"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"

Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО
Обновена: 12 апр 2014 17:32 | 12 апр 2014 17:32, Елка Василева
235
"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"
Андерс Фог Расмусен. Снимка: БТА

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.

Той защити тезата си от своята публикация в британския вестник „Телеграф”, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

Още по темата

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.

Той не даде конкретна информация за плановете на Алианса за евентуално увеличаване на военното присъствие в България. „В момента сме в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До абракадарбаЕй ***, ние всичко друго но не сме славяни и никога не сме били. Славянската *** е предимно със кестеняви коси и светли очи, но 90% от нас изобщо не са такива, ние сме чернокоси и със черни/кафяви очи. Най-голямата лъжа измислена от комунистите, е че славяните били претопили българите, а всъщност е точно обратното. Ние нямаме абсолютно нищо общо със русия - нямаме общо минало нито общ произход. ГЕНЕТИЧНИТЕ ИЗЛЕДВАНИЯ НИКОГА НЕ ГРЕШАТ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СКРИЕ ИСТИНАТА!!!
34
9
 
3
 
! Отговори
Бългaрин преди 10 години
*** THE RUSIA, GOD BLES NATO! Великa мощ е НAТО, рускa гaз пикaят руските ***!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички видяхме, че НЕ РУСИЯ започна този процес!
32
1
 
14
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 10 години
Цяла седмица не спах, защото се притеснявах този *** каква оценка ще ни даде, до каква степен сме си отворили дупето за НАТО. Аз и не предполагах, че ако не беше НАТО до сега да сме станали съветска , ох сбърках Руска република. Какво да се прави амнезия! Те горките, НАТО не искали да обкръжават Русия, но тя самата ги принуждавала. Време е да копаме укрития като албанците. Бе тези от НАТО и от ЕС съвсем изперкаха, щом забравиха за правата на лявата резба и се втурнаха да озаптяват Русия.
31
1
 
20
 
! Отговори
за смях си преди 10 години
"Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл, коментира Расмусен."Тоя *** ли е. Едва ли не ни каза, че ако не сме били в НАТО Русия щяла да ни нападне. Абе ние да не сме толкоз кухи като европейските ти слушатели. Русия не се била опитвала да влияе във военен смисъл ХАХАХА. Затваряй си устата Расмунс.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 30Ей мухъл нещaстен ти живял си в aмерикa. Свободнa е aмa дръг път. Ти си ебaти простия пич. Не пиши нaрочно дивотии aми сежобрaзовaй и пиши от опит. Aмерикa в моментa точно е поне 50 пъти по НЕсвободнa от Бългaрия. Aмa от къде дa го знaеш с тоз промит мозък. Тукa местнкте сa нещaстни aмa нямaт избор....ние понетукa може дa се върнем....имa къде. A те висят по 2 чaсa в трaфик и духaт супaтa. Не ми говори зa свободa ....тук е сaмо пaри, но не и свободa.
29
22
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Престанете да дезинформите нормалния свят, че ние българите обичаме русия. Напротив ние българите мразим нашата "освободителка" и искаме САЩ да ни помогне да изгоним руската *** извън страната веднъж завинаги. Ние активно настояваме 10.11.1989г да стане национален празник в България и да бъде записан като "Дата за освобождение на България от руско робство" и да се демонтира паметника на цар освободител и да се замени с паметник на Роналд Рейгън, нашият освободител от руското иго.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яхвех Не споменавай напразно разни имена !!:)))Равина ти го е смукал на бармицвата А може и да му е трепнала ръката и да ти е клъцнал повече
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Расмусен има поглед на психично болен, маниак някакъв, няма ли кой да го освидетелства, явно на запад е стандарт...а като гледам и у нас се прокрадват подобни стандарти!
26
1
 
2
 
! Отговори
яхве преди 10 години
До Анонименне съм шмак а Бер Лазар а знаеш главния равин какво прави на 8 мия ден,.Василювден
25
3
 
36
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
МАХАИ СЕ ОТ СТРАНАТА НИ ДОЛЕН АМЕРИКАНЕЦ! ТОВА ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА Е ВАШ АГЕНТ И ОЩЕ НЯКОЛКО ПРОДАЖНИ ГЕНЕРАЛИ,МИНИСТРИ И ПАРТИИНИ ЛИДЕРИ ТЪРГУВАТ С СУВЕРЕНИТЕТА НА РОДИНАТА НИ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ НАРОДА Е СЪГЛАСЕН С ТЯХНИТЕ ПРОДАЖНИ ДЕИНОСТИ. АКО ИМАМЕ БРАТСКИ НАРОД ,ТОИ НЕ Е АМЕРИКАНСКИЯТ А РУСКИЯТ НАРОД. НЕ НИ ВЪВЛИЧАИТЕ В ВАШИТЕ АГРЕСИВНИ НАМЕРЕНИЯ СРЕЩУ РУСИЯ.
24
32
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Да живее свободна Америка!!! Долу робската русия!!!
23
1
 
19
 
! Отговори
слънчеви градини преди 10 години
Да да да,присъединявам се и аз колко добре звучи прокълНАТО
22
26
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Glory, glory USA !!! Thank you so much for setting us free from the deadly russian communist yoke!!! Bulgaria & USA together for the Eternity!!! България, САЩ и Израел завинаги заедно!!!
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, колко добре звучи прокълНАТО!
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
влияние на техия език означаваробство...Нашите хубавци да кажат колкомилиона внасяме в нато годишно
19
1
 
25
 
! Отговори
мо6е преди 10 години
Крадеца вика дръжте крадеца,Расмунсен всички тв та в бг- то са евреиски,защо евреино не обвиниш раса та си замонопола
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента сме под тяхно влияние и не искатда пуснат кравата България руснака да ядои...вашта майка колонизаторска подемократически де
17
46
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Долу русия!!! Ние българите обичаваме САЩ!!!
16
0
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
"...може да видите Русия,която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации,а също и масмедии които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение."Това определение идеално приляга на организациите на г-н Сорос и подобните му! Крадеца вика:Дръжте крадеца!Ех,педеРасмусен,яко се оплете в лъжи!