Руската "МиГ" спира поддръжката на нашите изтребители

Под въпрос е използването им в авиацията
279
Руската "МиГ" спира поддръжката на нашите изтребители
Снимка: Булфото, архив

Отговорът на Русия не закъсня след подписването на договора за ремонт на български изстребители в Полша.

Генералният директор на РСК  "МиГ” изпрати писмо до извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков, в която съобщава, че спира поддържането на българските изстребители.

Още по темата

"Извършването на ремонт на българските двигатели в полски предприятия ще стане основание за преустановяване от РСК "МиГ” АД като разработчик и производител на самолетите МиГ-29 на по-нататъшно изпълнение на договорните задължения за поддържането на експлоатацията на самолетите МиГ-29 на ВВС на България, е посочено в писмото, разпространено от посолството.

В писмото е отбелязано , че това ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшно използване на тези самолети, както и сигурността на живота на пилотите.

"Освен това, доставката на резервните части за полските самолети се придружава от оформянето на съответния международен Сертификат на крайния клиент, което прави невъзможно тяхното използване за трети страни, тъй като това ще е нарушение на международното право и ще стане основание за преустановяване на доставките и изпълнението на задълженията от руската страна също така и към Полша”, пише още в писмото.

България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29 на 22 октомври.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк парафираха споразумението във Варшава.

Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Така до началото на септември 2016 г. България трябва да прибави към авиацията си още три изправни машини.

След ремонта ресурсът на двигателите до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години, а гаранцията на двигателите след ремонт ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа.

Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Полската страна се ангажира да модернизира напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това.

Модернизацията на самолетите ни в Полша е първата стъпка към стабилизиране на авиацията ни, след като преди две седмици заради критичното й състояние командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев подаде, а впоследствие оттегли оставката си.

България тепърва ще води преговори с Полша по още две точки – полската страна да осигури пълна логистична поддръжка за самолетите ни, както и да ги приведе в пълно съответствие със стандартите в НАТО.

На 7 октомври т.г. българското правителство даде мандат на министъра на отбраната Николай Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение. Николай Ненчев е на двудневно официално посещение в полската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби Ми защото някой ги финансира. Това не значи, че ще се внедри, защото у Рашка има направо война по въпроса. СУ33 го почнаха китайците и е по-евтин, пък и остаря. Обаче у Рашката има и люти боеве дали въобще да се правят повече самолетоносачлета "катапулт" или да се прави нормален. Когато Путин смени политиката преди година и нещо се оказа, че няма достатъчно СУ33 и пилоти за тях да напълнят Кузнецов за някоя и друга световна демонстрация и турнаха няколко МИГ29К за масраф.
148
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 187 Пушкалата им ОК ама много ковти са им патроните като руските голяма скръб да се чудиш кой прави по скапани
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен187 NAVRI SI turskata pushka v zadnika kadeto sa e vrqli edno vreme i na pra baba ti *** ama qko si e zavri do spusaka petletat demek palq4o
146
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби 1 Конкретно Ф 15 има таван около 20 000 според версията 2 миг 25- 31 ги правят тези работи ама само в разознавателен вариянт и то забрави за 3 + то да нетие блек бърд банално ще се сплескат на толкова 3 ирак и иран Собствени ауакс стига бе персите да кажем имаха 1-2 от шаха ама на какво диридже 4 ОСТАВА СИ ФАКТА МИГ 29 НЕМА ПОБЕДА
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dnes bg nai golemite smeshnici prodajnici lijeshti zadnicite na amerikancite ..MISHKIIIIIII SLOJETE STATIQ RUSNACITE KAZAHA BASTA NA POLQCITE ZA REZERVNI 4ASTI TAKA 4E PAK SE NASRAHME POD DOKTOVKATA NA SHUIBANITE AMERIKAN ENBASI 4ESTITO PRODAJNICI NA BG
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, *** меке-ренца, напразно се пенихте, много ви здраве и пийте една студена водица."Евроскептичната партия Закон и справедливост" на Ярослав Качински, която спечели изборите в Полша, възнамерява да преразгледа договора за ремонт на двигателите на българските МиГ-29. Така тя ще удовлетвори исканията на работниците от ремонтните заводи, които ще останат без работа, ако доставката на части от Русия бъде преустановена. "
143
7
 
