ГЕРБ и Патриотите - без краен резултат, но значително сближени

ПФ се съгласи да подпише споразумение за участие в управление
Обновена: 16 окт 2014 22:54 | 16 окт 2014 17:57, Камелия Цветанова
228
ГЕРБ и Патриотите - без краен резултат, но значително сближени
Снимка: БТА

Патриотичният фронт е съгласен да подпише с ГЕРБ споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, както и да има валидност цял мандат. Това съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ след продължили над четири часа и половина преговори между двете формации.

Това означава, че вероятно ПФ и ГЕРБ ще имат втори кръг на консултации.

Още по темата
След тази среща излизаме със значително сближаване, но без краен резултат, обобщи след края й Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Националистите признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание, които ще подкрепи.

Оказа се, че въпреки че и ПФ е коалиция, лидерите й са успели да убедят преговорния екип на ГЕРБ, че при тях правилата са ясни, за разлика от Реформаторите, за които оценката след вчерашната среща беше, че не са надежден партньор, защото не се знае кой взима решенията.

„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха, за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова.

По думите й представителите на ПФ много държат на съдържанието на програмата, която ще има кабинетът, и настояват следващите кадрови назначения в министерствата да бъдат съобразени както с качествата на кандидатите, така и с характеристики, които ще им позволяват да изпълнят съвместната програма.

По време на срещата националистите са декларирали, че не приемат за партньор само ДПС и то не заради избирателите му, а заради модела на управление, в който се е превърнало - една корпорация, която се възползва от своите властови позиции.  Според Валери Симеонов обаче и партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, е неприемлива, защото той е бил член на ДПС.

Въпреки че от ПФ са готови да управляват с ГЕРБ, те имат различия по четири и от ключови политики.

Вижданията на двете формации не са еднакви по отношение на бюджетната и данъчна рамка, защото ГЕРБ настоява да се запази плоският данък.

„Това е една много важна тема и политика и смятам, че те ще разгледат аргументите, които им предоставихме за нашите виждания, и бихме могли да чуем от тях дали са готови да отстъпят от някои свои виждания в тази сфера и да се съобразят с нашите“, обясни Менда Стоянова.

Другата проблемна тема е енергетиката и то в и частта по какъв начин да се финансира санирането на панелните жилища.

Третата тема е НЗОК, защото ГЕРБ предвижда няколко последователни стъпки, а от ПФ искат да се създадат няколко здравни каси. Четвъртата тема е пенсионната реформа.

„Тези теми са доста сериозни, така че оставаме на тях да дебатират и да излязат със становище дали могат да отстъпят от техните виждания, ако има втори кръг“, коментира Менда Стоянова.

Цецка Цачева от ГЕРБ също коментира, че има неща, от които партията не може да отстъпи, защото те й дават физиономията на партията.

Тя съобщи, че дори на днешната среща са били отклонени няколко теми, по които ПФ са искали да дебатират, но докато те не изразят позицията си по различията, които имат за четирите политики, това не е нужно.

На днешната среща не са обсъждани и кадрови въпроси.

Подкрепата на ПФ не е достатъчна за стабилно мнозинство, така че ГЕРБ продължава преговорите и с останалите политически сили в 43-то Народно събрание, обясни Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров е един некадърник без никаква представа как се управлява партия и с нулеви познания по икономика. Навсякъде по света на такива клоуни им се присмиват по телевизионни шоупрограми и в цирка.
88
5
 
10
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 9 години
СЕГА УВЕРИХТЕ ЛИ СЕ КОЛКО Е БИЛ ПРАВ ВОЛЕН СИДЕРОВ? КАКТО ВПРОЧЕМ Е БИЛ ПРАВ ЗА ВСИЧКО! КАКВИ ""ПАТРИОТИ"" СА ТЕЗИ? КОИ СА- ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ВИНКЕЛА С ПОРНО КАНАЛИТЕ ОТ НФСБ, СЛАВИ БИНЕВ МУТРАТА СВОДНИК ОТ ГОРД И КАРАКАЧАНОВ С ПСЕВДОНИМА ОТ ДС АГЕНТ ИВАН ОТ ВМРО! ПРАВ БЕШЕ СИДЕРОВ- НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БУДА/НФСБ/
87
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любителите на белокосия лилипут най се пеняват защото са аут от всякакво управление. Нищо не зависи от тях и е възможно скоро време да се заемат с кирливата им партия и комунистическия вожд.
86
4
 
6
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
ДПС РАЗТУРИ КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ КЪДЕТО ИМАХА 120 ДЕПУТАТИ ПЛЮС НЯКОЛНО ОТЦЕПНИКА ОТ ГРОБ!ДПС ИСКА ДА Е С БОРИСОВ И ДНЕС БОРИСОВ КАЗА, ЧЕ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ САМОСТОЯТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ!
85
4
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Нали Сидеров беше луд?За пореден път се оправдават думите на Ботев, че свестните у нас считат за луди!!!Волен още миналата година ви каза, че НФСБ е маша на Борисов и ще им служи за осигуряване работата на новото правителство, ако изобщо не участва в него. Е какво стана???Пак ли беше прав Волен???
84
3
 
