БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"

Миков: Президентът сигурно е от малкото доволни от спирането на проекта
Обновена: 2 дек 2014 15:12 | 2 дек 2014 15:04, Камелия Цветанова
394
БСП подканя Борисов да търси начин да спасява "Южен поток"
Михаил Миков Снимка: архив, БТА

БСП призова премиерът Бойко Борисов спешно да предприеме контакти с ръководството на ЕК и руското правителство, за да се потърси възможност проектът “Южен поток“ да бъде продължен.

От левицата обещаха да подкрепят кабинета, ако предложи мерки за спасяването на проекта, въпреки че вчера президентът на Русия Владимир Путин обяви, че с „Южен поток“ е приключено и обвини за това България, която не дава разрешение за строителство на нейна територия.

Още по темата
Социалистите ще настояват и за изслушване на Борисов в парламента във връзка със създалата се ситуация.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на проекта като изгоден за България, като максимално оползотворяващ геостратегическото й място и по време на нашето управление беше наваксано изоставането от предишния период“, коментира лидерът на опозицията Михаил Миков.

Като пример за предприети мерки той посочи издаването на ОВОС на морската и сухоземната част на проекта, изготвянето на техническия проект, осигуряването на заем, с който да се капитализира дружеството „Южен поток“, както и издаването на разрешение за строителството на българска територия.

Миков припомни, че Борисов по време на предизборната кампания обеща да ускори строителството на „Южен поток“.

Според него обаче междувременно служебният кабинет на Георги Близнашки е предприел действия за блокиране на проекта.

„Президентът също в цялото си поведение показваше, че е за блокиране на проекта, и може би е един от малкото доволни хора в тази ситуация“, коментира лидерът на БСП.

Той смята, че спирането на строителството на „Южен поток“ ще доведе до дълготрайни тежки последици за поколения напред.

Зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев, който е и бивш енергиен министър, призова политиците сега да запазят спокойствие и да не се делят на русофили и русофоби, а да защитят националния интерес, като потърсят начин проектът да продължи.

Според него „Южен поток“ ще гарантира сигурност на доставките за страната ни на природен газ на цена, която е доста по-ниска от това, което купуваме.

„За 2016 – 2040 г. приходите само за БЕХ щяха да са равни на 2,7 млрд евро, отделно приходите от данък печалба щяха да са 831 милиона евро и 500 милиона евро от ДДС. Над 5 хиляди нови работни места щеше да гарантира този проект“, мотивира се Стойнев.

Той беше категоричен, че проектът не е в нарушение на правилата на третия енергиен пакет.

„Питал съм къде е европейската солидарност, защото за богатите държави има „Северен поток“ и е редно да има сигурност и за по-бедните и той да е „Южен поток“, заяви той.

Според Миков също ЕК не е защитила интересите ни. „Очевидно е в този случай, че не работеше в интерес на българските граждани и на тези от страните, през които минава този проект. ЕК обслужваше други интереси“, заяви той.

Янаки Стоилов пък призна, че и бившият премиер Пламен Орешарски не е устоял на „комбинирания натиск“ и е обявил спирането на всички действия по проекта, докато не се постигне разбирателство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вижте му сметките на Пелтека - за 26 години печалба 2,7млрд. Путиняците обаче ни дават заем 4млрд, който ще изплащаме с печалбите !!! Т.е. 40 години или 2056 година ще се изплати!!! И тогава вече ще сме горди сосбственици на 500км ръждиви тръби.Е това е сметката на Путиняците. А нашите *** да му мислят - кой кво е взел и кой кво обещал - те си знаят.
263
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Прохожийаре бегай при путин бе мурзилке
262
4
 
6
 
! Отговори
Прохожий преди 9 години
Поздравляю товарищи болгары, ваше правительство сделало вас марионетками Брюсселя, печально это, теперь за вас решает европейский союз, а не вы граждане этой страны.
261
4
 
8
 
! Отговори
слугинаж бостънов преди 9 години
Южен поток да мине през Турция е мечтата на всяко бостанско правителство. Нефтопровода Бургас-Александрополис вече е строж в Турция, и АЕЦ Белене се строи в Турция, и то не с 2 а с 4 блока. Е така Турция печели винаги от соросляшките напъни. Къде са соросляшките медии на Турция, да обясняват как ще загуби от тия проекти? И що не са почнали фесовете добива на шистов газ?
260
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен371Какво да ти кажа? Не сме от детската градина. Харесвам сърбите, но донякъде. Пък колко ли познаваш ти българите?
259
5
 
5
 
! Отговори
дуло преди 9 години
айде руски ***, по-далече от нашата родина ,никой не е прокопсал с вас
258
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нет, не глупости. Сербы смелее болгар и порядочнее.
257
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МихаилГлупости!Щели да спасяват слона от мравката
256
6
 
7
 
! Отговори
Михаил преди 9 години
Метаморфозы:Россия протянула руку Болгарии, спасая ее от турецкого рабства. Турция протянула руку России, спасая ее от предательства Болгарии.
255
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин прави реверанс на Украйна. Унижава България за да не показва, че се е огънал пред натиска върху него. Смешно е да риташ малките.
254
3
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Всяко деиствие има по сила равно и противоположно по посока противодеиствие.Ако Путин извива днес ръце,утре ще има енергиина революция.кои ли ще се смее последен.
253
3
 
3
 
! Отговори
газ преди 9 години
С руска газ или без нея,животът ни е доста труден.Ще преодолеем и това препядствие.Жилаво племе сме все пак.
252
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1300години сме изкарали без Южен Поток:-) :-) :-) -стига сте плюли нацията.Праз Голям...като е решил да доставя газ на Турция:-) -моля..щом така е решил-нека:
251
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ сме с 1300годишна история-Не се унижавайте като плюете нацията си -така никой няма да ни уважава.Имайте все пак малко национална гордост.
250
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се унижавайте -като плюете народа си.Путин е решил така...добре..нека да изнася газ,маз,празкадето иска..
249
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе -говорите така все едно е дошъл края на света.Че до днес Как сме живеели без Южен поток..стига истерия..като например закривай държавата,нищо не става-Ами имайте национална гордост поне.Ако се самоунижавате-никой няма да ви уважава
248
4
 
9
 
! Отговори
демос преди 9 години
Да не би нашата мафия да е искала кеш от руснаците за Южен поток,а Путин да ги е отсвирил?Цацаров самоЦезирай се!
247
12
 
23
 
! Отговори
123 преди 9 години
БСП загуби точно заради спирането на Южен поток. Къде бяхте 1 и 1\2 год. сега е късно. Всички спрели проекта са за съд, начело с президента. Това са хора играли за чужда държава /САЩ/, а не патриоти. Какво искаме от Русия, да ни се моли - и тя си има интереси и си ги защитава. Турция и Гърция ще се радват на по-евтин газ, а ние ще сме спазили евр. законодателство. Съд за предателите.
246
12
 
9
 
! Отговори
РЕС ЕООД преди 9 години
по-добре вие се спасявайте към северна корея
245
10
 
14
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
До 351 Анонимен. Да не би, ти да имаш тиква вместо глава? БСП и компания спряха Южен поток и министър Председател беше Орешарски, Станишев все още беше Председател на БСП, а Миков на Парламента.