0
 
! Отговори
Решението е едно: преди 8 години
САНКЦИИ!САНКЦИИ!САНКЦИИ!САНКЦИИ!Докато спрат да дишат и започнат да слушат!
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два самолета,три самолета и това ако са ВВ сили.СМЕШНИЦИ.
141
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам турска ловна пушка ---хем евтина ,хем хубава и здрава!!!За сведение на полу-ушанките .....ТУРСКОТО ОРЪЖИЕ Е ЧУДЕСНО И ЕВТИНО!
140
0
 
8
 
! Отговори
Do 174 преди 8 години
Не сравнението между МИГ29 и Ф16 бе напълно коректно. Мигът има предимство при изпълнението на хоризонтални, коси и вертикални маневри и при бързата промяна на посоката на полета, а това е много важно при БВБ. Недейте гледайте победите на Ф16 над МИГ29 защото те са постигнати при много неравностойни условия. Едните летяха в пространство подсигурено от АУКС, а другите без. Съвременният въздушен бой не е както през ВСВ, няма нищо общо. Боят свършва много преди да се видят противниците.
139
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 185Защо тогава пуснаха МиГ-29К а не продължаха със Су-33 като палубен изтребител?Защо финансират МиГ-35 проекта независимо че не спечели Индийския конкурс? На всяка голяма авиация и трябват както комплексни тежки изтребители така и по-леки машини за повечето мирновременни задачи като еър полисинг
138
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 333Еритейската война е срещу Су-27 това са различни класове изтребители. Су-27 има всички преимущества пред МиГ-29. Ирано-иракската война и двете ползват Ауакси собствено производство. Когато Ауакса на едните не е във въздуха другите имат предимство важи и в двете посоки.МиГ-25П ако е над 16км височина има преимущества над ВСИЧКИ самолети като скорост Су-27, МиГ-29 и Ф-15/16/18 имат реален таван 16-18км. МиГ-25/31 могат да достигнат 3000км/ч реално с въоръжение за разлика от Су/МиГ/Ф
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби Нищо няма да се замени, щото Путин и армейските началници не ги щат. И не е до цена, а до някакви междулични дрязги.
136
0
 
1
 
! Отговори
333 преди 8 години
egati mnogo avioinjineri mnogo gramoten GANIO a edin samolet nyamame nshe proizvodstvo
135
1
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
За твое сведение има закони в международното търговско право които трябва да се спазват.
134
2
 
5
 
! Отговори
456 преди 8 години
До :)кОГАТО ТУРЦИЯ ПРОИЗВЕДЕ ПЪРВАТА СИ ТЕНЕКИЯ ,КУПИ СИ Я И СЕ ПОВОЗИ!Спри да ръсиш простотии че осмърдя форума!
133
2
 
1
 
! Отговори
за 162...ха,хаааа преди 8 години
...така с "изравняване"----ЦЕЛА СИРИЯ ЛИ ШЕ "ПРЕВЗЕМАТЕ" ,БЕ....??!!!ДА НЕ РЕВЕШ ПОСЛЕ , КАТО ГРЪМНАТ НА УШАНКИТЕ ПАК НЕКОЙ БЛОК...!!!!/ТЕ...и ония с брадите бачкат с "изравняване на терена"..ха,ха,хаааааааааа/
132
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 170МиГ са пред фалит? Доставиха незнам колко самолета МиГ-29К на индийците. Сега трябва да напълнят с МиГ-29К и Кузнецов. Скоро 200 мига излизат по години от експлоатация в РФ. Да се заменят с Су-30/35 е скъпо. Значи ще се заменят с МиГ-29СМТ(16 милиона парчето) или по-новите МиГ-35 с изцяло нов корпус, двигатели, оръжия и прочие.
131
2
 
2
 
! Отговори
333 преди 8 години
До Боби казахти за 5 свалени миг 29 Без АУАКС етиопо еритреската 2 и още три в ирано иракската и напреженията после нея КОНКРЕТНО в АФРИКА Е ПОТВЪРДЕНО И ДОКУМЕНТИРАНО ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ИМА ДОРИ ЗАПИСИ ОТ РАДАРИТЕ ФАКТ МИГ 29 няма победа А Е ГУБИЛ ? 24 пъти във въздуха поне една да имаше за цвят и стига с това оправдание АУАКС миг 25 как има 1 без не че и него него свалят 12 пъти
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сравняваш Миг-29 и F16 е грешка най-малкото единия е еднодвигателен другия двудвигателен.