При смешните доходи минималната заплата трябва да расте

Може спокойно да бъде 400 лева, смята Христосков
Обновена: 28 авг 2014 16:44 | 28 авг 2014 09:50,
94
При смешните доходи минималната заплата трябва да расте
Снимка: архив, Булфото

В момента минималната работна заплата в страната спокойно може да бъде 400 лева без това да доведе до сътресения за икономиката. Това каза министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в интервю за bTV.

Той смята, че минималното възнаграждение трябва да нараства, защото по думите му доходите в България са смешни.

„Естествено, че трябва минималната работна заплата да се увеличава при тези смешни доходи. Докога ще се насърчава от работодателите плащането под масата”, попита министърът.

Още по темата
Според Христосков не е нормално работодателите постоянно да повтарят, че ако минималната заплата се увеличи, това ще доведе до понижаване на заетостта и разширяване на сивия сектор. Резултатите от повишението на минималната заплата в последните години не показват това, каза министърът. И допълни, че борбата със сивия сектор е работа на Националната агенция по приходите.

Йордан Христосков отново повтори, че е привърженик на това минималното възнаграждение да нараства по определени правила във връзка с производителността на труда, издръжката на живота, линията на бедност. „Трябва да има някакви правила, а не политиците да определят минималната заплата”, категоричен е той.


По темата за увеличението на осигурителните вноски вицепремиерът каза, че това е ”слух без основание”. Той обясни, че става въпрос за направени разчети от Националния осигурителен институт по настояване на министъра на труда за това с колко би трябвало да се увеличат осигуровките, за да се постигне баланс на приходи и разходи в системата на общественото осигуряване.

Разчетите на НОИ са показали необходимост от увеличение със 7,7 процентни пункта. Христосков уточни, че „никога никой не е мислил, че това ще бъде увеличението” и то ще бъде направено веднага. „Работодателите нададоха този вой, излишен смешен плач”, посочи Христосков.

Той коментира, че евентуално биха постъпили предложения за увеличение на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта за Фонд „Пенсии” и Фонд „Безработица”.

Той подчерта, че е помолил социалните партньори по браншове да постигнат споразумения за минималните прагове за 2015 година, за да не се стига до административно увеличение от страна на министъра. „Няма по- хубаво от постигането на споразумение, това е най-демократичният начин, защото в последните години се наблюдава тенденция за умишлено непостигане на съгласие”, каза министърът.

Христосков допълни, че вече трета година умишлено не се постига съгласие, за да останат старите приходи в определени сектори. Той обаче уточни, че точно в тях производителността на труда се увеличава. И даде пример със сектора производство на тютюневи изделия, където само за една година производителността на труда е нараснала с 33 процента.

„Умишленото задържане на праговете води до това да се дискредитира договарянето”, каза министърът на труда.

Относно обсъждането на нарастването на пенсионната възраст той каза, че решението ще е на Консултативния съвет по осигурителната система. Христосков отново заяви позицията си, че е „за” автоматични механизми или увеличение, съобразено с нарастване на продължителността на живота.

Той обаче разкри, че нарастването на възрастта за пенсиониране няма да е с една година, както се предлагаше, или с четири месеца, а с толкова, колкото покаже статистиката.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
me преди 9 години
Да не говорим, че какво значи "да си ги изработиш". Аз самата не знаех, но отдели от социалните работници, обикалят по цел ден на адреси, отговарят на стотици сигнали, работят с рискови групи хора. Тези хора вършат обществено-полезна работа, също като лекарите, полицаите, пожарникарите. Тия ли хора не си изработват парите?Или мнозинството мениждърчета, които какво точно правят, поне аз не знам. И получават средна заплата 1000лв и им е малко. Може ли един държавен работник да взима 1/2 от 1 месар
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакистИ като се събуди, какво?Пръстите в контакта, чаршафа в г*за и си мислиш, че криеш Самарското знаме...
32
0
 
4
 
! Отговори
бизнесдaмa преди 9 години
И повече мож3 спокойни дa бъд3
31
3
 
6
 
! Отговори
25 г младеж преди 9 години
Ако стажа за пенсиониране се вдигне до 85г възраст ще взимате двойни пенсии.
30
4
 
12
 
! Отговори
@doc преди 9 години
Тия глупости с изработването - на някой друг. В момента в България се работи около средно-европейската производителност и като работни дни, и като качество. Тези пари са ИЗРБОТЕНИ! Това че ни плащат м'у 1/2 и 1/5 от средно-европейските заплати, значи че на практика чуждите работодатели ограбват българската държава с разликата в заплатите, под формата на дънъци и осигуровки.А като искаш да си купиш вносен продук, се бъркаш за европейската му стойност.Така че това с изработването просто не е вярно
29
3
 
