Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток

Още утре Делян Добрев свиква спешно заседание на енергийната комисия
155
Депутатите привикват шефове на ЕРП-тата заради сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

Представители на трите електроразпределителни дружества ще бъдат изслушани на извънредно заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, която председателят й Делян Добрев от ГЕРБ свиква утре от 14.00 часа.

Още по темата
Повод за това е недоволството на част от абонатите на "Енерго - Про", които са получили две сметки за изразходвана електроенергия, като и двете са за по 20 дни. Срокът за плащането им обаче е един и същ, коментира Делян Добрев в Хасково.

Според него това донякъде прилича на ситуацията от края на 2012 г., когато много български граждани получиха сметки за 45-50 дни и наведнъж трябваше да плащат консумираната енергия за повече от месец.

Той добави, че още в началото на декември миналата година са предупредени и трите електроразпределителни дружества, че трябва да спазват законодателството и да отчитат период, не по-дълъг от 31 дни.

Утре ще поискаме от тях да ни представят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че в района на Варна около 67 хиляди абонати са засегнати, но чуваме за такива случаи и сред абонатите на ЧЕЗ, отбеляза той.

Трябва да бъде ясно, че ще бъдем безкомпромисни в това отношение и няма да позволим да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички, каза Делян Добрев.

Той не изключи вероятността санкциите за нарушаването на наредбите да бъдат многократно увеличени при обсъждането на промените в Закона за енергетиката между първо и второ четене.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че от "Енерго - Про" са проявили небрежност при отчитането на изразходваната от техни абонати електроенергия.

Според него не е била създадена необходимата организация, за да бъдат отчетени електромерите в 31-дневен срок.

По думите му дружествата трябва да инвестират в електромери с дистанционно отчитане, за да се спазва регламентираният срок.

Енергийният министър Теменужка Петкова вече увери, че правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария отпреди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток, което в крайна сметка стана причина първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка.

Контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на „Енерго - Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата, предупреди тя.

След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите ЕРП-та.

Проверката е заради съобщения за нередности в сметките на 5% от потребителите на „Енерго - Про”. Става въпрос за абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари, което според Теменужка Петкова е проблем за абонатите.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова.

Тя допълни, че проверката на случая е станала по сигнал на абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

От „Енерго - Про” обаче са гарантирали пред министъра, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен до 25 февруари.

Малък процент от сметките за ноември са за над 31 дни, твърдят ЕРП-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
12
 
! Отговори
Сметката е проста преди 9 години
Привикват ги (шефовете на ЕРП) ония идват с по една чанта с пари защото Добрев не може да храни семейството си с една депутатска заплата, получава си рушвета и като приятели се разделят.. За вас драги българи остава да платите сметките!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, когато човек не си плати тока за Декември, той си мисли, че никога няма да го плаща ли?
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До падащ от небето----------След като не си получил фактура за декември, защо не си го предвидил за новата година, тя тази сметка няма да отпадне, а ще се отложи.Пък и ако ти идват много наведнъж, доколкото знам има възможност за разсрочено плащане
35
1
 
17
 
! Отговори
999991111 преди 9 години
Братлета,не разбрахте ли че този беден народ е винаги е между *** и наковалнята!Управляващите ги боли онази работа за народа.В Бг всяко чудо за три дена.И така до края на света.Спасение Терминал 1/2Бойко щеше да строи и 3-ти терминал кво стаа?
34
3
 
7
 
! Отговори
падащ от небето преди 9 години
До Анонимен "Защо не се оплакаха,.."Просто е. Сметката за декември (фактурата) е публикувана около 20. 01. 2015. Тя е за периода, примерно 21.11 до 21.12 2014. Аз съм на текуща сметка, ще си дръпнат сумата към 31.01. Малко след това идва втората фактура за преиод 21.12.2014 до 12.01.2015, а трябваше да дойде към 20.02. Значи, на 31.01 ще ми дръпнат двете суми, а дали мога да ги погася поради "умния" замисъл, мой проблем. Мисля, че това са опозиционни игрички.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 30.Не съм си гледал сметката за декември но ако е двойна и аз ще рипна,защото не искам да ме правят на *** по глупави от мене.----------Извинявай,виждам, че си ядосан, но няма двойни сметки за ток.Просто първата е закъсняла и сега ще трябва да се плати и старата и новата на една дата. Но те предлагат и разсрочено плащане, така че можеш да си ги разхвърляш както ти е удобно през годината. Най-вероятно по празниците и те почиват и те са хора!
32
1
 
