Започва борба откъде ще мине "Южен поток", видя Стойнев

"Проектът е важен за България, но той е за Европа, да се възползваме"
Обновена: 7 май 2014 16:57 | 7 май 2014 16:56,
91
Започва борба откъде ще мине "Южен поток", видя Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Започва борба откъде ще мине "Южен поток", каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той поясни, че след като австрийската OMV е подписала директен договор за доставки с "Газпром", това може да накърни интересите на други участници в проекта.

"Ние се намираме в една изключително благоприятна позиция, защото проектът е важен за България, но той не е за България, а за Европа и ние трябва да се възползваме от този факт", допълни още министърът.

Още по темата
За проекта правителството няма да даде "една стотинка", но ще бъдат създадени работни места и ползи за бизнеса. Затова и той не бива да бъде оставян с лека ръка, коментира Стойнев.

Работим за сигурни доставки на природен газ и то на добра цена, допълни още Драгомир Стойнев и обясни, че през юни започват строителните дейности по изграждането на морската част на "Южен поток", сочен от правителството като един източниците на диверсификация, както и носещ сигурност за доставките на природен газ.

Що се отнася до цената на газа за съжаление идеята на енергийния комисар Гюнтер Йотингер за единни цени на суровината от Русия за всички държави от ЕС не може да бъде реализирана, допълни още министърът.

Трите електроразпределителни дружества са изрядни към Националната електрическа компания, но все още не са възстановени милионите, заради които държавната компания подаде оплакване в енергийния регулатор, съобщи още Стойнев.

"Водят се преговори между НЕК и конкретни електроразпределителни дружества. Споразумение може да бъде постигнато, може и да не бъде", обясни той и отказа да коментира ще има ли отнети лицензи.

По отношение на цените на електричеството министърът обясни, че се водят преговори с "две централи", за предоговаряне на дългосрочните условия по договорите им, защото клаузите са много неизгодни за страната.

Подобни преговори с ВЕИ-централи обаче не се водят, категоричен беше Стойнев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
Айде стига с тия геребастки кух доводи - 3лв - 3.Важното е че е надолу - по-добре 3 надолу, отколкото 50 нагоре !Кой друг е намалявал тока за последните 25 години ?
6
8
 
6
 
! Отговори
до петичката преди 10 години
А ти да не си ходил на митинг на Станишев, та се радваш за тия 5%? Сигурно и за 3-те лева увеличение на пенсиите ще споменеш. А за вдигането на депутатските заплати със близо 600 лева нещо да кажеш?
5
6
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Как разбрахте, че неодобрението е 90% ?Боко Тиквата ли ви каза, одобреният, който за 3 години вдигна 4 пъти цената на тока.А Стойнев макар и със скромнните 5% все пак я намали.
4
9
 
5
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Абсолютно некомпетентен човек. Докога ще имаме такива овчедушни министри. На всички важни отрасли - бабалюги начело. Повтарят като високоговорители директивите на Запада и Изтока. Как няма да се роди един държавник, който да отстоява интересите на България? Стойнев отива в Щатите - нареждат му да строим американски реактор, веднага се съгласява. Отива в Брюксел - там му нареждат да мрънка срещу Южен Поток. После от Москва му казват да укроти топката. Докога в този кръговрат?
3
7
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Дневния ред на Стойнев тотално се разминава с този на нас българите.
2
10
 
11
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Толкова е мъдър,че има има само 90% неодобрение от народа, и отделно не е свършил работа за 2 лева откакто е на поста...червени *** поне не изглеждайте толкова явни в своите писания(глупости) !
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев макар и доста млад е мъдър политик. Жалко че не беше министър преди 1-2 правителства. Нямаше сега да сме в тази каша.