Любопитният случай с атаката срещу българска банка

Списание "Форбс" за казуса с КТБ и въпросите без отговор
Обновена: 13 юли 2014 14:29 | 13 юли 2014 13:15, Александър Попов
73
Любопитният случай с атаката срещу българска банка
Снимка: Reuters

В статия под заглавие "Любопитният случай с атаката срещу българската банка" американското списание "Форбс" разказва на сайта си за скандала около Корпоративната търговска банка.

След изреждане на фактите и събитията в текста се подчертава, че в изявлението си БНБ отправя обвинение в измама към Цветан Василев заради това, че ден преди поставянето на банката под държавен надзор от трезора й са изнесени близо 206 милиона лева (вкл. в равностойност евро) в брой и предадени на трети лица срещу разписка. От БНБ осъзнават, че нейният надзор по случая не е бил адекватен, но ръководството на централната банка хвърля отговорността върху един от подуправителите, който се занимава с банковия надзор.

Всички членове в управителния съвет на БНБ бяха обявени за невинни, а това не вещае добро за банковия надзор в България, се казва в публикацията.

В статията се подчертава, че пренасянето на такова количество пари в брой е изключително събитие поради техния физически обем.

Още по темата
Със сигурност някой трябва да е забелязал камионите с левове и евро, напускащи банката ден преди рухването й. И тук нещата са доста мътни, посочва авторката Франсис Копола.

Тя припомня, че ударът срещу КТБ е започнал със скандала между Василев и главния вложител в банката Делян Пеевски, който е изтеглил от нея авоарите си, и пита: Пеевски не може да бъде обвинен в обира на банката, но искам да знам защо той си е изтеглил авоарите? Каква информация е предизвикала неговото решение и откъде е получил тази информация?

Според авторката има и друга още по-мрачна възможност - да се окаже вярно твърдението на Василев, че това е кампания с цел умишленото му дискредитиране. Тогава ще излезе, че не става дума само за измама и корупция, а за сложна политическа игра на българските олихарси с участието на банката, нейни служители, а може би и БНБ като пионки в играта. Победителят печели контрол върху финансовата система и вероятно върху правителството на България, а победените свършват в затвора, в изгнание или в гробищата, предполага Франсис Копола, но все пак отбелязва, че може би е прекалила с гледането на сериала "Играта на троновете".

Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. И нямаме понятие каква е причината за удара по Първа инвестиционна банка. Знаем само, че БНБ обвинява "неизвестен извършител" в опит за дестабилизиране на банковата система, вероятно по политически причини.

Арестувани бяха дребни фигури и разследването със сигурност ще продължи, но дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, завършва материалът на сп. "Форбс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ФорбсКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
6
 
! Отговори
Геро преди 9 години
След като обществото не се надигна да утрепе с камъни шефа на БНБ, който трябва да контролира и организира банковия надзор, а оня ми говори глупости по ТВ и няма никви последствия....Да си харчат парите с кеф и да са живи и здрави тия дет са ги гепили. Халал да са им.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕКСКЛУЗИВНО В BULGARIA NEWS: ПРОСЛОВУТИТЕ 205 МИЛИОНА НЕ СА БИЛИ ИЗНЕСЕНИ, А ВНЕСЕНИ
54
2
 
4
 
! Отговори
ха,ха преди 9 години
Мооля ?? Пеевски си изтеглил авоарите? Че той има само кредити и цялата постановка е за да си изтрие кредитите и да не ги връща
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не арестуват още Цветан Василев още, ами служителите нали той им е наредил без негона заповед нищо няма как да стане???
52
3
 
34
 
! Отговори
Сиана преди 9 години
Ясно е, вижда се, че държавата върви към разпад, но проблемът е колко време ще трае тази агония, защото е непоносима!! Банки, фалити, мутри.....въобще не ме интересуват вече, един и същи цирк гледам 25 години! Поне да му бяха сменили номерата!! Интересува ме колко дълго народът ще го гледа безучастно и ще се оставя да го подмятат от партия на партия!! Закрийте този цирк!
51
2
 
6
 
! Отговори
splav преди 9 години
realiziraha si plana s uspeh :(izbutvat ot uma na bg narod referendumite na svetlinni godini v badestetopuskat dimki, sluhove v bg mediite non stopbg medii sa orajie za masovo porazyavane na bg narod (belite robi na evropa)
50
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как мислите този дворец в Швейцария на Станишев с какви пари е купен. Браво, познахте с откраднатите от банката.
49
2
 
