При смешните доходи минималната заплата трябва да расте

Може спокойно да бъде 400 лева, смята Христосков
Обновена: 28 авг 2014 16:44 | 28 авг 2014 09:50,
94
При смешните доходи минималната заплата трябва да расте
Снимка: архив, Булфото

В момента минималната работна заплата в страната спокойно може да бъде 400 лева без това да доведе до сътресения за икономиката. Това каза министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в интервю за bTV.

Той смята, че минималното възнаграждение трябва да нараства, защото по думите му доходите в България са смешни.

„Естествено, че трябва минималната работна заплата да се увеличава при тези смешни доходи. Докога ще се насърчава от работодателите плащането под масата”, попита министърът.

Още по темата
Според Христосков не е нормално работодателите постоянно да повтарят, че ако минималната заплата се увеличи, това ще доведе до понижаване на заетостта и разширяване на сивия сектор. Резултатите от повишението на минималната заплата в последните години не показват това, каза министърът. И допълни, че борбата със сивия сектор е работа на Националната агенция по приходите.

Йордан Христосков отново повтори, че е привърженик на това минималното възнаграждение да нараства по определени правила във връзка с производителността на труда, издръжката на живота, линията на бедност. „Трябва да има някакви правила, а не политиците да определят минималната заплата”, категоричен е той.


По темата за увеличението на осигурителните вноски вицепремиерът каза, че това е ”слух без основание”. Той обясни, че става въпрос за направени разчети от Националния осигурителен институт по настояване на министъра на труда за това с колко би трябвало да се увеличат осигуровките, за да се постигне баланс на приходи и разходи в системата на общественото осигуряване.

Разчетите на НОИ са показали необходимост от увеличение със 7,7 процентни пункта. Христосков уточни, че „никога никой не е мислил, че това ще бъде увеличението” и то ще бъде направено веднага. „Работодателите нададоха този вой, излишен смешен плач”, посочи Христосков.

Той коментира, че евентуално биха постъпили предложения за увеличение на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта за Фонд „Пенсии” и Фонд „Безработица”.

Той подчерта, че е помолил социалните партньори по браншове да постигнат споразумения за минималните прагове за 2015 година, за да не се стига до административно увеличение от страна на министъра. „Няма по- хубаво от постигането на споразумение, това е най-демократичният начин, защото в последните години се наблюдава тенденция за умишлено непостигане на съгласие”, каза министърът.

Христосков допълни, че вече трета година умишлено не се постига съгласие, за да останат старите приходи в определени сектори. Той обаче уточни, че точно в тях производителността на труда се увеличава. И даде пример със сектора производство на тютюневи изделия, където само за една година производителността на труда е нараснала с 33 процента.

„Умишленото задържане на праговете води до това да се дискредитира договарянето”, каза министърът на труда.

Относно обсъждането на нарастването на пенсионната възраст той каза, че решението ще е на Консултативния съвет по осигурителната система. Христосков отново заяви позицията си, че е „за” автоматични механизми или увеличение, съобразено с нарастване на продължителността на живота.

Той обаче разкри, че нарастването на възрастта за пенсиониране няма да е с една година, както се предлагаше, или с четири месеца, а с толкова, колкото покаже статистиката.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не гласувам за БСП обаче не дай БОЖЕ пак да дойде на власт ГЕРБ а и както виждаме май повечето българи са на моето мнение ББ капацитета в икономиката тръби и настоява за заем от 6000000000 и се питам колко ли от тия парички ще влязат по негова сметка ,и се питам още с колко ще му се увеличи богатството в иначе "фалиралата"България която той геройски иска да спасява АЙДЕ НЕМА НУЖДА или най-малкото ако все пак е той да има жестока преса от хората ,не може втори път 4 години със замразени доходи
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рекета към бизнеса май е на път отново да стане факт. Тея служебни *** освен с посготовка на избори с друго ме трябва еа се занимават. Сега искат от 1 октомври да увеличат тока, 4 дни преди Герб да дойдат на власт, за да не ги изгони пак с камъни народа!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ти и такива като тебе КЕНЕФОЧИСТАЧИ ми дават пълно основание да си мечтая тук да се засели друг народ,ЗАЩОТО КЕНЕФОЧИСТАЧО И ТИ СИ СЕ РОДИЛ В "***"ОТ НЯКОЯ КЕНЕФКА,НА КОЯТО НЯКОЙ КЕНЕФЕЦ И ГО Е ТУРИЛ ТА СИ СЕ ПРЪКНАЛО ТИ ***,а и да знаеш в "***"роден винаги ще си останеш кенеФджия а иначе друг народ тук би направил рай,но зобмираните кенеФци знаят само чужди *** да мият
51
3
 