12
 
! Отговори
Бургазлия преди 9 години
Валери Симеонов Балевски използва Сидеров и партия Атака да се докопа на местните избори в Бургас и да влезе в общинския съвет,там същия разцепи групата на Атака и с Касабов започна да гласува заедно с групата на ГЕРБ,за награда гербаджии го издигнаха на поста председател на общинския съвет на Бургас,като такъв Симеонов-Балевски се сдоби без пари с глоям апетитен парцел на първа линия на морето и започна да копае в Бургас и да си прокарва незаконни трасета на кабеларката си по която пуска порно
83
6
 
6
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Преди да започнете да плюете дайте решениуе и тогава отричайте това което се предлага.Кажете по разумна коалиция в този парламент от ГЕРБ РБ и ПФ.Всичко друго ще е безпринципно с цел консумация на власт.Отрицанието на всичко води до анархия.А при едни нови избори ще спечелят ДПС и БСП защото другите хора няма да излязат да гласуват - това ли искате?
82
2
 
7
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Огромен брой проценти за преференция 9 на бюлетина 93-*** депутати влизат така но мутрата им била казала да се отказват и те го сторили, че ще им лъснат вишистите!
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атакуващите "националисти" : Атака и Патриотичен фронт са турци.
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4 ГОДИНИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КОЙТО СИ КРИЕ НОМЕНКЛАТУРНАТА ЕВРЕЙСКА ФАМИЛИЯ -БАЛЕВСКИ НЕ СПРЯ ДА ПЛЮЕ ПО АТАКА ,ЧЕ АТАКА БИЛИ ПОДКРЕПЯЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ И ЗАТОВА СИМЕОНОВ НАПУСНА АТАКА ,КАТО СЪЩИЯ ТОЗИ СИМЕОНОВ МНОГОКРАТНО ЗАЯВЯВАШЕ,ЧЕ БОРИСОВ Е ПРЕСТЪПНИК И МУТРА,А СИДЕРОВ СЕ БИЛ ПРОДАЛ НА ГЕРБ ,А СЕГА КАКВО СТАНА .ОЩЕ ЛИ ИМА НАЙВНИЦИ,ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ ЖИВОТА,ДА ВИ СВЕТНА НЕ ИЗБОРИ ,А ВСЕНАРОДЕН БУНТ С КАМЪНИТ И КОЛОВЕ И ЛИНЧУВАНИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ ЖИВОТА,
79
4
 
10
 
! Отговори
До В. Симеонов преди 9 години
Абе Симеонов, абе джанъм, за какъв *** стана ортак на Исмаилов ? Нали знаеш, че партията на Касим Дал и изцяло турска. В ДПС поне има 100-на българи , които са признали пралвилната им линия, за да не се таралянкат като безработни, а да товарят до като могат. Симеонов, от днес нататък ти вече нямаш избиратели. Довиждане аркадаш !
78
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКИСТ = потурчен русофил любител на психотропните вещества
77
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има само една партия - Партията на ЦРУ.. Само Атака е различна - затова яде дървото.
76
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бат'Бойко търси послушковци. Който е най-послушен ще получи някое и друго заместник-министърско място. А бат'Бойко ще реже ленти и ще ръси бисери от телевизионния екран. Тези, които се съгласят, да си припомнят какво стана с послушковеца Яни Янев и неговото РЗС.
75
2
 
7
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
До Срам за ПФ ! 105Браво!!!За съжаление голяма част от Българския народ е *** и невдява!!!!НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ КАТО ЦЯЛО НЕ Е ЛОШ НО Е МНОГО *** ТОВА ПОКАЗАХА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ!
74
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АТАКИСТ = АНТИБЪЛГАРИН
73
9
 
3
 
! Отговори
На Нож! преди 9 години
Няма по-големи родоотстъпници и предатели на България от Атака. Боли когато българи се турчеят и предават собствената си Родина. За потерията на Сидер Ага - КАНОНАДА ОТ БЪЛГАРСКИ ЧЕРЕШОВИ ТОПЧЕТА!
72
2
 
6
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Всички предатели ще лъснат!!!!
71
5
 
17
 
! Отговори
Срам за ПФ ! преди 9 години
Симеонов и Каракачанов ще бъдат наредени до Корман в НС. Ашколсун ! На ПФ това ще им първото и последното влизане в НС. Толкова мазни предатели като тях не сме имали до сега. Бареков и той се продаде. Първанов е на ред. Иначе СИК-РБ-ПФ със 126 депутати не могат да удържат до следващата пролет. Това е ясно. Вярно, ПФ са простовати хора, но не разбирам как може РБ да се продадат на една обикновена *** мутра ? Софийския районен съд призна мутрата за ***. Не изтривайте коментара ми.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха да видим сега по СКАТ ченгето В.Енчев дали ще попита своята аудитория съгласни ли са с това предателство.И да каже къде са допирните точки на българския патриотизъм и костовизма примерно.