21
 
! Отговори
театро преди 9 години
Голем смех!Обвинението за чувалите паднало! Четете морето.нет или бг. нЮз!Ами аз,като проста баба от Долно Нагорнище откога казвам,че камерите трябва да покажат! май се "съфирясаха', много стана- и кредитни досиета няма, да кажат и "записи няма"- не върви! Сега ще "преформулират 'Обвинението! Май и Цв.Василев мълчи- да не е МОСКОВСКА таз банка и да се страхува от снайперисти.. И Станишев изчезна'....Ама ПАРИТЕ ДЕКА СА? Голямо замотаване! Да ДОЙДАТ от ЕВРОПА за КОНТРОЛ,ОДИТ и РАЗСЛЕДВАНЕ на ЛЪЖИ
48
14
 
18
 
! Отговори
дон преди 9 години
Бойко защо вкара в тази банка сметките на почти всички държавни предприятия ведомства и учреждения и то в нарушение на закона.Сега се прави на невинна девицаКак ще узакони 5 милиарда евро от Катар които ги печата в Пловдив.Цялата политическа върхушка знае но се правят на ударени.Ако печаташе долари тога американците щяха да му видят сметката.Ц. Василев в момента е като герой и защо не смеят да го закачат.. Като проговори какво ще стане с Доган , Борисов , Станишев и политическа гнилоч
47
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно драги сънародници. Накрая ще се окаже, че шефовете на БКП-БСП са обрали и фалирали банките. Те си знаят номерата от1997г. През 1944 г. обираха мандрите , сега банките.
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо либерастко и безконтрлно няма в България.Има перфектен контрол но е от наши хора за наши хора.Пробвай ти да направиш нещо навъпреки пък да видим няма ли контрол
45
3
 
33
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Искам затвор за хората заблуждаващи обществото за стабилността на КТБ и по тоя начин загубили средства като 97г.Нали същите тези искаха затвор за тези които разпространяват заблуда за състоянието на някоя банка.
44
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме Европейски банков и съдебен надзор. Спешно да се приме и Закон за фалита на физически лица!
43
3
 
23
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
НЕ ЗНАМ ЗА ВАС, НО ЗНАМ ЕДНО - В ТАЯ ДУПКА ДАЖЕ ДЕТО ВЕ4Е И ДЪРЖАВА НЕ Е, ВИНОВНИ НЯМА НИКОГА И ВИНАГИ ЖЕРТВАТА ПЛАЩА МАСРАФА НАКРАЯ! СЪДА Е НА БАТКО, БРАТКО, КАК, ЛЕЛЯ, СТРИНА И ВУЙЧА, ТАКА 4Е ОТ ТАМ ПОМОЩ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ!!! НИЕ СМЕ ПО-БЕТЕР ОТ БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА И РОДОВО-ПЛЕМЕННИТЕ МАХАЛИ ИЗ АФРИКА И АЗИЯ!!! ТОЯ СЦЕНАРИИ С БАНКИТЕ СЕ РАЗИГРАВА НА ВСЕКИ 10 ГОДИНИ ГОРЕ-ДОЛУ И ЕДИН НАКАЗАН НЯМА, А НАРОДА ПЛАЩА КАТО ЛУД! МЪДРИ ИЗЛЯЗОХА МАЙ САМО ТИЯ ДЕТО СИ БИХА ШУТА ОТ ТУК
42
8
 
15
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Проклятието на България са БКП-БСП-ДПС . Тези престъпни партии когато са на власт започва да властва беззаконието. Всеки ден убийства, кражби, катастрофи и разбира се специалитета на комунистите-фалиране на банките и ограбване спестяванията на хората. Как не го разбраха 80 % от тъпите пенсионери, които още си мечтаят за ТКЗС-тата и гласуват като зомбирани за тази престъпна партия.
41
2
 
9
 
! Отговори
pet преди 9 години
Ако се окаже че не били компютри, а компоти?Какво ще стане с България след изкове за оклеветяване?
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, бе, български политик ще се заиграва с банката на Путин.. Вие луди ли сте, какви сте?
39
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялото театро, драги ми смехурковци, е за да се обявят едни заеми на едни другари за "лоши" и да се сконтират. А с парите на данъкоплатците да се покрие дупката. Щото нали с тия заеми се купуваха табаци, купуваха се телекоми, купуваха се вестници, купуваха се телевизии, правеха се лъскави студия, плащаха се скъпи предавания, изграждаха се Lafki, финансира се една нова "партия", спонсорира се един нов "политик" с прякор на употребен презерватив, купуваха се гласове на изборите и т.н. и т.н.
38
3
 
21
 
! Отговори
dp преди 9 години
Ами прокуратурата смени плочата след като са прочели статията във Форбс - изглежда никойне е видял камионите, а кражбата трябва да бъде узаконена.То няма *един* в БГ който да не е под контрола на съветската мафия, какви банки какъвнадзор каква прокуратура.Дайте си парите на булгаристанбанк и чакайте после да намерите нещо там.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокуратурата промени обвинението си, че парите на КТБ са изнесени за един ден в чували. Според новото обвинение банката е източвана три години - от 2011 г. до 2014 г. По другите сайтове вече я има новината.

Спонсорирани публикации