Борисов в Брюксел и писмото на ЕК за ЕРП-тата - случайно съвпадение!

Орешарски: ДКЕВР да си свърши работата, който не е доволен - има съд
Обновена: 11 апр 2014 17:21 | 11 апр 2014 17:21, Веселина Йорданова
60
Борисов в Брюксел и писмото на ЕК за ЕРП-тата - случайно съвпадение!
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски смята, че писмото на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата и визитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел са „случайно съвпадение“.

В писмото от началото на април Йотингер изразява тревога от процедурата по отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества и предупреждава за евентуални мерки срещу България, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР или ако тя не изпълнява задълженията си.

Орешарски уточни на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет, че писмото е дошло два дни след посещението на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и срещата му с Йотингер, но не вярва български политически лидер да взема страна в спора между НЕК и ЕРП-тата.

Още по темата
На писмото ще бъдат дадени отговори, а експерти ще бъдат изпратени в ЕК, за да обяснят, че в случая със задействаната процедура по отнемането на лицензиите на трите ЕРП-та от ДКЕВР се действа съгласно закона. „Гарантирам, че ще вървим по процедурата, независимо какви посланици какви влияния оказват, защото върховенството на закона трябва да е за всички“, заяви Орешарски сред ръкоплясканията на гостите.

Премиерът каза, че енергийният регулатор трябва да бъде оставен да си свърши работата, а след това, който не е доволен – има съд.

Орешарски коментира, че в здравеопазването има много проблеми, но със средствата, които всички заделяме, „не е възможно да осигурим здравни услуги на топ равнище“.

Премиерът каза, че почти всеки ден разговаря по проблемите със здравния министър Таня Андреева. По думите му промени в Закона за здравето, които ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Министерския съвет, ще въведат „редица дисциплиниращи мерки на системата“. Орешарски е сигурен, че законът ще се справи поне с източването на Здравната каса.

Премиерът смята, че трябва да се очертае кръгът от въпроси, които са за референдум и такива, които не трябва да се решават на национално допитване, за да се предпазим от опасността да обсъждаме въпроси, по които не сме достатъчно компетентни. На референдуми не се обсъждат данъци, тъй като всички ще искаме да паднат, даде пример той.

Въпреки разнообразните въпроси, на които отговори премиерът, срещата беше основно посветена на правосъдието, а на въпроси на гражданите отговори ресорният министър Зинаида Златанова.

По думите на Орешарски правосъдието работи върху лошите практики на частните съдебни изпълнители и ще има законови промени в тази връзка.

„Готвим закон за защита от кредитори или закон за индивидуалния фалит, в който ще има известни гаранции, че човек няма да е длъжник до живот“, съобщи премиерът, който уточни, че не става въпрос за опрощаване на дългове, а за механизми, по които свръхзадлъжнели лица или домакинства за определен период от време ще изчистват дълговете си, включително с имуществото си.

Орешарски призова гостите си да не гледат едностранчиво на въпроса и да се търсят балансирани решения. Банките ни трябват, без банки няма развитие, категоричен е той.

Макар че има напредък, трябва да се съгласим, че дефицитите остават – така Зинаида Златанова коментира факта, че осма година мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието не е отпаднал за страната ни.

Попитана кога гражданите ще могат да се обръщат директно към Конституционния съд, тя отговори, че това може да стане само с промяна в Конституцията.

Всички опити за реформиране на съдебната система отвън са дали в най-добрия случай частични резултати, убедена е Златанова, според която „не може без вътрешното убеждение на магистратите“. От пътуванията и срещите си в страната обаче тя е убедена, че „съвестни и честни магистрати има навсякъде“.

Тя коментира още, че превенцията срещу престъпността не е размерът на наказанието, а това да не можеш да го избегнеш, ако си извършил престъпление.

Според Златанова МВР полага много сериозни усилия срещу битовата престъпност и това дава своите резултати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да попитам ако може ?Какво би станало ако над 50% от хората започнат да не си плащат тока съвсем умишлено просто ЕЙ така в знак на протест па ако ще да им го спрат.
23
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"и предупреждава за евентуални мерки срещу България, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР или ако тя не изпълнява задълженията си."Абе Йотингер що не спреш да си вреш гагата навсякъде? Ако искаме ей сега ще изритаме 3-те ЕРП-та и ще слеем активите им в едно мегадружество и всичкото това ще е само по волята на народа. Боли ме че*а тебе какво те притеснявало, аз не живея заради тебе.
22
12
 
31
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Политиците са продажно племе но Боко тиквата бие класациите като показа кой е лобиста на банките и ЕРП-тата.Боко трябва да бъде пречукан с камъни.
21
3
 
12
 
! Отговори
джъдж преди 10 години
Както сме в сезона на референдумите -нека има и един такъв : - за или против криминализирането на Троловете!
20
4
 
