Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
Уаууууу..... преди 9 години
Протест! Александър Морфов напусна Народния театър"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов.Проблемът не е в Слави Бинев, а в цялата тази организация. Като знаем кой стои на върха премиерът Бойко Борисов, за когото американското посолство каза, че е мутра, набъркан е в контрабанда с цигари, в производство на а
13
6
 
17
 
! Отговори
Спомням си преди 9 години
Как Румен Овчаров обясняваше след продажбата на Нефтохим, на руската Лукойл, че в България ще се кара най-евтиния бензин следващите 50г. Защото себестойността на един барел петрол за Лукойл е 4 долара. А какво стана, за последните 6г. Лукойл декларира 40 милиарда печалба, а не внася нито един лев данъци в България. А Румен Овчаров, като прибра комисионните сега е шеф на Лукойл България. И кой е губещия питам аз
12
5
 
29
 
! Отговори
se преди 9 години
В руски социални мрежи се твърди, че България е предадена от Европа! Турското влияние в тази страна ще се увеличава! Главните виновници са Кристалина, Плевнвлиев и дясните партии които са изработили схеми фирми приближени до тях да участват в строежите! Виновните са ясни! Поуките е че народа ще страда заради несигурността у нас а чуждите инвестиции ще секнат!
11
1
 
12
 
! Отговори
непукист преди 9 години
След прочитане на статията ще остане ли някой който да се съмнява в "независимите"решения на редица наши правителства,а загубите естествено ще ги плати народа,но дори и това не е целия проблем.Проблема е ,че сме отсвирени като неблагонадеждни и че решенията не се взимат у нас ,а иначе като ни трябва газчица моля има само ,че кранчето е по на юг.
10
3
 
31
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Бойко съсипа Белене, спря и Бургас-Александропулис, сега и Южен Поток....вече спокойно може да си дупчим за шистов газ!Да идват Хамериканците....
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червената мафия държи енергетиката, затова и само върхушката на БСП реве колко много "губим". Така е, те наистина губят потенциални милиарди за присвояване, можем да им посъчувстваме дружно.
8
2
 
24
 
! Отговори
Евро роб преди 9 години
Абе ние за 25 год. си унищожихме държавата и народа си,,,,та парите ще мислим сега...То се видя че не сме нужни на Европа като нация--нужни са само миячи на ***.И ако продължаваме така,само метлите ще останат в ръцете ни.
7
1
 
18
 
! Отговори
Гащичките стягат преди 9 години
Пак ни очерниха пред света ...
6
3
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Най страшното е че Дейвид Камерън е много "загрижен" за нас....Дали има наивник да вярва в това??!!!?? Историята ни говори само едно--от Англия нищо хубаво не сме видяли...а и няма да видим.Ние сме само жертвената пешка в игрите на Англия,САЩ и Европа-винаги са разменяли живота на хиляди българи, и не ги е интересувало послетствията от това.И винаги сме плащали за тяхните интриги и интереси с кръв--с много кръв...българска.Жалко но и този път е така,а ние НЕ се научихме на гордост и чест....
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разпускай парламента и закривайте тази държава!!!
4
16
 
12
 
! Отговори
Прост българин преди 9 години
България не губи НИЩО! Губи българската и руска мафия. Мислите ли, че Русия няма да строи изгодни газопровди и АЕЦ-ли с Турция, ако може. А ще строи с България не изгодни само защото партия АТАКА си почва предизборната кампания от Москва!? Само гледат как да откраднат от техния и нашия народ
3
6
 
26
 
! Отговори
Евгениий преди 9 години
Най-вероятно тези пари България не се нуждае? Работа и евтин газ, също. Целувки и аплодисменти от Брюксел е по-необходимо.
2
4
 
37
 
! Отговори
petko13 преди 9 години
На България ЕС даде роля на убийца на проекта. Доволни ли сте?
1
17
 
11
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
имАли сме - дали сме. В Белене дрогарете успяха да закопаят повече, та колкото по-бързо се измъкнем от поредната "голяма далавера" - толкова по-добре.Ама кЪк само вият всичките, дето се бяха наточили да се облажат от далаверката за 4 милиарда евро, а? Спасибо Путину за это :-D