Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов

"Аз се боря за премиер, да правя политика в България"
Обновена: 9 май 2014 22:35 | 9 май 2014 18:10, Анисия Иванова
212
Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че е договорил документите за проекта "Южен поток" да се подпишат със спазването на всички европейски процедури, „така както се пише по книга“. Той заяви това в интервю за "Фокус", след като по-рано днес обяви, че партията му внася вот на недоверие към кабинета заради проблемите в енергетиката и проваления проект "Южен  поток".

„Аз отидох в Брюксел, говорих си с ръководството, обясних им, дадоха ми окей. Сега да го бях подписал. Това още преди една година. Да са минали процедурите, европейски направени, обявени в европейски вестник, прозрачни за обслужваща банка, за финансиране, за строителство, за доставка на тръби, за компресори, за всичко. Вече да се работи. Неслучайно оценката за въздействие на околната среда ние я направихме за осем месеца, за да може да се работи“, обясни бившият премиер.

Вече 15 дни ГЕРБ иска информация и изпраща група депутати в НЕК за това какви са задълженията в енергетиката. До този момент ни се отказва отговор, коментира още Борисов.

Според него умишленото задържане на цената на тока довежда до фалит държавните дружества, а в следствие на това българските данъкоплатци ще трябва да платят всичко.  „И затова внесохме вот на недоверие, за да може с този вот да разберем истинските задължения поне, защото министерството отказва да ги даде на депутатите, а по Конституция са длъжни“, обясни Борисов.

Още по темата
Лидерът на опозицията смята, че НЕК вече е във фалит, „те ги фалират умишлено с поддържането цената на тока“.  „Неслучайно всичко прехвърлят за след изборите: ЕРП-тата – след изборите, цената на тока – след изборите“, допълни лидерът на ГЕРБ. 

Той припомни, че именно ГЕРБ са свалили първоначално цената на газа с 20%, махнали са посредниците - трима, по доставката на газ и той е заявил на Путин, че проектът „Южен поток” е много изгоден за България, „но да ги проведем по европейските процедури, за да не ни се смеят след това или да ни сочат, че сме направили нещо не като хората“.

"Това беше и моят план – подписваш, че български газ може да тече по "Южен поток", защото европейските правила са да може и трети, не само двете страни - България и Русия, а и трети. Пишем ние, че добит в България газ може да минава по "Южен поток" и го подписваме. Защитил съм си националния интерес, започваме да взимаме такси и си прекарваме след две-три години и нашия газ. Затова Путин дойде в София и се прегръщахме и целувахме, защото имаме ясно разписано какво да правим. Аз съм защитил моя интерес, той е защитил неговия. Какво му е изгодното на Путин от това, че Орешарски прави заварка? Какво му е изгодното? И в същото време Брюксел му дръпна договора и каза: „Не, този не разбира. Той не може”. Направи си пиар със заварката, сега – приберете тръбите, скрийте всичко, когато ви кажем, тогава ще правите",  каза Борисов и "прати" Орешарски  да "открие някой ресторант във Виетнам, че не е откривал нищо". 

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев е готов за дебат с водача на Коалиция за България Сергей Станишев, който бяга от дебат, защото знае, че ще блесне некомпетентността му по европейските въпроси, смята още Борисов.

По думите му Станишев би искал дебат с него, но водачът е Дончев, а не Борисов. "Аз се боря за премиер, аз се боря, за да правя политика в България", обясни той.

По отношение на предизборните клипове Борисов каза, че в клиповете на ДПС има стил, за разлика от тези на БСП. „ДПС в това отношение пак показват по-голям квалитет от БСП – те отчитат построените магистрали, отчитат, че за големите градове метрото, „Южната дъга”, зали – всичко това е важно, но казват, че искат инфраструктура и до малките градчета, и до малките села и махали. И ние искаме, но когато аз заварих София без метро, без „Южната дъга”, столица в Европа без спортна зала, бях длъжен първо да направя в големите градове, където живеят по 2 милиона, по 1 милион души - Пловдив, Варна, Бургас. Разбира се, ако имахме втори мандат, щяхме да отидем и в по-малките населени места, където и там сме се опитвали да правим, но факт е, че те го отчитат. А какво прави Станишев? Най-голямото падение на БСП. Разни фехтовачи се боцкат, някакви си удрят круши, други шах играят. Това е падение на БСП”, убеден е той.

На въпрос за това, че Лютви Местан води кампанията на турски език, независимо че е приет изрично текст в закона, Борисов каза, че хората могат да си говорят на език, на който се разбират.

