Китайци строят фабрика за фураж и олио у нас

Интересът към БГ храните в Китай расте ли, расте
24 ное 2015 09:12,
30
Китайци строят фабрика за фураж и олио у нас
Министър Десислава Танева в Шанхай. Снимка: БТА

Увеличава се интересът на Китай към производството на храни, зърнени суровини и фуражи у нас, които да бъдат изнасяни в Китай. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след срещите й с представители на бизнеса в Шанхай, цитирана от БТА.

Танева е член на делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в азиатската страна за участие в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа и съпътстващия икономическия и търговски форум във формат 16 +1 в град Суджоу.

Още по темата

Танева посочи, че един от инвеститорите, с които се е срещнала, очаква разрешително за изграждане на производствена мощност в Добрич и следващия месец има готовност да започне изграждането на една от най-големите мощности за производство на фураж в България.

По думите й други инвеститори са започнали предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи, слънчоглед и производство на олио. Страната ни е един от световните лидери на производство на слънчоглед, като в последните една-две години се забелязва тенденция за износа му не като суровина, но и преработено като олио, коментира министърът.

София е домакин на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта земеделието между Китай и 16-те страни членки на инициативата, отбеляза Танева, като посочи, че той е учреден юни тази година.

Министърът отбеляза и открития Национален павилион на България в Ханджоу, където страната ни се представя с различни продукти, включително и с такива, за които няма процедури за търговия, но които биха предизвикали интерес на китайски оператори. Предстои следващата година да бъде открит такъв павилион и в Шанхай, добави Танева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
tume преди 8 години
Китайците да седят в Китай , Тези маймуни за какво да тук да стоят евтини заводи за олио тук има достатъчно марки. Повечето китайци не си познават марките Особенно най еблематичната Great Wall - камаоли олио да правят. Уникална Държава сме - задлъжняла от всякаде!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕМА КАК ДА НЕ РЕСТЕ ИНТЕРЕСА ИМ ЗА ХРАНА ЩОТ ГЪРЛАТА ЗА ХРАНЕНЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ,, СКОРО КЕ ИЗЕДАТ ЗЕМЯТА!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ohe malko i tyka nama da ima rabotna raka
14
1
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До БранникНе лъжи, кутев, заводът за дрожди и фуражи в Разлог си бачка
13
2
 
7
 
! Отговори
men преди 8 години
скоро ще сме като африканци. ще гледаме камионите и корабите натоварени с жито и слънчоглед как минават и заминават ще се чешем по надутите от глад тумбаци и ще чакаме мухите и китайските пестициди да ни довършат. жалко за хората дали живота и труда си за тази земя.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто китайската природа е съсипана и се търсят нови земи за изцоцване...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има около 200 фабрики за олио. Нищо ново под слънцето.
10
2
 
8
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Мен по ме вълнуват други въпроси. Що толко много ерендатори на огромни количества земя производители на суровинните не се обединят да инвестират в такива заводи. Що държавата дето тегли милиарди заеми не построи такива заводи. Що трябва да са китайците. И защо след като имаме хора с огромни пари не смеят да рискуват очакваме китайците да рискуват в такива начинания.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай е огромен, защо не си строят там заводите? Ето защо - просто искат да съсипват нашата природа, а не китайската. И още - в Китай вече се плаща скъпо на работещите в селското стопанство и преработвателната промишленост, а тук в България китаецът ще е господар-робовладелец при съвсем евтина работна ръка, каквито са българите.-
8
2
 
8
 
! Отговори
Гого преди 8 години
В youtube гледате какво остава след китайците при такива производства на домати в Русия - земя, на която и трева не никне! За 1 реколта китайците третират почвата какво ли не, с неясни "торове", от което дава 3 реколти. След като ги изгонят, земята е все едн лунен пейзаж ... Икономчески интереси е нашето, но е срещу нашия живот.
7
3
 
1
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Бранник. Имаше такъв завод в Разлог. Построен против всякакви правила, та Разлог смърдеше . Без пречистваща инсталация и цвъкнат в една котловина. Дали пък някой сега няма да се изреве и за Кремиковци.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България разруши заводите от комунистическо време за да слугуваме сега на комунистически Китай. За какво тогава беше тая бясна демокрация и капитализъм? Ай ся сметайте - 2 и 2 прави 4, сещайте се!
5
1
 
16
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
България си имаше заводи за фураж. Само ще припомня на не промитите мозъци. Завода за фуражни дрожди гр. Разлог. Само, че бяха комунистически, та ги разрушихме. Те сега ще са от комунистически Китай.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплатите ще са демократични , евроатлантически най вече от около 450 лева на месец.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживяхме, ей! Е сега вече с тия китайски заводи цъфна и завърза България и българската икономика ще надскочи цял свят и всички страни взети заедно! Що поне не направят един завод за китайски кецове, хептен да ударим в земята всички и западните туристи да се надпреварват да обменят 10 евро за 1 левче!
2
4
 
14
 
! Отговори
Ликвидационния съвет преди 8 години
СДС, СДС, СДС, който не скача е червен!
1
1
 
2
 
! Отговори
do vasilev преди 8 години
ne grajdani a kochani sas kochani