5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна

Социолог: Задължителното гласуване ще вкара популистките партии в парламента
Обновена: 9 юни 2014 15:33 | 9 юни 2014 15:31,
67
5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна
Живко Георгиев, Снимка: Bulgaria On Air

Социологът Живко Георгиев се обяви категорично против идеята за задължително гласуване, лансирана миналата седмица от лидера на БСП Сергей Станишев. Това е гражданско право и не е редно да се превърне във задължение. Най-честно е това да се избере с референдум, заяви той пред Bulgaria On Air.

В Европа задължителното гласуване е въведено, за да се утвърдят позициите на водещите политически сили, докато при нас може да се получи объркване и да спечелят популистките партии, посочи експертът.

Според него има почти пълен консенсус около това, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Дали ще е през септември, или декември – значение няма, важно е да са предсрочни и да се мине през процедурата на избори. Така правителството ще е легитимно, смята социологът.

Живко Георгиев коментира, че при предсрочни избори 5-6 са партиите, които имат шанс да влязат в парламента. Според него дори за ГЕРБ ще бъде много трудно да съберат резултат, достатъчен за самостоятелно управление, затова според него със сигурност ще има коалиции.

Експертът не смята, че ще има вариант ГЕРБ и ДПС да се окажат партньори в бъдеща управляваща форма, но изрази увереност, че БСП ще бъдат в опозицията дълго време.

Вчера се убедихме, че няма значение кой управлява. Видяхме, че след като ни посетиха 3-ма депутати от една Велика сила,  дневният ред на обществото се пренареди, заяви Живко Георгиев по повод посещението на американски сенатори в България, след което премиерът Орешарски вчера обяви, че спира строежа на „Южен поток“ .

Да не се заблуждаваме, ние не сме суверенна държава, отсече той.

Относно ситуацията в БСП след слабия резултат на евровота, социологът коментира, че от партията показват, че са попаднали в огромен дефицит на морална и интелектуална неадекватност, което няма как да не се трансформира в губещо поведение. 

След такива избори единствената смислена реакция е оставка на ръководството, а ние от 15 дни наблюдаваме как се търси външна причина за загубата. Нищо няма да се случи на пленума утре, те са много добре режисирани, посочи ескпертът.

Целия разговор със социолога Живко Георгиев вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Бо/Стан преди 9 години
До Анонименсъгласен,но.........и на доказанокухите тикви до 65 г.!
56
1
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Социолог: Задължителното гласуване ще вкара популистките партии в парламента. Живкооооо , Живко ами сегашните какви са бе платена мастио, ако си изпълняваха обещанията щеше да се борим с Люксембург и Норвегия по стандарт, и да ти кажа че ОЩЕ ПОМНЯ първия лозунг на ДПС - ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ШВЕЙЦАРИЯ НЯ БАЛКАНИТЕ, ами направи си я един Доган за него, така че ЧИБА ОТТУК ПЛАТЕНИ ***, много важно кой щял да влезе, щом бат Сали може - всички могат. ,НЕ СЕ ПОКАЗВАЙТЕ ВИЕ /СОЦИОЛОЗИТЕ/
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
43,Тези, които са над 65 г., през първата половина на живота си - по хубавата половина (!), са сърбали попарата на социализма. Онези от тях, които имат мозък да мислят, никога няма да подкрепят комунистите, нито техните дъщерни партии, нито сателитните им политически организации.
54
1
 