"И кой колкото повече езици знае, може да си общува с повече различни хора, националности. Да, ние приехме такъв закон, Местан сигурно ще бъде глобен. За мен това не е проблем кой на какъв език говори. Проблемът е какво говори”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
изб преди 9 години
"На въпрос за това, че Лютви Местан води кампанията на турски език, независимо че е приет изрично текст в закона, Борисов каза, че хората могат да си говорят на език, на който се разбират." Не-е-е, това не мога да го приема.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква тролска воня се носи из нета .Не и знам ивъв офиса на Моника така смърди?
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че се опитват Троловета цялата мизерия на българите да я прехвърлят на ГЕРБ, това са опорните точки и е ясно на всеки който може да мисли с главата си .Само не мога да разбера защо хвърлят толкова усилия да оплюят Б.Б. , а не да кажат какво свършиха тия крадливи и некадърни *** за последната година.Освен нови дългове и заробване на България за близките поне 10 год , друго не се сещам.
133
2
 
1
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
Vaprosa e v tova , 4e kakvoto be6e postignal Borisov , ot zabaviane i protakane , i izmami , to se razpilia , i sega vse Borisov im e vinoven . Kade biaha kogato kazkave 4e vednaga , nezabavno triabva da se deistva ?
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ibreeeeeeeeeeeeeeee kratuno kradliva ibreeeeeeeeeeeeeeeeeee ako moje pak da se varnesh na vlast a lelelelleleleleelelele tejkomu na naroda dano nikoga pove4e ama nikoga pove4e MUTRITE da ne vijdat upravlenieto na darjavata ina4e ............................
131
3
 
4
 
! Отговори
Българе преди 9 години
Тиква куха! Каквото ти си договорил се разпадна или ти го открадна! Дано изгниеш в затвора!
130
2
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Обзалагам се, че ние сме играли образа на Винету - тежкарски ***.
129
2
 
5
 
! Отговори
Бойко Ангелов преди 9 години
Всичките му договорки са по книгата "Винету".
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко,стига им се обяснява,стягай си гащите,взимаи власта,и тоя път с малко повече мисъл за мизерията в която живеем,уроците си ги научи,така че много работа те чака
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договорихме "Южен поток" като по книга, категоричен е Борисов -И книгата е ВИНЕТУ
126
0
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
Гласуваш за ГЕРБ,управлява те БСП.Избора е твой.ГЕРБ,Атака и БСП - слуги на Путин и Кремъл.
125
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги ,точен и ясен.Евала ти Бойко!Разби ги!
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E tapunger tisi tolko tap she i imeto si nemojesh da napishesh kamoli neshto kato iujen potok da razpisvash TAPQNARRRRRRRRRRR S GOLQMA GLAVA
123
2
 
7
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Били му дали му "окей"?!?!?!?!?! ***, Ганьоооо, кой те вкара в политиката, Ганьооооо?!?!?!
122
3
 
7
 
! Отговори
До Б.Б преди 9 години
Така договори Южен поток,също като Белене.Поради простотията ти,сега плащаме милиони за обещетения.
121
5
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
Другари за пореден път ще го духате и на тези избори.Хубавото е че свикнахте.
120
6
 
12
 
! Отговори
хихи преди 9 години
Бившият премиер, който подписа договора за Южен поток в Москва и който подари /от умиление може би/ пале на Путин сега ще внася вот срещу собственият си подпис. За такъв може само една дума да се каже - ***.
119
7
 
13
 
! Отговори
TrollTerminator преди 9 години
Г-н Мутротиквеник онзи ден разправяте как руския газ бил скъп а сега се хвалите как Южен поток бил по книга? Айде стига! "Аз се боря за премиер, да правя политика в България" Видяхме каква политика правиш - идиотска! А Томи Дончев не ми го хвали истински дървен философ в буквалния смисъл и с такова образование! Смешни изказвания и смешно пъчене!
118
6
 
7
 
! Отговори
забележка! преди 9 години
До дядо ГрозСпоред собствените му признания не е прочел "Винету" цялата. Чел е донякъде и е заспал
117
7
 
8
 
! Отговори
малка тиквичка преди 9 години
Той не може да пише, а написал всичко по книга.Викат го от прокуратурата на разпит, той го разбира като беседване.Девет години чакаме да построи завод за отпадъци, едва сега нещо се раздвижи-само хвалбите му са големи. Ходил в Брюксел, само се оригва и пърди. А ако имаше акъл Белене щеше да е готово и нямаше да провокира криза в България. ***...