Отнемат книжките на шофьорите- убийци

Това предлагат ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ,
9 окт 2015 07:00, Петя Славова
73
Отнемат книжките на шофьорите- убийци
Снимка: Булфото

Да се отнемат шофьорските книжки на джигити, които са обвиняеми за причинена смърт или тежка телесна повреда на пътя. Това предлагат четирите парламентарни групи зад кабинета – ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ, които са внесли пакет от поправки в НК, НПК и Закона за движение по пътищата с поисканите от премиера Бойко Борисов мерки срещу престъпниците по пътищата, пише в. "Монитор".

„Към настоящия момент точно за тежките пътнотранспортни произшествия липсва правна възможност за лишаване от правоуправление на водача, докато тече делото срещу него“, се посочва в мотивите на поправките. Един от най-показателните случаи бе с Георги Сапунджиев, който, докато беше подсъден за прегазването на 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, необезпокоявано си яхваше джипа. Затова с поправките депутатите разписват възможност прокурорът да постанови отнемане на книжката при такива случаи.

В промените е разписана и поисканата от Борисов и представена преди дни от МВР мярка срещу джигитите, които карат с бясна скорост по пътищата. Предвижда се затвор до 3 години за всеки шофьор, който натисне газта до над 60 км/ч над ограничението.

Още по темата

В поправките са заложени и обявените вече мерки срещу дрифтаджите – да се съдят като хулиганите и да ги грози затвор до 3 години. Ако пък започнат да се разправят с полицаите или да буйстват, ще бъдат заплашени да лежат на топло до 5 години.

Промените предвиждат още до 1 година затвор и глоба между 500 лв. и 1000 лв. за всеки, който подкара возило с фалшива табела с регистрационни номера.

С поправките в Закона за движение по пътища пък се въвежда категорията млад водач – хората, които са взели книжка през последните 2 години, за които точките в талона ще са с 1/3 по-малко.

Предлага се и опростяване на процедурата по налагане на наказанията чрез съставяне на фиш за всички нарушения на пътя, установени от контролен орган и за които не се предвижда лишаване от свобода. По този начин се избягва многократното търсене на джигита за връчване на наказателното постановление и се съкращава срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът се издава на момента в негово присъствие.

В поправките са заложени и всички представени преди дни мерки от МВР срещу шофьорите, употребили алкохол и затягане на глобите за превишена скорост. Разписано е и свалянето на номера като мярка срещу гонките, като наказанието ще отнася всеки превишил ограничението в населените места с над 50 км. в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
22
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Идеите, които ни пробутва КАТ задоволява страстите на част от хората - наказание, смърт, разстрел, конфискация. Те от това се кефят и за съжаление никак не са малко. За всеки човек с поне малко ум в главата винаги е било ясно, че по-строгите наказания нищо няма да променят, но на експертите по въпроса в България не се дава думата.
26
3
 
18
 
! Отговори
Sisi преди 8 години
Ах Джигити, Джигити, не разбрахте ли, че животът не е електронна игра???..
25
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идат тежки дни за феновете на Орешарски!
24
1
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
В САЩ имат много строги санкции и затвор за нарушителите на пътя, но това не пречи около 12 000 човека годишно да загиват от пияни водачи. На кастрофите и на жертвите се гледа като на някаква социологическа статистика във всяко едно отношение. Еди колко си пари ще влязат в бюджета от глоби, еди колко си процента ще загинат, еди колко си процента ще вземат застрахователите и т.н.
23
6
 
22
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Животът не започва с Винету! Магистрала Тракия си я имаше до Пазарджик, после до Пловдив. Там летяха за контрол хеликоптери на КАТ. Но явно твоето село е било доста далеч и тази деситинация за теб е била като атрактивно мечтано пътешествие - да дойдеш у Софето и да видиш Цум-а.
22
2
 