6
 
! Отговори
демократ до 54 преди 9 години
Трябва да спреш хапчетата може да ти пробутват психотронни вещества та не можеш да разсъждаваш.Кой крадна пенсионите фондове натрупани до 89г.Къде са доларите на хората работили в Либия и Коми и други държави?И най-важното .Как забогатяха червените милионери!?!?!Младите бяга в демократична западна Европа не в ком.Куба.И защо ли.*** са навързани като свински черва и точно те с агентите на ДС създадоха червената мафия.От тях бягат младите защото *** са си феодалите по места и в цетъ
50
0
 
11
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Христосков вдигането на минималната заплата е вдигане на всички данъци, намалете помощите за неграмотните малцинства НИТО ще ги издържам, НИТО ще им плащам тока през зимата.......следващия път ще има майдана или по нашески ще има кютек на мекдана
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Австралиец, това че е вярно, вярно е, но като държавата се доопразни, и Турция я анексира, и твоите и моите роднини бъдат ***, забулени и задължени да пеят Корана по 5 пъти на ден, как ще се почувстваш? Как ще им помогнеш? Как ще покажеш на децата си къде си пораснал и си станал човекът, който си, ако от дома ти не е останало нищо? Орелът може и да остава орел, но поколението му стават австралийци, американци и т.н.И те вече няма да имат твоята версия на света, няма да ти бъдат продължение
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм бивш учен с признание от Западна Европа чието име седи под вече одобрени с номер разработки в областа на информационите технологии, с магистърска степен в ИТ и успешна кариера. В БГ зимах повече от депутат но пак се махнах от тоя кенеФАко мислиш че съм богат ела тук да видиш богаташи. Нямат стигане, всяка финансова година ми е все по-добра но за тях също. Нямат стигане? Колкото и $$$$ да правя и яхта ще си зема. Но не съм тук само за пари а и заради лайф стайла ;)Поздрави от Сидни
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами ако някога сте живял извън този *** ще забележите че колкото по далеч от тоя *** толкова по добър става животаНе знам що така но е факт.Преди живях в западна европа сега от няколко години живея в Сидни което е още по далеч и от Америка и затова сме 4-та година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, островипоздрави Сидни Ав$$тралия
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колкото по далеч от *** толкова по добър става живота.Не знам що така но факт!За успяващи хората като мен Терминал 1 беше достатъченЗа посредствените хора направиха Терминал 2Терминал 3 ли чакаш?Виж Орела- напуска страната и отива където си поиска и се връща когато си поиска, и винаги остава Орел където и да отидеА врабците са закотвен цял живот на едно мястоНякой ден Орела умира но само веднъж докато врабеца си умира всеки денПоздрави от Сидни Ав$$тралия
45
3
 
3
 
! Отговори
от същото място преди 9 години
ЗАПОВЯДАЙТЕТази новина е бонус от мен:dnes.bg/world/2014/05/10/avstraliia-nai-dobrata-strana-za-jiveene.224996,3
44
5
 
7
 
! Отговори
до демократ 37 преди 9 години
Другарю ***, защо не си вземаш хапчетата преди да пишеш?. Точно твойте любимци " дъртите ***" ТАКОВАХА майката на България и принудиха много хора да напуснат родината.
43
0
 
