Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Икономист: Схемата с одържавяването на "Креди Агрикол" е удачна
Обновена: 14 юли 2014 14:19 | 14 юли 2014 10:15,
334
Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос
Снимка: Reuters, архив

Ако не бъдат спасени всички депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), въпреки че това беше обещано, може да настане непредвидим хаос. Това е логиката зад предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на "Креди Агрикол" и отнемането на лиценза на КТБ, коментира в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Още по темата
Ако всеки почне да прави сметка как да разхвърля парите в различните банки и как да се търси нова банка, може да се окаже, че ще бъдат засегнати други банки, които може би нямат никакви проблеми, обясни Богданов.

Според него негативният момент в едно решение за покриване на всички депозити от държавата е, че на практика се показва, че „няма отговорност и последствия за решения, които всеки сам е взимал, знаейки, че носи някакъв риск“.

Като цяло обаче сред решенията, които трябва да бъдат обсъждани от политиците, няма някое, което да е добро. Ситуацията е такава, че се избира само между лоши решения, смята Богданов.

„Когато една банка е в такова състояние, решенията, които трябва да се вземат, са все лоши. Ако просто бъде помагано на банката без оглед какво е правено вътре в нея и как е била управлявана – това е лошо. Ако след всички обещания на политици и БНБ тя бъде затворена по съвсем друг начин, отколкото беше обещано, това също е лошо. Ако се налеят значителни публични средства – пак е лошо“, обясни икономистът.

Богданов коментира, че схемата с одържавяването на "Креди Агрикол" е удачна, защото така държавните пари ще бъдат насочени към институция, за чието управление вече ще отговаря финансовият министър.

„Това е много по-добре, отколкото да се вкарат 1-2 млрд. публични средства в частна банка, за която е станало ясно, че не се управлява добре. В този случай имаме поемане на персонална отговорност от тези, които „спасяват“ ситуацията и залагат името си“, коментира Богданов.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
51
 
! Отговори
Пфффф преди 9 години
Гаранционният фонд е предвиден за депозити до 100 000 евро. Не виждам защо данъкоплатците трябва да поемат тежестта на влоговете на хора, които са ги набутали във финансова пирамида!!! Да се извади списък кой колко пари има в КТБ над 100к, за да не се окаже че са кухи фирми!!! Утре ако изгърми друга банка, от къде ще върнат парите на хората, като похарчим фонда за незаконно одържавяване на КТБ??? Това ще се окаже кражбата на новата "Демокрация"...
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По стар комунистически обичай започва да се изгражда образа на врага! А етническо напрежение ще настъпили?
1
1
 
50
 
! Отговори
хаха преди 9 години
някой лапна 3,5 милиарда и сега робите ще ги плащат