Започва борба откъде ще мине "Южен поток", видя Стойнев

"Проектът е важен за България, но той е за Европа, да се възползваме"
Обновена: 7 май 2014 16:57 | 7 май 2014 16:56,
91
Започва борба откъде ще мине "Южен поток", видя Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Започва борба откъде ще мине "Южен поток", каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той поясни, че след като австрийската OMV е подписала директен договор за доставки с "Газпром", това може да накърни интересите на други участници в проекта.

"Ние се намираме в една изключително благоприятна позиция, защото проектът е важен за България, но той не е за България, а за Европа и ние трябва да се възползваме от този факт", допълни още министърът.

Още по темата
За проекта правителството няма да даде "една стотинка", но ще бъдат създадени работни места и ползи за бизнеса. Затова и той не бива да бъде оставян с лека ръка, коментира Стойнев.

Работим за сигурни доставки на природен газ и то на добра цена, допълни още Драгомир Стойнев и обясни, че през юни започват строителните дейности по изграждането на морската част на "Южен поток", сочен от правителството като един източниците на диверсификация, както и носещ сигурност за доставките на природен газ.

Що се отнася до цената на газа за съжаление идеята на енергийния комисар Гюнтер Йотингер за единни цени на суровината от Русия за всички държави от ЕС не може да бъде реализирана, допълни още министърът.

Трите електроразпределителни дружества са изрядни към Националната електрическа компания, но все още не са възстановени милионите, заради които държавната компания подаде оплакване в енергийния регулатор, съобщи още Стойнев.

"Водят се преговори между НЕК и конкретни електроразпределителни дружества. Споразумение може да бъде постигнато, може и да не бъде", обясни той и отказа да коментира ще има ли отнети лицензи.

По отношение на цените на електричеството министърът обясни, че се водят преговори с "две централи", за предоговаряне на дългосрочните условия по договорите им, защото клаузите са много неизгодни за страната.

Подобни преговори с ВЕИ-централи обаче не се водят, категоричен беше Стойнев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Както се зае най-голямият енергиен център не само в България, но и на Балканите е АЕЦ "Козлодуй". Знае се също и, че там се намира най-бедният регион в Европа. Това са реалностите, които са създадени благодарение на "Парията" на същия този фъфляк, който като на комсомолско събрание дава обещание, че за "Южен поток" "правителството няма да даде "една стотинка" ", "но ще бъдат създадене работни места" !
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DO 26 EI ZNAE6 LI KYV FRAKING STE TI TEGLQ TYI STE FRAKINGOVAM 4E NE MOJE6 SEDNA CQLA SEDMICA
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До потокОтговора е много ***. Защо направиха преврата в Киев и вкараха Украйна в гражданска война? За да спре транзита през Украйна. НямаЮжен поток. Северния обаче работи на пълна пара. От кеде ще получава газ централна Европа? Ами през Германия. Таксите за транзит ще ги прибира 4-тия Райх.
24
6
 
10
 
! Отговори
поток преди 10 години
А защо Южен поток е като трън в очите на ЕС, и САЩ ? За да ни дупчат земята и да ни тровят с шистов газ ли ? Не мерси !!
23
7
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Тая винарка колко още тъпотии ще натвори? За да свалят тока с 5 лева създадоха такова напрежение, че като експлоадира цените ще скочат с 50%. Понеже като изпокрадоха бюджета и не мога да закърпи от ЕРПата реши на съд да ги дава, а сега били изрядни. Южния поток и да мине у нас единствено ще се облажат политиците от подкупи и комисионни. Нито БГ фирми ще го строят, нито газта ще поевтине и със стотинка. Само локуми разтяга некадърника смотан.
22
7
 
8
 
! Отговори
15 преди 10 години
Тръбите няма да са наши а на руснаците, приготвили са яка сметка за това колко ще струват т.е. за да си ги изплатим ще почакаме 15 години и тогава ще получаваме пари от транзита. Иначе цената за нас ще е 499 долара за кубик. Заради тази голяма полза то този проект ще ни забранят да си добиваме собствен газ от Черно море и от фракинг.Докато сме живи ще ни щавят руснаците защото имаме продажни управници.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТръбаСтанишеф дойде на власт и продаде тръбите ! :))))
20
3
 
7
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Това не е ли онова кадето останаха само бетонените блокчета ? :)))))))))))))
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Бълагрия не участва в ЮЖЕН ПОТОК или ако той не мине през БГ, пригответе са за тройни сметки за газ следващата зима. Но тогава да не се сърдите на Стойнев. Сърдете се на себе си.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Боко Тиквата за вас, като не сте доволни от Стойнев. Той ще ви оправи - токът с 80% нагоре, газът с 90%. Така де, да има да лапат приятелчетата от ВЕИ-мафията и Златев. Щото Боко падна на сантасе и има да му връща едни пари.
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още ли не сте разбрали, че Южен Поток и АЕЦ Белене са невъзможни проекти
16
5
 
14
 
! Отговори
ГАЗ преди 10 години
OMV е сключила договор с Русия за Южен поток, и тръбата сигурно ще отива до Австрия.Защо ли те не се съобразяват с брюкселските Зелки ? Защото бизнеса си е бизнес, и хората не искат да губят.
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави бяха анализаторите като наричаха проекта ЮЖЕН ПОТОП - едва сега разбрах, че не става дума за газопровод, а план за нахлуване в Украйна от военнолюбците в москва.
14
6
 
12
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Голяма борба се води за Южен ПОТОП - на България. Дъждовните потопи ни стигат.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1Току що ми се обади султана на Бруней, прочел колко е умен и мъдър другаря Стойнефф и поиска е-мейл или телефон за връзка.Дай координати, помагай!Иска да го назначи в съвета на мъдреците.Проблема е че ако се окаже че не е мъдър и умен съветника, султана му реже главата!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не верьте, что жители Славянска - за Россию, за террористов. Это неправда. Те люди, которые ходят по улице с оружием в руках, это местные отбросы: наркоманы и алкоголики, порядочных людей среди них нет", - рассказал мужчина.Он также подтвердил информацию о том, что в городе находятся чеченцы. При этом, по его словам, на блокпостах они общаются между собой жестами на языке немых.
11
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не иска да си има работа с путинската диктатура.
10
9
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Наистина ли не сте разбрал какви ще се ползите за България. Повече от просто е. Първото, което е цената на газа за битови потребители ще падне поне с 25-30%. Или ви се струва малко. Може би вие герберастите искате да падне със 100%, ама няма как да стане просто. Хората, които я доставят по веригата не работят без заплати.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румънците потриват ръце.Няма никакъв проблем тръбите да минат през тях.Друг, лош вариант е неевропейска Турция, после Гърция... но *** в България са готови и на този вариант, само и само да не е през България.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този стойнев защо не вземе да каже какви са ползите за България от изграждането на "Южен Поток" след нахлуването на руски войски в Украйна. И за децата е ясно, че параметрите на проекта са се променили след започването на войната между Русия и Украйна.