Започваме преговори за присъединяване към еврозоната

Горанов убеден, че смяната на лева ще се отрази положително
Обновена: 16 яну 2015 07:21 | 15 яну 2015 21:13, Бойчо Попов
209
Започваме преговори за присъединяване към еврозоната
Снимка: архив, Булфото

Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод на влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизма ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да доопуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни трябват чужди инвестиции ***, то и сега има чуждестранни хипермаркети и компании в които работиш по 10 часа за 360 лв....трябва българското производство да се развива.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора по беди от това не можем да станем ,тъй че квото и да правят няма страшно....от какво ви е страх?В момента средна заплата е 250 евро при еднаква цена на живота както е на запад.
125
1
 
6
 
! Отговори
Боце преди 9 години
Влезем ли в ЕЦ той ще се разпадне !
124
0
 
3
 
! Отговори
AD преди 9 години
RABOTQ V ISPANIA I OT ISPANCI ZNAM ,4E KOGATO SA SMENILI TEHNITE PESETI S EVRO VSI4KO E STANALO MNOGO SKAPO .NE SI PRAVETE ILUZII ,4E TOVA E DOBRE .
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Литва свиква с еврото: цените вече растат
122
4
 
11
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 165 преди 9 години
Алооо ти от кое лоби си,а? Жалък си нещастнико! Истината е съвсем друга, ЕС в момента е ядрото на една загниваща стара Европа, трепереща от джихадисти и стремяща се да запази намаляващото си благосъстояние. Европа ,нямаща нищо общо с близкото си минало! А Запада, след като ни съсипа всичко, сега няма да ни даде НИЩО.Защото беше богат Запада, но политиците западни изсмукваха ресурсите на по-бедните страни на безценица. Така че ние да му мислим българи, за нас остава несигурното бъдеще!
121
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета коментарите, не разбирам защо правителството се напъва да направи от *** с червени тикви европейци ?! Абе хора, оставете тази *** в ръцете на Турция и Русия и им гледайте сеира после !
120
3
 
13
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ако хзнаете още какво се подготвя....... Младите, защо спите. Не ви ли е мила ЍБългария и вашите родители и деца. За се оставяме да ни мамят, лъжат, крадат, убиват. Имаме ли смелост и достойнство. Силата е в нас а не в тях. Ето пример, веднага се отказаха да спират влаковете, като разбраха, че ще има национални стачки, Правят неща без да ги обмислят. Тогава дайте ние да помислиме как да се оправят нещата,.
119
3
 
8
 
! Отговори
БГ лев преди 9 години
С откраднатите пари от КТБ си купиха евро по 2 лв , и после ти ще си го купиш по 3 или 4 лв. Ето за това е ставало въпрос.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само ЕС да не каже 10 дни преди съдбовния ден -нов курс лева /евро 3:1
117
2
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
Никой да не се заблуждава, ще стане както стана в Германия: Цените на основни хранителни продукти, цените в ресторантите, цените на услугите - ремонти, инсталации, разни майстори, много бързо се повишиха и стигнаха отнощение 1:1 спрямо DM. Огромната част от народа тук копнее за добрите стари времена със силна Дойче Марк.
116
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за 25 години великите американски експерти снесоха тонове *** от типа - нарежете си заводите за скрап, унищожете селското стопанство, закривайте училища и болници и така докато българите намаляха с цели 3 милиона от 9млн на 6млн. И сега забележете - поредния главозамайващ съвет - за да бъдете енергийно независими от Русия си купувайте същия руски газ, но от Турция!! Свят да ти се завие от подобни твърдения. За средностатистическия българин обаче това звучи правдоподобно и логично.
115
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Управляващи ли? Не, ***!
114
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичката Мара втасала. Сега едни още по-богати, а другите още ама съвсем бедни. За хлебарите например 1 евро за хляб пак ще е малко...и на другите като тях. Не се занимавайте с глупости,ами намаляйте цените, че бендзиня стана 1 и 50....И билетите също ... Щото ако тръгне нагоре жална ни майка...пък може и на вас...
113
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох ще трябва да се емигрира видяло се е...
112
2
 
16
 
! Отговори
ARHANGEL преди 9 години
Да влезем в еврозоната сега е същото като да си купиш фабрика на 09.0п9.1944 :)
111
3
 
15
 
! Отговори
чуй преди 9 години
тоз герберски *** и калинка може да ни вкара в нов кръг на обедняване! Цените на всичко се вдигат след приемане на еврото до поне средноевропейски и освен тово се закръглят нагоре!!! Дори да имаш пари на влог всичко зе обезценява! напр у гръчко като минаха на евро беше 50%!
110
3
 
20
 
! Отговори
Долу Герб преди 9 години
Това правителство ще ни затрие то не бяха заеми то не са валутни манипулации, всеки запознат с валутните пазари видя какво се случи с еврото спрямо швейжарския франк а и спрямо други валути еврото се срвива тази валута след 5г ще в историята.
109
2
 
21
 
! Отговори
petrov преди 9 години
Бях в Германия преди и след въвеждането на еврото. Цените бяха много повече вдигнати от 1 към 2. Казаха ми, че същото се е случило и в Австрия. Според мен ако мислиат з а хората политиците трябвз да отлагат коклкото може повече въвеждането на еврото.
108
5
 
15
 
! Отговори
spyke преди 9 години
"Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции." ??Къв си ***!Нали сме във валутен борд няма риск спрямо еврото Всички гербери са ***!