Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
0
 
! Отговори
куку преди 9 години
Пари губят червените другари комисионери. От вчера всички плачат в хор- гоце, пикльо, съветския гей станишко,гумен речев,р.овч. и цялата продажна ***, наричана за благозвучност пета колона на кремъл у нас. Умирам си от кеф като ги слушам как вият, като дърти вещици подир отлитащите комисиони.
133
2
 
1
 
! Отговори
до 175 преди 9 години
Много си далеч от истината! България е държава членка на Европейския Съюз, което означава, че никой не може да се *** с нас! България има предостатъчно находища на природен газ в Черно Море, за да внася такъв от Феодална Русия! България трябва да направи спреведлив търг за концесията на газовите находищата на територията на България, след което най - изгодната оферта да спечели, и ние да започнем да добиваме газ! Така ние ще обезпечим собствените си потребности и ще станем износител!
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България от 15г. не е държава. В момента България е крайгранична територия на европейската империя.С една дума провиция Б-я.Каквото ни наредят господарите .. това ще става.
131
2
 
4
 
! Отговори
е преди 9 години
Губим ние - бЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Управниците ни печелят.
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загубите от спирането на "Южен поток" щели да бъдат големи... да, но за Русия. Печалбата е една и остава за България. Тази печалба не се оценява в пари. Нарича се свобода
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно ирелевантни са приказките, че ЮП щял да доведе до диверсификация. Източникът продължава да е същия. Променя се само маршрута. Сега Украйна ни служи като буфер срещу Путин. Хората там *** за каузата си, от което и ние косвено печелим, докато ние тук си позволяваме лукса да не мислим.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се отказа от проекта защото не им е изгоден, при така стеклите се обстоятелства! Вижте с колко падна курса на рублата последните месеци, и колко паднаха цените на газта и петрола и ще ви излезе сметката! Това е бизнес! Путин вменява вина на България, защото ние се отдалечаваме от Русия! А русофилите ги оставете, те са единствените губещи от спирането на ЮП, защото те щяха да си разпределят комисионните от проекта! Сега седят на дедовия! Русофилите са чуждопоклонници, те нямат място в ЕС!
127
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продажници, спрете да пишете глупости! Русия спря проекта защото не е изгоден и нямат пари да го завършат! Рублата се срива, Русия е изолирана от запада и върви към тежка зависимост от Китай, посредством БРИКС! Готов съм да се обзаложа, че Русия няма да направи Южен Поток през Турция! Русия сега ще си изнася останалия газ в Китай, заедно с Казахстан! Продажни русофили, спрете да лъжете и бъдете поне един път българи!
126
2
 
3
 
! Отговори
Jon преди 9 години
Който си мисли че, България печели от ЮП много се лъже печалбата е за Русия и Европа.
125
6
 
9
 
! Отговори
681 преди 9 години
До колибри Само един *** може да нарече решението на РУСИЯ за ЮЖЕН ПОТОК поражение! СМЕТКИТЕ СА НАПРАВЕНИ И ЗА ДВАТА ВАРИАНТА НО ЗА СЪЖАЛИНИЕ НИЕ СМЕ ВИНАГИ ОТ Е.БАНАТА СТРАНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОКОВЦИ!
124
0
 
4
 
! Отговори
колибри преди 9 години
И на всичко това в една друга статия се казваше "Дипломатическо поражение на Путин"......
123
5
 
10
 
! Отговори
карина преди 9 години
"Русия в момента на България протегна ръка да я спаси от турско робство. Турция протегна ръка за помощ на Русия, за да я спаси от българското предателство"Няма случайни неща и всичко, което ни се случва го искахме и го заслужаваме. Завесата е спусната, това е. Не сме народ, а *** и простаци.
122
11
 
9
 
! Отговори
А преди 9 години
Единствените губещи са българските агенти на Русия, които са взели и са чакали още много комисионни и възможности за крадене. Затова и идва този вой от БСП средите и Атака. България се измъква с малки загуби на фона на потенциалните!
121
6
 
7
 
! Отговори
я преди 9 години
Русия в момента на България протегна ръка да я спаси от турско робство. Турция протегна ръка за помощ на Русия, за да я спаси от българското предателство
120
5
 
9
 
! Отговори
Нда преди 9 години
Россия в свое время протянула руку помощи Болгарии, спасая ее от турецкого гнета. Турция протянула руку помощи России, спасая ее от болгарского предательства
119
2
 
6
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Така както се развиват световните събития може би ние ще прекратим нашето съществуване като държава и нация!Като почнем от голямата миграция около 30% от населението което показва че сме номадски народ,неправилни решения едно от които е спирането на този проект,може би ще бъдем поделени или подарени на Турция със съгласието на Русия без САЩ да си мръднат и пръстта за нас да не говорим за ЕС!Сега нашета ситуация е следната недолюбвани на Запад и мразени на Изток това не може да продължи безкрайно
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи филми, големи драми: хора, всичко е пари и сметки. Руснаците не са глупави, щом са преценили, че не им е изгодно да го строят, няма да го строят, със или без България, Унгария, Италия и т.н. Ако пък си струваше, щяха да намерят 100 начина да го построят. Става дума за милиарди и милиарди, не за жълти стотинки. Просто техният интерес е да са монополист и да продават, а ние сме като Пурко от Г-н за един ден - чухме, че яйцата поскъпват,и се хвърлихме да печелим без пари, знания и подготовка
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
южен паток, северен мишок...за вас не знам, но живея в чужбина и понеже това е специалността ми, наистина исках да се върна да работя у нас. вярвайте или не, изкарах точно 2 седмици в Набуко (предния газов проект, който се провали), сега същото с Южен поток и стигам до извода, че в България каквото и да се опита, се прецаква! явно е вярна приказката, че където свършва бозата, започва Европа.
116
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 157България губи 750 МИЛИОНА ЕВРО от Южен поток, това го казват руснаците, а щом те го казват, значи е такада бе - те казват и че нямат войски в лугандон. Нали бяха 400 млн до вчера?Няма по-тъпо нещо от руската ***.
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".------Пример за директна външна намеса и управление на робска държава от външни сили. Който я хване, той и нарежда как да живее. Мекотелото Плевнелиев пък вчера са напъваше да обясни как това не е вярно. Ето жив пример.