Кметове феодали източват общините, скочи Яне Янев

"На Искров трябваше вече да се повдигне обвинение"
Обновена: 12 май 2015 12:36 | 12 май 2015 11:25, Анисия Иванова
2
Кметове феодали източват общините, скочи Яне Янев
Яне Янев. Снимка: архив Булфото

Градове като Хасково са напълно феодализирани, кметовете не са интелектуалци, които имат приятелски кръг с църквата и читалището, каза пред bTV лидерът на РЗС Яне Янев по повод разследванията за начина на живот на някои кметове в страната.

"Те имат кръгове, свързани с шефовете на фирми, които източват общината, с местния прокурор, с полицията. Събота и неделя ходят на лов, но правят и друг лов – на капитали от общината. Всичко е безнаказано, има местни картели. Понеже конституцията е нефелна и кметовете феодали могат да си правят каквото си поискат", разясни той.

"Когато преди повече от 5 години обявих списък на кметовете феодали, 50 на брой, тогава някои ваши колеги ехидно се подсмихваха и казваха, че е невъзможно. Сега онези мои герои са станали ваши герои. Аз се радвам, че макар и със закъснение, се показва състоянието им", каза още Янев.

Той обясни, че е дошъл като председател на партията си и отказа да говори за корупция и за това кои политически лидери ще влязат в затвора.

Темата "КТБ" Янев коментира така: "Това е много сложна тема, която показва, че в България може да се направи една банкова пирамида, 100-процента политически зависима, а през нея да се преперат едни пари".

На въпрос дали гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да понесе отговорност за това, Янев отговори: "Вие какво очаквате Иван Искров да влезе сам в съдебна зала? Все едно прословутите ви кметове да се наредят на опашка пред прокуратурата. Досега на Искров трябваше да му бъде повдигнато обвинение – за злоупотреба с влияние, нарушаване на закона, умишлено прикриване на информация, която му е била ясна месеци наред".

В държавата не е трудно да се стигне до банковата тайна, като се има предвид това ръководство на БНБ. От години наред БНБ е орган за поръчки в банковата система, допълни Янев.

С "тайните записки" на Цветан Василев Янев заяви, че е бил запознат отдавна.

"Част от тях преди около година аз занесох във Върховна касационна прокуратура и от тях се виждаше как един политически лидер, който изникна като гъба печурка и много бързо замина в политическото небитие, е получавал месечни донорски суми", разясни лидерът на РЗС, но отказа да каже дали визира Николай Бареков.

"С имена съм говорил от парламентарната трибуна, нямам намерение да го правя повече", аргументира се той.

Янев, който щеше да уволнява Бойко Борисов от първия му мандат като премиер, а сега е негов съветник, обясни промяната в намеренията си.

"Според вас човекът робот ли е, или има право на промяна? След като на президентските избори между двата тура предпочетохме да подкрепим десния кандидат Плевнелиев, и до днес имаме последователна политика”, мотивира се Янев.

За нещата, които се случват в Македония, Янев припомни кръвните си връзки с държавата и призова България да не се държи като мащеха към сирачета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, този съветник голям *** бил бре !