Необлагаемият минимум пада, сменят го преференции за деца

Управляващите са против 400 лв. минимална заплата
24 ное 2014 21:42,
194
Необлагаемият минимум пада, сменят го преференции за деца
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ ще предложи отпадане на минималния необлагаем праг от догодина. За сметка на това управляващите ще внесат предложение за данъчни облекчения за родителите на деца. Новината обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пред „Дарик”. Тя обясни, че работният вариант на идеята предвижда облагаемият доход да се намалява с по 200 лева на дете годишно.

Още по темата
Минималният необлагаем праг беше въведен от кабинета на Пламен Орешарски. Той предвиждаше необлагаем минимум за хората, които получават доходи до минималната работна заплата. Според решенията на кабинета „Орешарски” платеният тази година данък върху минималните заплати да се възстанови в началото на 2015-та година. По предварителни разчети за това ще са нужни около 150 млн. лева, които трябва да бъдат заложени в бюджета за догодина, стана ясно от думите на Менда Стоянова.

Според депутатката въведеното от правителството на БСП и ДПС възстановяване на данъка на хората с минимални заплати е несправедливо и трудно за администриране. Затова  тази мярка трябва да бъде отменена. Шефката на бюджетната комисия обясни, че ще се търси подкрепа и от партньорите в парламента.

„Ние предлагаме замяната на този праг с преференции за деца”, обясни още депутатката. Тя допълни, че управляващите ще стимулират отговорното родителство. „Идеята е да има сума за едно, две или три деца, с която да бъде намаляван облагаемият доход на неговия родител и оттам - да получи по-малко данък за внасяне, т.е. една икономия от данък. Работен вариант - 200 лв. на дете", каза Стоянова.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия обясни и че тепърва ще се водят разговори за доходите през следващата година. Според нея обаче искането на КНСБ за 400 лева заплата е „много висок и рязък скок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ ТОТАЛНИ КРАДЦИ преди 9 години
МЕНДА СТОЯНОВА Е ПОРЕДНОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НАБЕДЕНА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ. КАТО ВИДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТИПА ИНСЕКТИ- "КАЛИНКИ ГЕРБ", КОИТО ОСВЕН ДА ЛАПАТ ЗДРАВО, А ДРУГИТЕ ДА *** И ЗАЩОТО ГОДИНА И ПОЛОВИНА БЯХА ДАЛЕЧЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА, СЕГА НАВАКСВАТ ЗА СМЕТКА НА НАЙ-БЕДНИТЕ, А ТОВА СА 80%ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ЗАЩО ВЪПРОСНАТА ПЛОВДИВСКА НЕКАДЪРНА *** НЕ СПРЕ ДА *** И РАЗБОГАТЯВА ЗА СОБСТВЕНА,А НЕ ЗА НАРОДНА СМЕТКА.
97
4
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Това е правилно решение, но за да бъде ефективно, това данъчно облекчение трябва да става при работодателя с изплащане на заплатата, а не всички да се редим на опашки в НАП в края на годината, за да подаваме данъчни декларации.
96
0
 
12
 
! Отговори
бай стою преди 9 години
Ако се продължава така, за българските богаташите страната ни че става не еврорай а български ад.ХРАНИ СИ ЖИВОТНИТЕ ДОБРЕ ЗА ДА ДАВАТ ДОБЪР ДОБИВ, НАТОРИ СИ НИВИТЕ ЗА ДА ИМА РЕКОЛТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЛКОЗ Е ПРОСТО, АМА ТЕ И ТОЛКОЗ АКЪЛ НЯМАТ
95
1
 
7
 
! Отговори
бай стою преди 9 години
крайно време е богаташите да си плащат данъците както трябва.
94
1
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 9 години
Синът ми е на 15 години, отличник. Отгледах го сама. Продължих работата си, когато той навърши 8 месеца и досега работя - без прекъсване. Детски добавки получавах само една година-с толкова ми помогна държавата.
93
0
 
25
 
! Отговори
Ива преди 9 години
До pesho200 лв на годишна база са 16,66 лв на месец или 1,66 лв на месец по-малко данък-ако мислят, че са някаква помощ, явно управниците съвсем са изгубили връзка с реалността в България.
92
0
 
