Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...

Джамбазки: Поредната измислена драма! В България румънци няма!
10 мар 2016 14:44,
214
Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...
Снимка: Reuters, архив

България да признае румънските роми на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на невъзможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

"Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право", се посочва в позицията й.

"Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси", написа още Маковей.

По думите й усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език са били възпрепятствани от Министерството на образованието на България.

Според нея пред ромите от румънски произход съществуват трудности да заявят, че са румънци. Тя призова България да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика на румънците.

Маковей поиска и да се позволи да се водят занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

"Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език", настоява Моника Маковей.

Отговорът от българска страна не закъсня, макар и не от лицата, към които бе адресирано скандалното писмо.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира темата в профила си във Facebook: "Поредната измислена драма. Явно някой много, ама много здраво е заблудил колегата по отношение на националните въпроси. В България румънци няма, има шепа власи, наричани още "армъни", които не са румънци и говорят език подобен на румънския, но не същия. Ама не са и цигани също.

По същата логика ние можем да претендираме за български малцинства, основани на подобен на нашия език от Висла до Владивосток. За обучение на "румънски" на цигани-български граждани не може да става и дума.

По отношение на езика в църквите, в българските църкви се служи на български език, право защитено от св. Кирил и потвърдено след българския Великден от 1860 година в Цариград.

И смятам, че е редно да поговорим първо, къде в Румъния има богослужение на български език, като основанията за това са несравнимо по-големи.

А ако някой смята, че в България има румънски граждани, освен посланика, семейството му и служителите там, просто трябва да попрочете повече книжки. Исторически. Та така. Разясних й ги вече тези въпроси на колегата, за да няма повече недоразумения", заключава Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1800-1900 българите са били около милион и половина , така ако не са били Османците да изгонят големите Катуни с Роми на Запад сметнете колко Население би имало сега в България
96
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 258. Да, ще видиш. Нищо на този свят не е останало неплатено, нищичко. Помни това!
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258домуз *** -кой да води статистика и записки за насилията и издевателствата бе -насилниците ли ??и въпреки всичко има свидетелства -и картини в Австрия и другаде показващи събиране на християнски деца ,всяко пето дете понеже в корана било казано- Sure 8, Vers 41"Когато плячкосвате, 1/5 от плячката принадлежи на Аллах"!!!!!!!!!!!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След подписванеро на Санстефанския мирен договор Румъния недоволства от преминаването на Южна Бесарабия в състава на руската империя, макар че тя получава Северна Добруджа като компенсация.Тогава монархът протестира относно преминаването на Южна Бесарабия в Русия и на Северна Добруджа в Румъния. Така се нарушава целостта на румънския народ, а румънската държава получава чужди земи с чуждо население (Северна Добруджа).
93
1
 
12
 
! Отговори
Клрил и Методий преди 8 години
Госпожо Маковеи Вземете си всички роми (***) в Румъния .Както Чаушеско продаде сааските немци през 80 години на германия.
92
0
 
0
 
! Отговори
God преди 8 години
На автоматична!
91
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 258. Хаха, ще ви се. Земи вие нямате, дори територията на днешна Турция никога не е била ваша изконна земя. Чети нещо различно от корана и се образовай. Земите помнят и няма да забравят престъпленията на вашите деди. Чуждо не искали, та вие освен чуждо друго нямате бе! И запомни едно - още не сте си платили за всичко това! разплатата тепърва предстои и тя ще бъде жестока, помни това..... рожбо на престъпно племе!
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258земите за които плачеш фарисейски са БЪЛГАРСКИ -това че долнопробни оскотели *** са ги владеели ,не ги прави -твои земи !!Минаретата за които днес реват от мюфтийството са построени върху развалините на църкви. Трябва в Истанбул да се катурне полумесеца от купола на св.София -ако има справедливост на този свят!!!!
89
0
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 8 години
нахална 'пръчка' - а БЪЛГАРИТЕ в БЪЛГАРИЯ с по-малко права ли да бъдат ?!
88
0
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
ПРИЗНАВАМЕ ВСИЧКИ ТАКА НАРЕЧЕНИ "РОМИ" /ТОВА РИМЛЯНИ ЛИ ЗНАЧИ / ЗАЩОТО НА БЪЛГАРСКИ ИМА ДРУГА ДУМА НО ТУК Я ТРИЯТ ,НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА НИ ЗА РУМЪНСКИ ! ТОЙ И ЕЗИКЪТ ИМ Е БЛИЗЪК И НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИЯ ! МОЛИМ РУМЪНЦИТЕ ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ ИЛИ ПОНЕ ДА СИ ГИ ОСИГУРЯВАТ ! ДА ИМ ПОЕМАТ ЗДРАВНИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ ! А ДОКОЛКОТО СТАВА ВЪПРОС ДО ПРАВАТА ИМ , ТЕ И СЕГА СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА БЪЛГАРИТЕ !
87
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трижди да е проклет наследника на юдеи Шишман който позволи на тази азиатска орда да се намъкне тук и 500г да граби ,насилва, убива и развращава .В Родопите насилствено са похамеданчвали и от чист българи днес там живеят едни *** които не са турци ,а българи с помътнено самосъзнание и сбъркана религия.Всичко най долно в човешката природа се е събрало в анадолските пришълци -и до днес патим от съвместния живот прекаран с тях и до днес носим белезите от тяхното развращаване .
85
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не са били Османците сега България щеше да е Ромска България с 50% ромско население.Тук не може да има теории. Става въпрос за факти.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РОМИТЕ ПРЕЗ 19 В.При ромите няма идея за създаване на ромска държава.Някои групи се включват в борбите на балканските народи: борбата за самостоятелна църква, борбата за независимост (опълченец на Шипка) и т.н.Нови ромски миграции: от Румъния. Заселват се кадарашите и рударите голямата келдерарска инвазия.
83
0
 
4
 
! Отговори
persian преди 8 години
Тогава и румънската държава да признае Българското мнозинство в някой части на България попаднали под тяхна опека
82
2
 
1
 
! Отговори
до: 100 Анонимен преди 8 години
След османското нашествие и сътресенията на Балканите големи групи роми тръгват към Западна Европа 15 в.Ромите остават на Балканите няколко века преди да тръгнат към Западна Европа: донасят търсени занаяти, работят за манастирите, намират добро препитание, занимават се също така с гадателство и врачуване.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви политически интереси има румънската общност в България?
80
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 258. Ами защо тогава ревете постоянно че сте били прогонени. Или вие така просто си ревете за всичко, все да сте нещо онеправдани. Като ви е толкова хубаво там и сте благодарни, хайде да си вземете и остатъците от вашите които ни мърсят страната и да си ги заведете там в силната държава. Това сега дето го написа, че сте доволни и благодарни ще го копна и ще го запазя, и ще го цитирам на такива като теб, които все реват че били прогонени. Ето, ще кажа, вашите хора са доволни, какво мучите
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първа, в исторически план, е общността на т.нар. йерлии - т.е. местни, уседнали роми. Те са потомци на дошлите през периода Х-ХV в. роми, които постепенно усядат и векове наред съжителстват както с българското, така и с турското население. Йерлиите се делят на две големи групи: хорахане-рома (турски роми, мюсюлмани) и дасикане-рома (български роми, християни).
78
2
 
4
 
! Отговори
Пакостница преди 8 години
То в България и турци няма,но има новини на турски език. Някои политици си водят кампаниите на турски език защото бил майчин. А бе хора не схващате ли, че докато не си решим проблема с псевдо турци и псевдо политици Гърция, Македония,Румъния и всички нам съседни държави все ще имат претенции към България.