23
 
! Отговори
чичко Сталин преди 8 години
*** народ=мизерна държава
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В канада застраховкитеСе правят според глобите които имаш полиция и застрахователи имат обща база торонто е с едни от най скъпите застраховки и има джигити с по 2000 долара на месец а има и на които не ги застраховат а без застраховка глобата почва от 5000 долара друго което го няма е кво шъ праим сига? Покажеш ли мангизи директно в пандиза но, чат пат и тука джигити се намират но в българия е ....
20
2
 
24
 
! Отговори
999 преди 8 години
МВР винаги взима ненужни мерки. Дневните фарове са ненужни, необходимо е съзнание, спазване на определената скорост, дистанция и мисъл при шофирането. КАТ трябва да следи и наказва гамените по пътищата - тези с пресветкането, с агресивното и нахално каране, лепещи се на сантиметри от задното ти стъкло. Как ще стане контрола? С коли без надпис полиция, с камери и с тлъсти глоби при установяване на нарушение. Още преди 40 години трафикът се следеше с хеликоптер, днес хеликоптерът е само за Винету!Прочети още на: dnes.bg/crime/2015/10/08/kola-v-kola-v-kola-razliv-na-gorivo-prichini
19
1
 
15
 
! Отговори
gost преди 8 години
таман махленските пияници няма да пият и да карат самнявам се понеже познавам и такива а това нее породено само от герб тва зависи от манаталитета и вазпитанието на самите хора а пак с тия се самнявам понеже си знаем стоката но това не ме притеснява притеснително е друго но за как е допуснато си има органи които блеят и така им е кеф и нее от герб а е от татово време аиде сетете се какво е сами понеже са на принципа и така трябва да са на някои а не да са равни еи това го няма
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се отнемат колите им - само като им бръкнат в джоба, ще се почувстват ощетени. Иначе ще си карат и без книжки.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега ми стана ясно защо гербаджии ги возят на задната седалка на скъпи коли, платени от нашите данъци
16
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Може би медийте вместо да тръбят по цял ден как тоя джикит се е измъкнал как ония е с условна присъда, трябва да почнат да съобщават новини за "джигити" с влезли в сила присъди (ако има такива в нашата държава разбира се). Като четеш по цял ден как за убийство на пътя дават условна в един момент разбираш че няма голямо значение.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яки глоби за нарушения, за съм да се свалят номера и да се взима книжка, а при повторни нарушения още по-яки глоби и затвор, а за смърт направо завинаги да ти я взимат с много дебела глоба, само това може да респектира бг шофьора, защото всички имат самочувствие зад волана, а възможностите им скромни!
14
0
 
14
 
! Отговори
gost преди 8 години
ами не трябва да се допосукат до живот според мен веднаж проявилисисе нито глоба нито проверка може да се направи а не като некои малоумия дето само понеже е на тати и на мама иде марзи го после някои му вивновен е кои е виновен имах такав комшия кара курс домарзя го да седне заради това някои да муе крив сега познаите кои е виновен е откакав зор *** тои нее само тои те са така просто няма мотивация и нагласа искат само евтино и да има как да не дават така не става и се им крив света на тия
13
1
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Освен книжките да се отнемат и номерата/табелите/ на колите до изтичане срока на присъдата на осъдените УБИЙЦИ !
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разумно!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както каза един интегриращ се, убиец на няколко студенти край Ловеч, в последствие изчезнал за правосъдието " хнишката ни кара кхулата "
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото има осъден политик, толкова ще осъдят и политик прегазил човек. Ако ще и да разстрелват след инцидент. Българи тези хора не им пука за вас. Мразят ви всеки ден, хилят ви се и ви се подиграват, защото сте бедни и глупави.Като гласувате за тях потвърждавате, че искате те да ви управляват. И до кръв да ви стрижат няма да се научите. Народ, който за 500 години нищо не е научил не заслужава свободата си...
9
1
 
15
 
! Отговори
Онанист преди 8 години
До камиончоА що не дават на онанисти? Аз си карам само на първа...
8
1
 
18
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен 14Как що??? Щото са далтонисти.