24
 
! Отговори
Не се хабете преди 9 години
Облагаемият доход да се намалява с по 200 лв. на дете годишно. Само като си представя колко допълнителна работа ще се създаде - подаване на декларации, служебни бележки от фирмата, банката за сметката, чакането и губене на време просто не си заслужава за 20 лева. Прах в очите - да правим нещо пък макар било то и глупаво. Иначе мислят за народа и за децата. Дрън, Дрън!!!!!!!!!!
91
0
 
16
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Колко данък ще се спести с намаляването на годишният облагаем доход с цели ДВЕСТА лева?!Как ще се намалява? Ако ще е от работодател - работа за ТРЗ програмистите, ако ще са работниците - с подаването на ГДД ли ще става това удоволствие?! Освен това единият родител трябва да декларира, че той няма да се възползва от невижданата отстъпка, която му правите.Така ще го усложните, че възможно най-малко хора да го ползват.Важното е да се имитира дейност, другото са подробности!
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
облагаемият доход да се намалява с по 200 лева на дете годишно---------------------Данъкът е 20лв на дете годешно. То не си струва времето, което ще се изгуби за да се прекара това решение. Това е 1 кг луканка годишно повече на дете. Пълна подигравка. Трябва да ги съдим за ГЕНОЦИД и дискриминиране на собствения народ спрямо европейските народи!
89
0
 
2
 
! Отговори
zik преди 9 години
neoblagaem minimum 12000 ? za 12 meseca.
88
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
114 - колко роми работят ,че и да внасят даници? Напротив това ще е за първи път опит да се стимолират нормалните хора.
87
0
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Аз пък, съм против вашите заплати, поредната смяна на депутатски лимузини и ***, които всъщност сте. Или сте безкрайно ***, което не е далеч от исината, или сте най-крадливите ***, което си е истината. Националните предатели зазслужават големи мъки, преди да отпътуват в отвъдното. А вие не разбирате ли, че кавото сте си надробили, ще ви застигне, когато най-малко очаквате и си мислите, че всичко е сигурно. Да няма гладни!
86
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 9 години
Пълна глупост, що за смях?! За 20 лв на дете, просто нямам думи! Ако се намалява самият внесен данък с 200 лв на дете е нещо, но това е просто безобразие! Разчитам, че авторът на статията не е разбрал достатъчно темата!
85
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас! Ставаме ромсак нация! Долу герб!
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Управляващите са против 400 лв. минимална заплата. Малко са.Предлагат да стане 2000лв. от догодина.
83
0
 
37
 
! Отговори
художника преди 9 години
Управляващите са против 400 лв. минимална заплата???Българската стопанска камара - 400лв. Щели да сринат бизнеса ???Баси "БИЗНЕСМЕНИТЕ" . Сега разбрахте ли кого защитават управляващите, които НИЕ избираме?Защитават се помежду си и ни "СТИЖАТ" до голо. Мамицата им ......
82
1
 
9
 
! Отговори
slan преди 9 години
До АЗМоят данък в Германия при 3200 бруто е всичко на всичко близо 600 лв., 10% данък общ доход и социалните данъци: пенсия, здравна каса, безработица и пенсионен фонд. Колкото в България.
81
0
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Продължение ...или това означава да стане 11800 лв. 10% от тази сума са 1180 лв общо данък на година или казано по друг начин вместо 1200 лв данък (12 месеца по 100 лв) те ще плащаме 1180 с 20 ЛВ ПО-МАЛКО. ГОЛЯМА ПОМОЩ няма що.
80
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Само да ви обясня какво означава да се намали облагаемият доход с 200 лв на годишна база: Да предположим че вземате заплата 1200 лв бруто, от тях различните социални разходи и осигуровки са примерно 200 лв. Данъчната основа за облагане с данък е 1200 - 200 = 1000 лв. От тези 1000 лв се облагаме с 10% данък 1000 лв - 100 лв = 900 лв чисто получаваме по сметката с и в банката. За една година облагаемият ни доход е 12 месеца по 1000 лв или общо 12000 лв. те предлагат да го намалим с 200 лв
79
0
 
28
 
! Отговори
дода преди 9 години
До АААПлюс спиране на детските надбавки за всички. Който иска деца, но не за издръжка на майката и бащата от детските, така или иначе ще създаде деца. Другото е мързелувате на търтеи за сметка на децата. Спиране на детските надбавки за всички и рязък скок на заплатите и пенсиите, защото пенсионерите са работили и са си заслужили с труда си пенсията. А има и една поговорка: "Които не работи, не трябва да яде!" Само тогава ще се оправим. Не маже да се хрантутят търтеи ,които само да се плодят.