24
 
! Отговори
тя преди 10 години
Тия от Европа са разбрали , че сме най- лесната страна за командване. Това трябва да се промени в наш интерес.
19
1
 
22
 
! Отговори
тя преди 10 години
Крайно време е продажните ни политици да схванат , че първо са българи и да защитят интереса на народа. Инак ще си бъдем вечно най- бедни!
18
10
 
11
 
! Отговори
555 преди 10 години
Никой няма да отнеме лиценза на ЕРП -та всичко е ала, бала до изборите. Че оня ден на заседанието на ДКЕВР присъстваха една чета чужди посланици, това го няма в никоя държава, кой ще има смелост да отнеме лицензите.
17
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво стана с Дянков. Нещо много бързо го забравихте.Няма ли да го съдият че опука Здравния и открадна Сребърния фонд с парите за пенисии ?
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето ги марионетките на мафията.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ ЩО НЕ СИ ГО ВЗЕМЕТЕ НА ПОЗИТАНО ДА СИ СЪБИРАТЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС И ДА МУ ПЛАЩАТЕ НА ТОЗИ НЕКАДЪРНИК А НИ КАРАТЕ НИЕ БЕДНИТЕ ОТ НАШИТЕ ПАРИ ДА ПЛАЩАМЕ НА ТАКИВА КРАДЦИ ДА УДРЯТ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН НОВО ДЪНО. НАРОДЪТ Е ГЛАДЕН И САМО С ОБЕЩАНИЯ И С РОГАТА НАПРЕД НЕ СТАВА ДРУГАРИ-ПЛЮВАЧИ
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски, не си по-умен от народа, затова референдуми трябва да има по всички въпроси, касаещи битието на най-бедния в Европа български гражданин. Това,че ти си се угоил не значи, че всички са сити.
13
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ПЕС пазят Станишев, който открадна 850 000 евро от българите чрез фирмата на жена си Моника в аферата Хохегер.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледах предаването по бтв какви чудеса е направил президента им за народа ,А НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ЕНИЧАРИ ,КОЙТО СА СЛУГИ НА ОЛИГАРСИ ДА ИМА ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИНА.НАРОДА ТЪРПИ ОЩЕ ,НО ДО КОГА ВРЕМЕТО ИДВА НА НАРОДА
11
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предателят Борисов! Станеш ли веднъж доносник-Буда, нищо не ти пречи да станеш предател още хиляди пъти!
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НАРОДА ВИЖДА ,ЧЕ ИМАШ ПОСТИЖЕНИЯ ,ЧЕ ЧУВАШ НАРОДА СИ И СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С БЕЗНАДЕЖНОСТТА МУ ЩЕ ТЕ ПОДКРЕПИ ,НО ТИ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА С РОГАТА НАПРЕД И С НЕОДОБРЕНИЕТО НА НАРОДА СИ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СЕ ПРАВИШ НА ГЛУХ СЛЯП И ПРОДЪЛЖАВАШ С ДАЛАВЕРИТЕ.
9
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО С ПЛАШИЛА И ОПРАВДАНИЯ ,ЧЕ ГЕРБ Е ВИНОВНО НЕ СТАВА ИСКА СЕ ПЪРВО ЪКЪЛ ,ПОСЛЕ РЕАЛНА РАВНОСМЕТКА НА ТОВА ДАЛИ ИЗОБЩО СТАВАШ ЗА ТОЗИ ПОСТ -ЯВНО НЕ , И ТРЕТО ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ СЪС СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД. НЕМОЖЕ С РОГАТА НАПРЕД И С ГЪОНСУРАТЛЪК ДА УПРАВЛЯВАШ !
8
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Мутрата" искам, поне нещо построи за българите. Орешарски фалира НЕК, предизвика огромна безработица и престъпност и му спряха първите еврофондове по околна среда.
7
6
 
15
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААААА.... преди 10 години
..ЗНАЧИ НЕМА ДА ВЗИМАМЕ ЛИЦЕНЗИ --САМО ЩЕ СЕ СЪДИМЕ ЗА ПАРИ..ХА,ХА,ХААААААА......А , КАКЪВ ГО ВАДЕШЕ ОЛИГАРСКИ , ПРЕДИ ...ХА,ХА,ХАААААААА...ПРЕДИЗБОРНИ ПИНИЗИ.....ЗА *** !!!!!!!!!!!!!!!!!
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски краде от еврофондовете писле ГЕРБ саму виновни. Не спиране на средства а дълга наказателна процедъеа чака България не след дълго.
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любимото занимание на Боко Тиквата е да ходи да клепа България в Брюксел. По-паметливите сигурно се сещат, че той така и дойде на власт.