Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан

"ДПС не преяжда с власт, а я предоставя"
Обновена: 12 сеп 2014 14:07 | 12 сеп 2014 10:08, Анисия Иванова
93
Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан
Лютви Местан. Снимка БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите партии да спрат със заклинанията, че след парламентарните избори коалиция няма да има. В интервю пред вестник „Стандарт“ той е категоричен, че вотът е този, който определя партньорите във властта, а не емоциите и партийните щения. Според него реформите, които са нужни на страната, не са по силите на една партия и той призовава политическите партии да дадат на следващия кабинет толеранс не "традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни".

Той смята, че в България се греши, като се противопоставят еднопартийно и коалиционно управление в отношение добро към зло.

"Истината е доста по-различна - Европа и светът познават както много успешни, така и неуспешни еднопартийни управления и обратното - има примери за успешни и за неуспешни коалиции“, казва той и и дава за пример успешното еднопартийно управление на Тачър и Блеър.

Според Местан това е въпрос на политическа компетентност, на управленска грамотност, на можене. Той допълва, че ДПС не крие предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който движението би било част от управлението, а защото предвид на тежките предизвикателства пред страната това е по-работещата формула на властта.

Обвиненията в публичното пространство, че ДПС преяжда с власт, Местан определя като „клише“. По думите му партията "предоставя власт“.

„ДПС имаше трима министри в кабинета "Орешарски" с 18-членен състав. Направете усилие да съпоставите аритметическото съотношение 84 спрямо 36 депутати на двете подкрепящи политически сили спрямо 3 от 18 и ще се окаже, че ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. При зам.-министрите и областните управители съотношението е още по-тежко дебалансирано в полза на БСП. Не разбирам смешния им плач. Полезно е първом да се вгледаме в себе си, когато анализираме собствените си успехи и неудачи“, анализира лидерът на движението.

Той прави и характеристика на избирателите на ДПС и по думите му те са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познавали несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика.

„Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само, когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло“, смята той.

За изпитото кафе в Кърджали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той смята, че коментарите около него още веднъж показват колко тежко е дефектирала политическата култура у нас.

Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява, че лидерът на ГЕРБ е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало.

„Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство“, обобщава Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
11
 
! Отговори
CS преди 9 години
DPS i BSP srihanaha Bulgariq za 24 godini prehod .Tumora DPS v komplekt s BSP nakaraha 2 miliona bulgari da napusnat stranata .Iskat da obezludqt BG i turcite da zavzemat ujnata 4ast ..
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Еха само един закон за образователен ценз и задължително гласуване и много уверени и смели политици вече не ще бъдат толкова уверени и смели в изказванията си.Толкова ли е много"Съгласен съм с вас. За съжаление нито една партия с шансове да влязат в парламента няма интерес за такова едно решение. Преразпределянето на "негласувалите" им върши чудесна работа. А що се отнася до образователния ценз, тези който са за тази идея автоматично се обвиняват в расизъм и че Европата нямало да одобри.
8
1
 
19
 
! Отговори
gost преди 9 години
Тоя е толкова нагъл, колкото Доган не е бил.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еха само един закон за образователен ценз и задължително гласуване и много уверени и смели политици вече не ще бъдат толкова уверени и смели в изказванията си.Толкова ли е много
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бостан с тикви,голям кеф
5
2
 
27
 
! Отговори
Мони преди 9 години
ДПС е престъпен синдикат, замаскиран като партия и действащ като мафиотска корпорация. С право някои ги наричат проклятието на България.
4
2
 
20
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
ДПС е партия на мафията.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
демек, като изключим управлението на герб, дпс винаги е решавало кой и как да управлява! май е истина! и затова така реват срещу бойко, защото не ги слушка!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С други думи казва: Да спрем и с клетвите на Тиквата, че няма да се коалира с нас.
1
6
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
МАРШ В АНАДОЛА *** ***..*** НА ТУРЦИЯ..