8
 
! Отговори
me преди 9 години
А като отидеш в големите търговски вериги, и виждаш едни отчаяни майки, с по 2 продукта в количката, които се чудят как да изкарат месеца. Някой тях мисли ли ги? С минималната заплата не са обвързани само заплатите на администрацията, а на всички държавни и квази-държавни служители, + на всички в сивия сектор, които в момента крият осигуровките си, и които ще трябва да започнат да плащат поне малко от тях. Какво лошо има в това? Защо аз си плащам всички осиг. + данъци на мизерна заплата,а те не?
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
невероятно НО ФАКТ -ЗА ПЪРВИ ПЪТ МИНИСТЪР КАЗВА ИСТИНАТА А ИМЕННО"НИСКАТА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА СТИМУЛИРА ДАВАНЕ ПАРИ ПОД МАСАТА"ТОЧНО ТАКА,разликите допреди 2009г.достигаха и до 5ПЪТИ,ПЕТ ПЪТИ от официалната на която се осигуряват и истинската която получават.сега е може-би доста по-малка разликата но пак я има и е масово особено в секторите с "най-ниски заплати"туризъм и строителство,играят го комбина "бизнесмени"и работници после реват заради ниски пенсии...на майките им
41
1
 
5
 
! Отговори
me преди 9 години
Аз съм каквото съм, и ми харесва, засега. А съветите на Борисов са ми през онази работа. Той нали не е месар, а е минимум милионер. И тия пари си ги е изкарал с акъл и образование и много кютек.Но исках да кажа едно последно нещо. Забележете, как при първата добра идея, всички заповаме да се делим. На държавни работници, квази-държавни (аз съм такава, социалните също), и на частния сектор. И всеки дърпа към себе си без да помисли, че ако има повече пари в обръщение и неговата заплата ще расте!
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 46 На калпав комунист - все Костов му пречи.... Какви пенсии е свалил бе, главоч? Пое страта със 3$ средна пенсия и я остави със 50$ средна пенсия. При всичките му други грешки, но точно пенсионерите няма от какво да ревът, точно от Костов. Първи той ви даде 13та пенсия, единствения дал и 14та. Като не можете да оцените това - ХАК да ви е тиквата- гърчете се неговите високи пенсии!
39
4
 
6
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трябва да се изгонят руските монополи от България.Но отношението на властта е направило така, че българските пенсионери да издържат руските пенсионери, тъй като руските фирми монополисти и колонизатори имат задължение да издържа руския пенсионен фонд. Излиза, че българският пенсионер с 200-те си лв. пенсия издържа руския пенсионер, който е с 1000 евро месечен доход. И после се чудим защо хората живеят зле, защо са бедни. Как няма да са бедни, като всяка една стотинка излиза в чужбина
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До meстани месар или овчар, както съветваше Борисов.
37
0
 
9
 
! Отговори
ме преди 9 години
Може ли една чистачка без никакво образование, един продавач в някоя търговска верига, да вземат колкото 1 учител, учен или училищен психолог, 2х един социален работник? Не знам колко взимат редовите полицаи и пожарникари, но едва ли е много повече. Изобщо, давате ли си сметка, че най-важните работи в държавата, от които всички зависим физически, са заплатени обидно малко? Повтарям 370лв заплата?! Това като го чух, и не можех да повярвам. Един продавач в квартален магазин взима повече!
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинТвоите доходи може и да са били високи, но любимеца ти Костов резна двойно пенсиите. Два пъти ги резна. Пенсия от 200лв стана 100. Този човек е най-вредния за България. Той съсипа цялата икономика. Сега ми излиза поредния чиновник и обяснява как трябва да се вдигат още данъците. Ами то пари има, но се крадат на поразия. Не коментирам армията от нищо правещи чиновници, политици, *** и подобни, които трябва да ги издържаме. Е не става така.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чия заплата се базира на минималната работна? Само на държавните служители, които взимат 2,3 или 5 минимални. Така че, защо ще се увеличава тази заплата, като за мен (данъкоплатеца и платеца на осигуровки) това ще доведе само до повече разходи? И втори въпрос - защо същите държавни служители не си плащат осигуровките сами, като всички останали работещи?