който не ги е разбрал, си е негов проблем.
81
2
 
1
 
! Отговори
Hanibal преди 10 години
Най-после някой да помисли и за пенсионерите, които бяха забравени четири години.
80
2
 
1
 
! Отговори
Разумен преди 10 години
Успех на правителството, това е сериозна стъпка към една по-социална политика.
79
2
 
1
 
! Отговори
Венко преди 10 години
Една експертна оценка на премиера, с идеи за решаване на проблемите.
78
2
 
1
 
! Отговори
Orka преди 10 години
Правителството с подкрепа на парламента ще успее да осъществи своята политика в социалната и икономическата си част, което по-същество си е цял подвиг след управлението на Герб.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименслед на тиквата
76
3
 
1
 
! Отговори
Браво, Орешарски! преди 10 години
"Има НЕОБХОДИМОСТ от ЗАЗДРАВЯВАНЕ на политическата и парламентарна СИСТЕМА"Човекът ви казва в прав текст каква е целта на това правителство и какво точно прави. Който разбрал - разбрал. Който не е, да е...
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберите пикаят оцет.*** простаци и неграмотници,Орешарски е най-доброто след Живков.
74
1
 
1
 
! Отговори
men преди 10 години
кака беше това за намалялата битова престъпност. *** и ченгели,ръка за ръка, бъдещето на българия. *** де. все тая. скоро и последната способна и кадърна ръка ще си гепи гащурите а старците ще измрат до 20на години и ще видим тогазка кой го вади по гоуем. поутиците ли, ченгесарите ли, *** ли, чиновничетата ли... ако естествено не сме част от турция или велики исраел до тогава.
73
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
бесилка за всички ви ***. заради такива като вас скоро няма да има българия. това по малкия проблем. по големия са милионите честни млади и стари хора които обричате на глад, самота, мизерия и произвола на ***, ченгелите, чиновниците, бежанците и самите себе си политиците. потенциал много в българия, а една шепа продажни женски полови органи ни затриха за една шепа шекели. прокълнати да сте всичките и децата ви до 999то коляно. ПУ
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
др.Клошарски бат БОРИСОВ требва да ти благодари за тази постъпка-всичко мина по ваш сценарии и как така нито един не посмя да ви зададе неудобен въпрос,вие сте за затвора,взимай си Гея,мазния-Местан,Болнияи да ва нема ,*** алчни,няма място за вас
71
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дават на земеделците, пенсионерите, майките...на всички! А герб само грабеха и мачкаха народа.
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски е правилният избор, нямаме друга опция! ДА на кадърните хора от БСП! НЕ на мутрите от ГЕРБ!
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за 7-8 месеца БСП сложиха в малкия си джоб герберугите от герб, които за близо 4 години не направиха нищо полезно за държавата!
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управлението наистина е максимално открито, не като по времето на Боко Тиквата!
67
2
 
7
 
! Отговори
CS преди 10 години
Питам се, има ли хора които още им вярват. Май само се самозалъгват.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми българи,гледах пресконференцията на тези две -БСП ,ДПС и този ***-Клошарски,тези тримата кукловоди през целите 2часа и половина ни внушаваха колко светло и чисто са управлявали-имах чувсвото,че всички въпроси се задаваха по техен сценарий,нямаше нито един неудобен въпрос-това ако не е задкулисии аз ще стана Хасан,докога ще търпим тази ***,тази сутрин си вдигат депутатските заплата с 500лв.още,тези хора вече изпитват страх-и колкото по рано ги махнем по-добре за нас,долу БСП И ДПС..
65
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 години
До вихърЗа доброто на олигархията ДА. Обаче не и на народа. Тоя гаден предател е за бесилото.
64
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 години
И аз така викам да я оздравим като отстраним тумора. Т.е. вас скапаняци. ВСИЧКИТЕ!
63
4
 
3
 
! Отговори
мими преди 10 години
Никого повече мутри на власт ,защото харода повече няма да може да издържи.