3
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 9 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ НИКАКВИ МАНИПУЛАТИВНИ СОЦИОЛОЗИ,АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ КОГАТО ГЛАСУВАНЕТО Е МАЖОРИТАРНО,КОГАТО СЕ МАХНАТ СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ И СЕ МАХНЕ ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТИТЕ
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИЕ ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ ЧЕ ИМА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ ?ВСИЧКО Е РЕЖИСИРАНО ! НЕ Е ВЪЗМОЖНО В 19ЧИ ! Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА АКО НЕ Е НАГ КАК Е ВЪЗМОЖНО В 19ч. КОГАТО ПРИКЛЮЧВА ИЗБОРНИЯТ ДЕН И ВСЕ ОЩЕ НЯКЪДЕ ГЛАСУВАТ ЗАКЪСНЕЛИ, ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИЙ ЗАПОЧВАТ ДА ДАВАТ ОФИЦИАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ,ТОВА АКО НЕ Е МАНИПУЛИРАНЕ НЕЗНАМ КОЕ Е !КОГА ПРЕБРОИХА БЮЛЕТИНИТЕ?КОГА ЗАНЕСОХА ПРОТОКОЛИТЕ?КОГА ГИ СМЕТНАХА ?А НИЕ ИМ ВЯРВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ !ПАРТИЙТЕ СА НАЙ ВРЕДНОТО НЕЩО В БЪЛГАРИЯ ! ПИЯВИЦИ !
52
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 9 години
Уф , пак ли "социолози"....не се ли усетиха, че никой не им вярва вече.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо не пишете че този е от ГАЛЪП! Които се *** напоследък.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не разбирам как може да се правят такива твърид прогнози след пълния крах на социолозите и след изборанта мъ гла в момента.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябав да се забрани на хора без средно образование да гласуват. Трябав също да се забарин на хора без висше образование и поне 25 годин да стават депутати, евродепутати, министри или да заемат каквиот и да е държавни постове.
48
0
 
4
 
! Отговори
акуд преди 9 години
к00лицията зависи от Българите докато те не гласуват всяка партия ще трябва да се навежда на дпс и по този начин ще ни харчат данъците за не обрзованите роми
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лъжа и измама - и атака и нФСб ще бъдат ответи при задължителон гласуване, а Герб си набира скорост и без негодали ББц е популстак е мноог рано да се каже - коменатриет сле поне две-три години
46
1
 
2
 
! Отговори
Подлизурка на БСП преди 9 години
Защо давате материали на подобни подлизурки.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... republikata E GENOZZID srestu VSSICHKI BALGARI, ne samo srestu tiurkoGOVORASTITE BALGARI, a MNOGO POVECHE srestu slovoGOVORASTITE BALGARI, koito ssa Dali 500-600 000 /500-600 HILADI / ZZERTVI za 50-60 godini REPUBLIKANSSKO ROBSSTVO, unistozzavani v STOTIZZI LAGERI, ZATVORI i PSSIHIATRICHNI KLINIKI ot republikansskite UBIIZZI, PRESSTUPNIZZI i KRADZZI... ZZarstvo Balgaria i Tarnovsskata Konsstituzzia, GERBA 1930 godina, NAZZIONALNIAT HIMN '' SHumi Maritza'' i NAZZIONALNIAT PRAZDNIK 22 SSeptemvri-DENAT na NEZAVISSIMOSSTTA SSa EDINSSTVENO ZAKONNITE ZZENNOSSTI za VSSICHKI BALGARI... republikat
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н, Измислен Социолог, популистките партии и сега са в парламента, така че една повече или по-малко няма никакво значение.
43
0
 
3
 
! Отговори
Кой да гласува? преди 9 години
Вижте сега - най-младите хайде да не гласуват - нямат опит. Възрастните също да не гласуват - не знам защо. Но и тези на средна възраст също не трябва да гласуват - или са си продали гласа или избират поредния спасител на България, т.е. избират пак мафията.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се забрани на тези под 35 години да гласуват - съвсем очевидно е, че са прекаленомлади и още нямат достатъчно акъл.
41
0
 
3
 
! Отговори
345 преди 9 години
Някои на 65 години , че и повече работят и внасят данъци на равно с останалите , как да ги лишим от глас .
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се забрани на неграмотните и възрастните над 65 години да гласуват, а на всички други задължително гласуване!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хайде уточнете се. Когато ГЕРБ предложи задължително гласуване всички бяха "за". Сега като го предлага Серго сме против. Нема такава държава. В крайна сметка какво искаме?
38
10
 
2
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Който не гласува за БСП да си даде всички пари до стотинка за лекарства и да го заровят като куче.