15
 
! Отговори
имитиране работа преди 9 години
както е казал един старшина в казармата от едно време, когато го запитали защо кара войниците да извършват безсмислени дейности:"важното е да има симитоха!"Суматоха, де. Шашкане на войниците. Та и тези така.
31
2
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Виж какво отворко,сигурно си се наместил някъде на сладка държавна службичка и са ти пораснали работите-нещо естествено за невидял човек.Имам пари,имам бизнес и мога да платя всякаква сметка,но не ми е приятно някой да ме прави на ахмак.По принцип плащам около 50-60 лв ток за ноември беше 77 лв -без някакво допълнително ползуване,както всеки месец.Не съм си гледал сметката за декември но ако е двойна и аз ще рипна,защото не искам да ме правят на *** по глупави от мене.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да намалят и цената на хляба, млечните продукти, месото, зах. изделия, автомобили(най-вече на автомобилите) и най-важното - депутатите с минимална заплата - да им е гадно :)
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 години след протестите нищо в политическата обстановка не се промени. Съответно същите са си и сметките за ток.Пак сопите?
28
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Теменижке,това не е проблем на потребителите.Това е ТВОИ проблем.МАЙ ВРЕМЕ Е НАКОИ НАИСТИНА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА.....СТИГА С ПРИКАЗКУИ...
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто ГЕРБ ги е страх, че народът отново ще ги изрита заради високите сметки-------------И на тях не им е лесно
26
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Що бе Дилянчо,къде си се разбързал,,нали ЕРП бяха ваши хора.По цяла сутрин по телевизиите ги защитавахте,а оплювахте БСП че били популисти.Вашия президент тайно се срещаше с представители на ЕРП във Виена-помните ли.Като го хванаха журналистите мълчеше като скумрия.Е дойде тяхното и вашето време,не сте ли доволни-увеличихте тока,сметките пак си хвърчат необезпокоявани от никого,а БСП били популисти.Много още има да се учиш мойто момче!!!!!!
25
2
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
до 25абе ти нещо не си мн наред май? На теб ако ти забавят заплатата много ли ще си доволен. Същото е. За един месец трябва хората да платят двоен период - т.е да разполагат с по-малко пари. В закона ясно е записано отчитане до 31 дни. И трябва санкция. Това сега е минаване по тъча. Те са отчели веднъж, ама са издали две фактури като са разделили едната и готови. И стига с тези глоби дето после си ги събират със цената на тока в графа "други разходи"!
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо да сложат до всеки електромер инкасатор за да може Баба Гинче с 5-те лева сметка да спи спокойно, обгрижвана от юнаците на жълтите павета... Дребнава работа тип Андрешко. Затова ще си останем *** цял живот, защото не виждаме по-далече от носа си. Хората на запад на 12 месеца отчитат, ние тук цепим стотинката на мизерията...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрев призна, че дружеството формално не е нарушило разпоредбите, защото е извършило отчитането до 31-ия ден " в такъв случай изказването е хвърляне на прах в очите . със засилване
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ както винаги се занимават с глупости, а не с реалните проблеми в енергетиката. Сметките трябва да се плащат независимо дали се отчитат всеки месец или всяка година както е в Европа, а през годината се плаща някакво средностатистическо месечно плащане.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е повече от ясно за всеки средноителигентен българин.Просто ГЕРБ ги е страх, че народът отново ще ги изрита заради високите сметкии гледат да прехвърлят вината на ЕРП-тата.
20
1
 
17
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Тока тече,мандата тече,всичко тече,всичко изтича.Панта рей.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащо не се оплакаха, че не са получили възможност да си платят през Декември, нали са съвестни платци и искат съвестно отношение към тях.