9
 
! Отговори
Докога!!! преди 9 години
Докато в РАЗДУТАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ получават в пъти повече, от тези които ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ нищо няма да се случи!!!! В момента в БЪЛГАРИЯ цел на всички е да седнат на държавната софра, но нито един от тях НЕ Е ДАЛ И ЕДИН ЛЕВ за ДЪРЖАВАТА и ИКОНОМИКАТА!!!!! Аман от РЕКЕТИРАЩИ ХРАНТУТНИЦИ даващи безмислени съвети на съсипана и неработеща икономика!!! Можем да се сравняваме с ЕС само на високопарни думи и претенции, но ГОЛЯМАТА разлика в доходите идва и от ГОЛЯМАТА ИКОНОМИКА!!!!!
28
8
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Изберете Атака и заплата 1000лв МРЗ и МП -500лв
27
8
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трябва агентите(пенсионери) на ДС-КГБ да бъдат лишени от българска пенсия.Да си я търсят при ***.На руснаците са служели не на България.А в момента взимат тавана .За какви заслуги?
26
3
 
9
 
! Отговори
doc преди 9 години
До meМила, нали за да получаваш, трябва да го изработиш? Само с административно вдигане на заплати икономика не се прави. Правят се нови дългове. И фалит на държават след време.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може и не е справедливо един висшист да взема толкова, колкото взема този със средно обрзование. Разликата трябва да е двойна, за да има стимул за образование.
24
5
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Най-накрая някой да го каже. Минималната заплата трябва да расте! И това е факт. Не може заплатата на социалните работници, с изискване за висше образование, да е 370лв! Това не е заплата, това е стипендия! Каква пенсия ще взимат тия хора? 100лв?! Минималната заплата трябва да се вдигне, за да се вдигнат всички останали заплати, за да може хората най-накрая да имат пари да харчат и да връщат в икономиката. Без това, ще виждаме стагнацията, която виждаме в момента. Доходите ни са обидно ниски!
23
1
 
10
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
До :един българин. Ами вземи и прочети вестник Демокрация.Виж и изказванията на другаря Костов.По отношение на политиката на доходите ВСИЧКИ правителства я водеха в посока разтваряне на ножицата м/у доходите и цените ,в полза на цените. И затова сме където сме. В АФРИКА. Бели РОБИ.ь
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама тогава ще стане повече от средната и ще трябва да плащат повече от 400.
21
0
 
16
 
! Отговори
doc преди 9 години
Увеличаване на заплатите се прави с държавна политика за подобряване на бизнес климата. Ако има добър бизнес - има и добри заплати. Увеличаването на МРЗ цели единствено и само да напълни продънения бюджет на НОИ. Това ще е за сметка на работника, особено на тези около МРЗ, тъй като средствата отделени за неговото възнаграждение ще ги изсмуква държавата.А бюджета на НОИ е продънен, не защото вноските са малки, а защото много се краде под формата на какви ли не привилегии за военни, *** и др.
20
1
 
23
 
! Отговори
ТЪП преди 9 години
Минималната заплата за незавършилите осми клас ще задмине пенсията на човека с две висши образования.
19
0
 
20
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Пенсионната система е една каца, от която бъркат тези, които ни е...а м....а и ни карат да работим до гроб! Съгласен съм да плащам по-висока вноска в случай, че като си направя осигурителния стаж, ще мога спокойно да се пенсионирам без да ми броят годините! Ще плащам, ако се ограничи ранното пенсиониране - не може да плащаш 20 години осигуровки, а после да ми получаваш пенсия, за която нямаш принос в осигурителната система! Ще плащам, когато се спре да се краде от пенсионния фонд!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинДа,някои частници,особено тези,които са близки до властта,но истинските частници,тези,които наистина се опитват да работят къда са?На днешно време просперира само бизнесът,който печели обществените поръчки ,а те отиват само при определени фирми
17
5
 
13
 
! Отговори
Харалампит преди 9 години
Политиците приказват тези неща защото все още се надяват, че някой ще им повярва и ще гласува за тях. Трябва да си луд да дадеш на някой 20 лева да ти прекопае лозето, след като е навит да го направи и за 10 лева. Другата причина е следната, като се вдигне минималната работна заплата скачат и осигуровките и дефакто така държавата прибира от всички повече пари. После къде отиват е дуг въпроса, но със сигурност на пенсионерите дават само стотинки. Затова ревете...
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato sme tolkowa umni i kompetetni Balgarte, zashto vinagi sme bezrabotni opliovani ot ostanalite Darjavi? Uj nai drevniq narod bogata istoriq chestnost gostopriemstvo i tnt..Nito edna civilizovana Darjava neshte neshte da investira v Balgariq! Zashto vinagi nqkoi ni e vinoven? Ei tam da ide informaciqta....
15
4
 
13
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
Замразените доходи са специалитет на СДС и Ив.Костов." -България е привлекателна за ИНВЕСТИЦИИ с евтина и образована работна ръка" Какви офшорни инвеститори дойдоха ,вече видяхме. От образованиеето остана едно -"Оооо" И сме по еВтини и от заплатите в Нова Гвинея. Така че да грабваме СОПИТЕ .